Telegram i Guardian donose taktičku analizu češke reprezentacije: 'Podcijenite nas, voljeli bismo to!'

U seriji stručnih članaka analiziramo suparnike Hrvatske na Euru

Uz pomoć Guardianove medijske mreže čiji je član i Telegram, zavirili smo iza neprijateljskih linija i donosimo vam taktičke analize suparnika Hrvatske na Euru, onako kako ih vide njihovi domaći novinari. Na redu je Češka, a članak za Telegram, kroz Guardian Experts’ Network, piše Michal Petrak.

Izvanredna organizacija – to je glavna karakteristika koju je Pavel Vrba uspio prenijeti na češku reprezentaciju iz svojih najboljih godina s Viktorijom Plzeň. Ni Viktoria ni Češka ne mogu se po individualnoj kvaliteti mjeriti s momčadima kao što su Atletico Madrid, Napoli i Nizozemska, ali ipak su ih Vrbini momci pobjeđivali.

Izbornik, nekoć stoper, voli napadački nogomet i igra 4-2-3-1 s kreativnim veznim redom i brzim krilima. Voli i stavljati krila ili ofenzivne veznjake na pozicije bočnih braniča (bilo da ih je prekomandirao on ili neki od njihovih prethodnih trenera) te koristiti njihovu brzinu i napadački instinkt. Tako mu Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) ili Theodor Gebre Selassie (Werder) igraju desnog, a David Limberský (Viktoria Plzen) ili Daniel Pudil (Sheffield Wednesday) lijevog braniča.

Nedostatak brzine među središnjim braničima

U posljednje vrijeme odabire i krila sa sklonošću ulaska u sredinu – igrače kao što su Jiři Skalák (Brighton), Bořek Dočkal i Josef Šural (obojica Sparta Prag), koji vole napustiti bok kako bi došli u pozicije iz kojih mogu pucati po golu, istovremeno ostavljajući prostora bekovima da prodiru prema naprijed. Desno će igrati Dočkal ili Skalak, a lijevo Šural ili Ladislav Krejči (također Sparta Prag).

Momčad je vrlo dobro organizirana i sposobna igrati visoki presing, ali i braniti se u kompaktnom bloku. Budući da u skupini imaju Španjolce, Hrvate i Turke, puno je vjerojatnije da će Česi posegnuti za ovim drugim pristupom – drugi razlog za to je nedostatak brzine među središnjim braničima, što znači da stoper – najvjerojatnije Tomáš Sivok iz Bursaspora i Michal Kadlec iz Fenerbahcea – ne izlaze prema naprijed kad momčad igra presing (kao što bi, u idealnom slučaju, trebali), nego se pojavljuje opasna pukotina između njih i veznog reda.

Arsenalov vratar ključni igrač

Češka je prilično jaka u prekidima. Nekoliko igrača može udahnuti život mrtvim loptama, a dosta je i onih koji dobro igraju glavom. Vrba jako voli osmišljavati inovativne načine izvođenja prekida, a jedan od njegovih asistenata, Karel Brückner (koji je kao izbornik odveo reprezentaciju do polufinala Eura 2004.), pravi je majstor u tome.

Petr Čech je, naravno, ključni igrač, a njegovo iskustvo (120 nastupa za reprezentaciju) neprocjenjivo. Arsenalov vratar u Francusku dolazi sa Zlatnom rukavicom engleske Premier lige za najviše utakmica bez primljenog pogotka, u odličnoj formi i oboružan visokim samopouzdanjem.

Važna uloga Rosickog

Druga vitalna komponenta sastava je njegov klupski kolega Tomáš Rosický. Nitko ne može nadomjestiti njegovu kreativnost, iako je momčad morala naučiti snalaziti se bez njega. Kapetan je odigrao samo pola utakmica u kvalifikacijama, ali i bez njega su Česi ostvarili četiri pobjede i jedan poraz. Kad nema Rosickog, problem je probiti momčadi koje se duboko brane – o čemu svjedoči i prijateljski poraz 1-0 od Škotske u ožujku – ali na Euru se s takvima neće susretati.

Iza njega će u sredini veznog reda najvjerojatnije startati Vladimir Darida (Hertha) i Jaroslav Plašil (Bordeaux), a u napadu Tomáš Necid iz turskog Bursaspora – visok, ali i spor centarfor koji je zadnji put za svoj klub zabio još u veljači, ali se upisao u strijelce u obje prijateljske utakmice ususret Euru, protiv Malte (6-0) i Rusije (2-1). Alternative su Milan Škoda iz Slavije i David Lafata iz Sparte.

Protiv Hrvatske će igrati na protunapade preko bokova

Što onda možemo očekivati od njih? Protiv Španjolske i Hrvatske, momčadi koje vole držati loptu, vjerojatno će se braniti dublje i igrati na protunapade preko bokova. U zadnjoj utakmici skupine, onoj protiv Turske, vjerojatno će se boriti za prolazak dalje, pa će biti i znatno proaktivniji. Plasman u sljedeći krug sigurno nije izvan dometa.

Michal Petrak piše za internetski portal iSport. Možete ga pratiti na Twitteru: @michalpetrak.

Još iz Guardian Experts’ Networka na Telegramu:


Telegram je odabran za medijskog partnera glasovitog engleskog The Guardiana, u projektu nazvanom Guardian Experts’ Network. Udružili smo snage s nekim od najboljih medija i najjačih autora iz svake od 24 zemalja-sudionica Eura kako bismo vam ponudili jedinstveni doživljaj kontinentalne nogometne smotre. France Football, La Gazzetta dello sport i 11 Freunde samo su neki od medija, uključujući The Guardian i Telegram, koji sudjeluju u ovoj medijskoj mreži.