Tko je zapravo Stephen Curry i zašto je baš on ovosezonski MVP?

U NBA-u konkurencija nije bila nikad jača, ali jedan se igrač ipak izdvojio

OAKLAND, CA - MAY 03: Head coach Steve Kerr of the Golden State Warriors talks to Stephen Curry #30 during their game against the Memphis Grizzlies during Game One of the Western Conference Semifinals during the NBA Playoffs on May 3, 2015 at Oracle Arena in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.   Ezra Shaw/Getty Images/AFP
FOTO: AFP/AFP

Stephen Curry je u ponedjeljak službeno proglašen najkorisnijim igračem NBA lige. Osvojio je takozvanu MVP titulu, koja se dodjeljuje za učinak košarkaša u regularnom dijelu sezone nakon 82 odigrane utakmice.

MVP nagradu su kroz povijest osvajali gotovo svi velikani tog sporta. Kareem Abdul-Jabbar je rekorder po tom pitanju i osvojio ju je šest puta, zatim slijede Bill Russell i Michael Jordan sa pet osovjenih titula, pa Wilt Chamberlain i Lebron James po četiri.

Pedigre najkorisnijeg igrača lige

Stephen Curry sin je također poznatog NBA košarkaša Della Curryja. Otac mu je proživio najbolje košarkaške dane igravši 90-ih za Hornetse iz Charlotta, također rodno mjesto današnjeg MVP-a.

Dell nikada nije bio ni blizu osvajanja te prestžne titule, ali je bio cijenjeni šesti igrač. Najbolji aspekt njegove igre bio je šut sa distance, odnosno bio je vrhunski tricaš, nešto što je prenio na igru svog sina.

Dell Curry u dresu Milwaukee Bucksa 1999. godine
Dell Curry u dresu Milwaukee Bucksa 1999. godine AFP/AFP

Curry je započeo svoju karijeru u Golden State Warriorsima iz San Francisca. Izabran je kao sedmi pick na draftu 2009. godine. Čim je počeo nastupati u NBA ligi bilo je jasno koliko je dobar šuter za tri poena. Tada još nitko nije vidio MVP potencijal u njegovoj igri.

Napredak koji je Stephena Curryija učino najboljim

Prošle sezone bio je vidljiv njegov napredak u igri te je prvi puta izbran u All star momčad. Ove godine Curry je otišao korak dalje, toliko je unaprijedio svoju igru da je iza sebe ostavio fenomenalnog Jamesa Hardena i Lebrona Jamesa.

Uz sjajnu kontrolu lopte i mogućnost da si sam iskreira šut za tri poena, Curry je uvijek bio bitna figura u svom timu. Ove godine on je oplemenio svoju igru odličnom obranom i mogučnošću da poentira unutar reketa. Također, oborio je vlastiti rekord ubacivši 286 trica u regularnom dijelu sezone, i podigao prosjek na 23.8 poena i 7.7 asista po utakmici.

Osim što zabija puno trica, on to radi s nevjerojatnom efkišnošču. Ukupan postotak šuta iznsoi mu visokih 48.7%, a onaj za tri poena je na čak 44.3%.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VjcxVJakPSo]

Treba naglasiti da posjeduje i onaj famozni “clutch”, odnosno hladnu glavu i preciznu ruku u najbitnijim završnicama utakmice. Osim svih tih osobnih rekorda i učinka, Steph svoju momčad čini boljom. Uz vrlo jako konkurenciju na zapadu, njegovi Warriorsi su u 82 odigrane utakmice slavili u 67, što je 10. najbolji učinak svih vremena.

Koliko je Curry zapravo dobar otkriva podatak koji kaže, da za vrijeme njegovog boravka u igri Wariorrsi postignu 16,6 poena više od suparničke momčadi, a u periodu kada je na klupi, njegov tim je u minusu od 1,2 poena.

Više sreće drugi put, ova je sezona Stepha Curryja

James Harden slavi postignut koš u završnici utkamice s Dallasom
James Harden slavi postignut koš u završnici utkamice s Dallasom AFP/AFP

Treba spomenuti i odličnog Jamesa Hardena koji je također imao izvrsnu sezonu. Unatoč ozljedama koje su zadesile njegovu momčad, on je svoje Houston Rocketse odveo do drugog mjesta na zapadu.

Također se radi o vrhunskom igraču koji je unaprijedio svoju igru i postiže više poena u prosjeku od Stepha. On je završio sezonu na prosjeku od 27.4 poena, 7.1 asistencije, 1.9 ukradenih lopti i 5.7 skokova po utakmici.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ln65YOclsEw]

Ipak nijanse i ukupni dojam su odlučile u korist Stephena Curryja. Sasvim zaslužena nagrada za trenutno najkorisnijeg igrača lige. Ukoliko Curry i njegovi Warriosi ovako nastave, ovo će biti samo šlag na tortu pored osvojenog naslova.