S legendarnim Franzom Klammerom razgovarali smo o skijanju, olimpijskim igrama, Ivici i Janici Kostelić

Skijaška legenda u Zagrebu je predstavila skijaške potencijale Koruške

FOTO: franzklammerfoundation

Skijaš čija je prosječna brzina u spustu, od 111 kilometara na sat, punih 25 godina bila nedostižnan rekord, no još uvijek se u svojoj 52. godini zna prilično brzo spuštati niz bijele padine, čovjek koji je četiri puta u svojoj karijeri osvajao mali kristalni globus u spustu, a može se pohvaliti s čak 25 osvojenih spustaških utrka, te jednom pobjedom u kombinaciji, kao i olimpijskim zlatom u spustu, legendarni Franz Klammer posjetio je Zagreb.

Došao je u Hrvatsku kako bi osobno pozvao domaće skijaše da ove zime posjete njegovu rodnu Korušku, dok je nama to bila prilika da od njega osobno čujemo kako je izgledalno osvajanje olimpijskog zlata 1976. godine u Innsbrucku pred 60 tisuća domaćih navijača.

Pobjeda kao preokret

– Osjećaj je neponovljiv. Uvijek kada gledam snimku te utrke sretan sam što uvijek ponovno pobjeđujem, ali primjećujem i da uvijek iznova radim iste pogreške, kroz smijeh komentira “Leteći Franz” često zvan i “Kaiser”.

klammer
Klammerova vožnja za olimpijsko zlato prtsc Yahoo

– Ta pobjeda preokrenula mi je život. Naime, do tada sam u karijeri već sve druge medalje osvojio zbog čega je u toj utrci pritisak bio ogroman. Prvu polovinu staze vozio sam dosta loše. Tada sam podigao pogled i vidio ljude uz stazu. Približio sam se sasvim ogradi i napravio zavoj tik uz nju. Mislim da sam zbog tog, dobro izvedenog zavoja i pobijedio, prisjeća se Klammer koji sada s obitelji živi u Beču, no i zimske i ljetne mjeseca provodi u Koruškoj.

Sunčane skijaške staze

– Koruška je moja domovina, tamo sam naučio skijati. Znate, u ono vrijeme još nije bilo skijaških liftova, pa sam se penjao na vrh staze pješice, prisjeća se Klammer koji je prvi puta na skije stao u trećoj godini života.

Nassfeld Kärnten
Koruška je poznata po puno sunčanih sati tijekom zime Daniel Zupanc

Svoj prvi skijaški naslov osvojio je 1971. godine u Bad Kleinkirchemu, a dvije godine kasnije ostvario je i prvu pobjedu u svjetskom kupu.

– Vrlo često skijao sam u Innerkremsu, skijaškom centru gdje su i Ivica i Janica Kostalić počeli skijati. To je sunčana strana Austrije. Znate li da tamo ima i do sto sunčanih sati više nego na ostalim skijalištima, gotovo zaneseno opisuje Klammer dodajući uz osmijeh kako mu je sada ipak draže skijati po lijepom vremenu.

Nakon što je 1985. godine okončao profesionalnu skijašku karijeru Klammer se posvetio autoutrkama, a od 1988. do 1998. godine nastupao je (i naravno pobjeđivao) u skijaškim utrkama za profesionalce.

FranzGERDL_KaerntenWerbung_Gerlitzen_Ski07
Klammer sa zanosom opisuje skijaške staze u svojoj rodnoj Koruškoj

Ranojutarnje skijanje s Klammerom

Opisujući prirodne ljepote Koruške, Klammer poziva i na jedinstveni događaj što ga on priprema svima koji dođu u njegov rodni kraj. Naime, tamo imaju priliku skijati nekoliko sati s njim. Riječ je o ranojutarnjem skijanju u njegovom društvu.

– Počinjemo već u sedam sati. Tada su staze prazne. Iznad vas je plavo nebo, a ispod vas pršić ili dobro pripremljena staza, i vi se spuštate koristeći silu težu. Nema većeg osjećaja slobode, još uvijek očito zanesen skijanjem govori Klammer.

20151022_204534
Bilo je zanimljivo razgovarati sa skijaškom legendom