Sky Sports javlja da je FIFA privremeno suspendirala Seppa Blattera na 90 dana

Etička komisija predložila je suspenziju predsjednika organizacije koja je usred skandala

Etička komisija Fife suspendirala je na 90 dana predsjednika te organizacije Seppa Blattera, javlja engleski Sky Sports. Tom mediju podatak o suspenziji je otkrio Blatterov prijatelj i bivši savjetnik Klaus Stoehlker. Etička komisija je podijeljena u dva dijela, istraživački dio i onaj koji donosi odluke. Prijedlog suspenzije donio je istraživački dio komisije, kojim predsjedava Švicarac Cornel Borbely, ali odluku o prijedlogu donosi dio na čijem je čelu Nijemac Hans-Joachim Eckert.

Ukoliko se potvrdi prijedlog, to će značiti da se Blatter neće moći kandidirati za predsjednika Fife na izborima 26. veljače 2016., ali 79-godišnji Švicarac već je ranije rekao da to niti ne namjerava učiniti. Posljednji dan prijava je 26. listopada 2015., a za sada su se kandidirala trojica , predsjednik Uefe Michel Platini, Chung Mong-joon iz Republike Koreje i jordanski princ Ali bin Hussein.

Sponzori protiv Blattera

Prije nekoliko dana najveći sponzori Fife Coca-Cola Co, McDonald’s, Visa i Budweiser zatražili su od predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije Seppa Blattera da odmah odstupi s dužnosti zbog istrage koju je protiv njega pokrenulo švicarskog tužilaštvo.

No, vremešni Švicarac, koji se nalazi na čelu FIFA-e od 1998. godine, preko svog je američkog odvjetnika poručio kako se nema namjeru povući prije veljače sljedeće godine kada će se održati novi izbori za predsjednika FIFA-e.

Švicarske vlasti prošloga tjedna otvorile su kriminalnu istragu protiv Blattera zbog sumnji u korupciju.

Smatra kako to ne bi bilo u najboljem interesu FIFA-e

“Svakim danom imidž i reputacija FIFA-e su sve okaljaniji. FIFA-i su potrebne hitne i duboke reforme, a to je moguće postići samo uz istinski neovisan pistup”, objavila je Coca Cola.

“Događaji posljednjih tjedana nastavili su narušavati reputaciju FIFA-e, kao i povjerenje javnosti u njezino vodstvo”, stoji u priopćenju McDonald’sa.

Blatterov odvjetnik Richard Cullen je u priopćenju za javnost naveo kako njegov klijent smatra kako napuštanje predsjedničke dužnosti u ovom trenutku ne bi bilo u najboljem interesu FIFA-e i ne bi ubrzalo potrebne reforme.

Afera u samom vrhu FIFA-e buknula je krajem svibnja kada je uoči kongresa u Zurichu uhićeno njezinih sedam visokih dužnosnika, a iako je Blatter dobio novi četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika, samo nekoliko dana potom je objavio kako podnosi ostavku, te je određeno kako će se novi izbori za predsjednika održati uskoro.