HNS je jako nezadovoljan analizom Transparency Internationala. Tvrde da je situacija drugačija

Šuker i društvo daju lekcije uglednoj nevladinoj organizaciji

Šuker i Čačić
FOTO: PIXSELL

Došlo je vrijeme u kojem Davor Šuker i društvo kritiziraju čak i Transparency International. Ugledna međunarodna nevladina organizacija se bavi suzbijanjem i istraživanjem korupcije, a u četvrtak je objavila rezultate istraživanja o transparentnosti rada u nacionalnim nogometnim savezima.

Naš nogometni savez nije dobio najbolje ocjene, a to je zasmetalo čelnicima HNS-a koju su ekspresno se oglasili preko svoje službene stranice.

Zaboljela ih packa

“Hrvatski nogometni savez je, prema rezultatima istraživanja, među 31 posto saveza s najboljim rezultatom, no Transparency International propustio je primijetiti da Hrvatski nogometni savez zadovoljava i kriterije koje mu je ocijenio nezadovoljavajućim.

Po tko zna koji puta, Hrvatski nogometni savez podsjeća kako ne troši novac poreznih obveznika, kako implicitno tvrdi Cobus de Swardt, direktor Transparency Internationala. Nadalje, komercijalni ugovori Saveza s partnerima sadrže odredbe o povjerljivosti podataka, kao što je to normalno, razumljivo i uobičajeno u poslovnom svijetu.

Podržavamo generalno inicijativu Transparency Internationala, a neke preporuke svakako su dobrodošle za mnoge svjetske saveze, pa tako i HNS. No, pri izradi ovakvog izvještaj nužna je puno dublja analiza od površnog pogleda kakav je prezentiran u ovom izvještaju i svakako korektniji pristup od onog koji je predstavljen malicioznim naslovom “Financijska i upravljačka crna rupa od Fife do HNS-a.”

Tko je u krivu

Transparency International Hrvatska bi, u najmanju ruku, trebao raditi transparentno, što u ovom slučaju znači provjeriti informacije prije nego zauzima rezolutne stavove i daje stroge ocjene, a ne samo (i to površno) interpretirati izvještaj “centrale” i potom donositi svoje zaključke.

Najmanje što HNS zauzvrat treba i može dobiti od jedne organizacije koju indirektno financira jest korektnost u izvještavanju, a ne objava površnih, nedovoljno kvalitetnih i senzacionalistički osmišljenih istraživanja”, stoji između ostalih u priopćenju naših nogometnih očeva.