Štimac suosjeća s Nikom Kovačem i žali jer je potrošen još jedan perspektivan trener

Štimac kaže da se igrače nikada ne smije kritizirati, što je upravo Kovač učinio

FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Bivši izbornik hrvatske reprezentacije Igor Štimac osvrnuo se na smjenu svoga nasljednika Nike Kovača. Štimac je kao i Kovač otišao u sličnim okolnostima, tj. nakon serije loših rezultata. Međutim on je za razliku od Kovača sam ponudio ostavku.

Žali zbog smjene

“U jednu ruku mi je žao što sam tada ponudio ostavku, a u drugu nije jer sam znao da je Kovač već bio pripremeljen kako moj nasljednik i da bi se moja smjena dogodila bez obzira ponudio ostavku ili ne, što je prava šteta”, izjavio je Štimac za RTL. Također, rekao je i da suosjeća s Kovačem jer je bio u sličnoj situaciji.
“Suosjećam zato što je potrošen još jedan kvalitetan i perspektivan trener hrvatskih korijena koji je mogao hrvatskom nogometu doprinositi u dobrim ligama, u dobrom klubu na razne načine. Potrošen je od strane HNS-a. Niko je imao izvrsnu situaciju kad je nasljedio mene, imao je adekvatnog protivnika kojeg je bilo za očekivati da ćemo ga svladati i najavljen je kao dugoročan projekt HNS-a, zato je ovo iznenađujuće i razočaravajuće jer Hrvatska ima sasvim realne šanse da se domogne one pozicije koja direktno vodi na plasman u Francusku”, poručio je Štimac.

Kritike igračima

Niko Kovač bio je dosta kritičan prema igračima poslije poraza od Norveške jer se prema njemu nisu dovoljno borili, no Štimac kaže da se igrače nikada ne smije kritizirati.
“Ponavlja se u Hrvatskoj sve ono što se događa zadnjih 10-ak godina. Ono što je najvažnije kad su utakmice hrvatske reprezentacije u pitanju, a to je atmosfera koju sami kreiramo oko reprezentacije. Ona bi trebala nadahnuti igrače da daju svoj maksimum, ona bi ih trebala nositi u tim utakmicama. Toga nema u Hrvatskoj već dugi niz godina”, smatra Štimac. Na pitanje bi li se opet vratio na mjesto izbornika Štimac kaže da će na to pitanje odgovoriti ukoliko ga netko pozove, piše RTL.

Novom izborniku želi sreću

Za kraj je rekao kako će za razliku od Ćire Blaževića, koji je rekao da će se odseliti iz zemlje ukoliko Ante Čačić postane izbornik, zaželiti mu sreću.
“Bilo tko tko bude izabran neće biti pogrešan. Uvjeren sam da će biti izabran među hrvatskim trenerima jer među njima ima kvalitetnih kandidata i siguran sam da će i igrači dati svoj maksimum u zadnje dvije utakmice. Ali moramo svi zajedno biti, ne radi se samo o igračima i izbornicima. Jer bez zajedništva i pozitivne atmosfere koja krasi reprezentaciju neće biti ni uspjeha”, zaključio je Štimac.