Studija Transparency Internationala pokazala je da HNS u tajnosti drži podatke o potrošnji novca

Samo 14 od 209 članica Fife zadovoljava minimalne kriterije

Maras je najavio da HDZ više preko svojih poltrona neće utjecati na sport
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Previše članica Međunarodne nogometne federacije (Fifa), uključujući i Hrvatski nogometni savez (HNS), drži u tajnosti podatke o tome kako troše novac, pokazala je studija Transparency Internationala.

Nevladina organizacija koja se bavi suzbijanjem korupcije objavila je da samo 14 od 209 članica Fife zadovoljava minimalne kriterije, odnosno daje na uvid javnosti odgovorajuće izvještaje o tome čime se bave i kako troše novac. Naravno, među tih 14 nije Mamićev i Šukerov HNS, a prolazne su ocjene dobili Kanada, Danska, Engleska, Mađarska, Island, Italija, Japan, Latvija, Novi Zeland, Sjeverna Irska, Norveška, Portugal, Republika Irska i Švedska.

‘Javnost ima pravo znati kako se troši novac’

“Postoji veliki rizik od korupcije u previše nacionalnih saveza diljem svijeta. Problem pogoršava izostanak informacija o trošenju sredstava u velikom broju saveza”, poručio je direktor Transparency Internationala Cobus de Swardt.

Dodatni je ovo udarac za nogomet čiju krovnu organizaciju posljednjih mjeseci trese veliki korupcijski skandal u kojem su među osumnjičenima i vodeći ljudi Fife.

“Transparency International vjeruje da navijači imaju pravo znati kako savezi troše novac, kao što i cjelokupna javnost ima to pravo jer vlade ulažu novac poreznih obveznika u nogomet. Veća transparentnost smanjuje rizik od korupcije”, stoju u izvještaju Transparency Internationala.