Tko umjesto Kovača? Ante Čačić i Nenad Gračan su prvi izbor HNS-a, javnost želi Roberta Prosinečkog

Šuker je naglasio da HNS nema novaca za inozemnog stručnjaka

FOTO: Pixell, Afp

Potragu za novim izbornikom Hrvatske nogometne reprezentacija vodit će predsjednik HNS-a Davor Šuker i tehnički direktor Romeo Jozak. Njegovo ime bit će objavljeno 21. rujna, a među kandidatima se ističu dva imena, aktualni trener Lokomotive Ante Čačić i izbornik U-21 reprezentacije Nenad Gračan.

Šuker je u svom obraćanju javnosti naglasio da HNS nema novaca za inozemnog stručnjaka te je poručio da je njegova želja da novi izbornik bude hrvatski trener. Iako su dvojica navedenih glavni kandidati za klupu reperzentacije prema pitanje je jesu li oni dovoljno karizmatični da bi mogli voditi momčad u kojoj igraju zvijezde Real Madrida, Barcelone, Juventusa i Intera.

Kruna karijere

Sigurno je jedino da obojica imaju puno trenerskog iskustva. Čačić je trenersku karijeru počeo 1986. kada je preuzeo lokalni klub Prigorje Markuševac, a od tada je polaganim koracima stigao do Dinama kojeg je vodio u sezoni 2011- 2012. i s kojim je izborio nastup u Ligi prvaka. Dvije godine kasnije Čačić je u Europskoj ligi zaigrao s Mariborom.

On također ima i ponešto reprezentativnog iskustva. Od 1994-1998 bio je pomoćni trener u u-21 repezentaciji Hrvatske, a istu je funkciju obavljao i Libiji.

“Nisam iznenađen što me se spominje u ovom kontekstu. Dugo sam u nogometu. Trenersku karijeru gradio sam postepeno, a s Dinamom sam stigao do Lige prvaka. Vođenje reprezentacije bila bi mi kruna karijere, ali napominjem da nisam s nikim iz Saveza razgovarao”, rekao je Čačić nakon što se počelo špekulirati njegovim imenom.

Iako nogometna javnost nije najbolje reagirala na njegovo ime, činjenica je da bi reprezentaciji donio puno više trenerskog iskustva nego što su ga svojedobno sa sobom donosili Slaven Bilić, Igor Štimac i Niko Kovač.

“Ako smo imali Bilića, Štimca, Kovača, početnike, ne razumijem zašto bi sad Čačić bio upitan kao čovjek s bogatim iskustvom i impresivnim personalitijem”, založio se svog bivšeg zaposlenika Zdravko Mamić.

Gračan u prednosti

Kada je riječ o Nenadu Gračanu, on za razliku od Čačića osim trenerske ima i solidnu igračku karijeru. Tako je u 15-godišnjoj igračkoj karijeri nastupao za Rijeku, Hajduk i Oviedo, a upisao je u deset nastupa za Jugoslaviju. Trenersku karijeru počeo je gdje i igračku, u Rijeci, a vodio je i Hajduk te Dinamo. S obzirom da trenutno vodi U-21 repezentaciju čini se logičnim da preuzme seniorsku, a pogotovo jer dobro poznaje većinu reprezentativaca te je izgledno da bi upravo on, a ne Čačić mogao biti Kovačev nasljednik.

Javnost želi Prosinečkog

A što kaže javnost? Prema anketama koje su ovih dana objavili razni portali nogometni poklonici bi na tom mjestu željeli Roberta Prosinečkog, jednog od najboljih nogometaša koje je Hrvatska ikad imala. Činjenica je da bi ‘Žuti’ u reprezentaciju donio karizmu i da ga igrači cijene. Tako ga je Ivan Rakitić nedavno za stranicu Uefe izabrao među njegovih pet idealnih suigrača.

Također, Prosinečki je četiri godine bio Bilićev pomoćnik u reprezentaciji te poznaje jako dobro igrače i njihove mogućnosti.

Često se znalo govoriti u javnosti da je on bio najzaslužniji za dobre igre reperzentacije dok je bio Bilićev pomćonik te se njegovom odlasku pripisivali lošiji rezultati koji su tada uslijedili. U zadnjh pet godina stekao je i klupskog trenerskog iskustva vodeći Crvenu zvezdu i turski Kayserispor. Međutim, činjenica je i da je Prosinečki trenutno izbornik Azerbejdžana s kojim je u prosincu 2014. potpisao dvogodišnji ugovor navodno vrijedan 1,5 milijuna dolara.

U svakom slučaju, pred Šukerom i Jozakom je težak izbor, a za koga će se odlućiti znat ćemo 21. rujna.