U igračku mirovinu upravo je otišao Hewitt, tenisač čiji je poklič izluđivao suparnike i najmlađi broj 1 ikad

Osvojio je US Open 2001. i Wimbledon 2002. godine

Australia's Lleyton Hewitt (C) gestures as he walks off court with family members after defeat in his men's singles match against Spain's David Ferrer on day four of the 2016 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 21, 2016. AFP PHOTO / PAUL CROCK-- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE / AFP / PAUL CROCK
FOTO: AFP

S pozicije 308. tenisača današnjice u tenisku mirovinu danas je ispračen Lleyton Hewitt. Poslao ga je ondje David Ferrer pobjedom u tri seta u meču 2. kola Australian Opena igranog na Rod Laver Areni. Bilo je 6-2, 6-4, 6-4 za osmog nositelja.

Velikanu bijeloga sporta nastup na domaćem Grand Slamu, na kojem je 2005. igrao finale, bio je jubilarni 20., a oproštaj od profesionalizma najavio je i prije turnira. Povukao se pod svojim uvjetima zatvorivši lijepu karijeru u kojoj je, među ostalime, dva puta osvajao Davis Cup i bio dominantan tenisač svijeta.

1. C’mon

https://www.youtube.com/watch?v=ePzCpaRpJuE

Poklič kojim se ohrabrivao tijekom mečeva i koji je uzrujavao suparnike u mjeri da je kroz karijeru slušao priče o svojoj arogantnosti koja dovodi do toga da na Touru nema prijatelja, kao što je jednom prilikom ustvrdio David Nalbandian, jedan od suparnika s kojim je imao veliko rivalstvo.

2. Najmlađi broj 1

Do vrha ATP-ova poretka stigao je u dobi od 20 godina i 268 dana, kao najmlađi ikad. Ključni pomak na ljestvici napravio je u studenom 2001. godine, a posljednji je puta vrh poretka držao u lipnju 2003. godine. Iz Topa 10 nepovratno je ispao u lipnju 2006. godine.

3. Osvojio dva Grand Slam naslova

Osvajanje US Opena 2001. godine stiglo je nakon impresivnih izdanja tijekom turnira u kojem je u polufinalu bio bolji od bivšeg broja 1 Jevgenija Kafeljnikova, a u meču za naslov od jednog od najboljih tenisača svih vremena. Četiri je naslova do 2001. slavio Pete Sampras na US Openu, osvojit će i peti godinu potom, no u finalu protiv Australca nije imao šanse čemu u prilog govori i konačnih 7-6(4), 6-1, 6-1.

Treba reći i da je Hewitt godinu dana ranije ondje slavio i naslov u paru što ga do danas, dana umirovljenja, čini jedinim aktivnim tenisačem s naslovima na turnirima Grand Slam kategorije u kategorijama singla i para.

Godinu potom otišao je do kraja na Wimbledonu, na kojem je 2004. umirovio Gorana Ivaniševića, pobijedivši u finalu Nalbandiana kojem je prepustio ukupno šest gemova u 3-0 pobjedi. Tijekom cijelog turnira izgubio je samo dva seta, oba u meču protiv Sjenga Schalkena u četvrtfinalu. Sljedeće godine ispao je u prvome kolu od Ive Karlovića i tako postao tek drugi branitelj naslova u povijesti Wimbledona koji se tako rano opraštao od turnira. Prije njega to se 1967. dogodilo Manuelu Santani.

Uz ove turnire, ukupno je osvojio 30 naslova u pojedinačnoj kategoriji iz 46 odigranih mečeva za ukupnu pobjedu.

4. Rivalstvo s Argentincima

Odigrao je nezaboravne mečeve protiv Rogera Federera protiv kojeg je ostvario devet pobjeda u 27 susreta, omjer pobjeda i poraza protiv Andyja Roddicka podijelio na 7-7, no karijeru su mu obilježili ogledi protiv argentinskih tenisača.

Ostaje zabilježeno da je njegov “c’mon” ljutio Nalbandiana i Guillerma Coriju, ali i u tolikoj mjeri Juana Ignacija Chelu da je ovaj jednom prilikom na njega i pljunuo.

5. Ferrer zaključio priču

“Ništa nisam ostavio u svlačionici, dao sam svoj maksimum kao i što sam ga uvijek davao. Na to sam ponosan”, oprostio se od domaće publike Hewitt poslije meča s Ferrerom koji je od poraženog suparnika zatražio majicu u kojoj je odigrao posljednji meč karijere.

Ne bez razloga.

“Prije sedam godina potpisao mi je majicu. U svojoj kući imam muzej, a ona je u njemu. Žalosno je ovo, on je idol, igračka veličina. I danas je, sve do posljednje lopte, bio nevjerojatan”, kazao je španjolski tenisač.