Talijanski nogomet obiluje rasizmom, a ovaj primjer posebice zgražava javnost

Mlađahni rasist kažnjen je zabranom nastupa na deset utakmica

Manchester City's Ivorian midfielder Yaya Toure speaks during the launch of the FIFA's Anti-Discrimination Monitoring System at Wembley Stadium in west London on May 12, 2015, which will be implemented in the 2018 World Cup. FIFA will send observers trained by the European anti-discrimination organisation FARE to qualifying matches where there is felt to be a high risk of racist behaviour from fans.   AFP PHOTO/JUSTIN TALLIS / AFP / JUSTIN TALLIS
FOTO: AFP

Zbog rasističkog vrijeđanja suparničkog igrača jedan je nogometaš u Italiji kažnjen sa deset utakmica zabrane igranja za svoju momčad, javlja talijanska Gazzetta. Vijest koja je degutantna sama po sebi još više žalosti kada se zna da je u pitanju bila nogometna utakmica dječaka, a da kažnjeni ima tek 14 godina.

Rasizam na svim razinama nije novost no u Italiji ovakvi primjeri stižu iz mjeseca u mjesec. Tako je utakmica Torina i Juventusa igrana u studenom obilovala uvredama na račun boje kože pojedinca a u sve su bili umiješani i roditelji mlađahnih igrača.

Novi primjer donosi ogled Arronea i Cascije na kojem je sudac utakmice zabilježio uvrede tamnoputom igraču. Dječaka koji ih je uputio, inače nogometaša Arronea, odmah je isključio te zabilježio u svoj notes što se događalo. Kažnjen je spomenutom kaznom, a njegov verbalni napad na žrtvu smatra se osobito ozbiljnim zbog njegove dobi.