Progovorio i bivši potpredsjednik FIFA-e, kaže da više neće čuvati tajne o korupciji

Tvrdi da će dokazati vezu između FIFA-e i nacionalnih izbora u Trinidadu i Tobagu

FOTO: youtube

Čini se kako međunarodni nogometni skandal koji je uzdrmao sam vrh FIFA-e nije niti blizu kraja. Nakon što je Chuck Blazer progovorio o primanju mita i pristao na suradnju s FBI-em kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, zviždač je postao još jedan visoki dužnosnik FIFA-e i to na krajnje neobičan način, piše britanski Guardian. Jack Warner, bivši dopredsjednik FIFA-e platio je emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji.

Naslov videa je “Rukavice su skinute”, traje oko osam minuta, a kvaliteta zvuka je prilično loša. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između FIFA-e i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život.

Warner je nedavno uhićen pa pušten uz jamčevinu

https://www.youtube.com/watch?v=XkXJOCg3FI0

Blazer je u svojem svjedočenju priznao kako su on i ostali članovi FIFA-inog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine. Sada se u cijelu priču uključio i Warner i to s nekim vrlo ozbiljnim optužbama. Tvrdi da ih može i dokazati. Warner je predmet Interpolove istrage, te je uhićen u zatvoru prošle srijede, gdje je i prenoćio prije nego što je pušten uz jamčevinu.

Premda je u početku sve negirao, ovu srijedu je na televizijskim postajama svoje zemlje u objavljenom videu rekao “Više neću čuvati tajne za njih”. Warner kaže kako ima dokumente koje dokazuju da je za neke sporne transakcije znao i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, ali ne samo on. Blatter za sada nije odgovorio na Warnerove optužbe. “Ni smrt neće zaustaviti lavinu koja dolazi. Tu ne može biti povratka”, rekao je Warner u videu.

Dokumenti za sad nisu objavljeni

Nije potpuno jasno što Warner misli objaviti, ali njegove najave govore kako će dovesti obznaniti financijske i druge veze između FIFA-e i Sjedinjenog nacionalnog kongresa, jedne političke stranke u Trinidadu i Tobagu koja čini vladajuću koaliciju. Warner kaže da su njegovi odvjetnici u razgovoru s policijskim službenicima, vjerojatno i onima u SAD-u koji traže njegovo izručenje.

Ovaj bivši dopredsjednik FIFA-e kaže kako nije uzeo mito kada je Južnoafrička Republika dobila Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. godine. Dokumenti koje najavljuje Warner za sada nisu javno objavljeni, samo je obećano da će sve biti objavljeno u trenutku koji nije specificirao. Do sada je Warner ostao upamćen po tome što je nedavno citirao satirični medij Onion ne shvativši da se radi o izmišljenim vijestima.