Službena potvrda: Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a

HNS je u povodu ovog incidenta sazvao sjednicu Izvršnog odbora

A man looks at the pitch appearing to show the pattern of a swastika following the the Euro 2016 qualifying football match between Croatia and Italy at the Poljud stadium in Split on June 12, 2015.   AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
FOTO: AFP

Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog nacističkog obilježja koje je osvanulo na travnjaku Poljuda uoči utakmice između Hrvatske i Italije. U priopćenju koje su objavili naveli su kako su se na to odlučili zbog rasističkog ponašanja i kršenja Uefina pravilnika.

“Otvoren je postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Incidenti: Rasističko ponašanje, članak 14. disciplinskog pravilnika, neprilično ponašanje igrača (pet ili više kartona), članak 15”, stoji u Uefinu kratkom priopćenju.

Oduzimanje bodova?

Ova vijest zasigurno nije iznenađenje za vodstvo HNS-a koje je u povodu ovog incidenta sazvalo sjednicu Izvršnog odbora koja je upravo u tijeku. Uefa je već nekoliko puta zbog sličnih prekršaja kažnjavala HNS novčanim kaznama, ali je posljednji ispad dijela navijača doveo do situacije da hrvatska reprezentacija nastupa pred praznim tribinama. Kako je najavio Uefin delegat Duško Grabovac sljedeća kazna, uz novčanu, mogla bi biti oduzimanje od 1 do 3 boda.

Kako će reagirati Uefina disciplinska komisija odgovorit će nadolazeći dani, a ovo su četiri moguća scenarija.

1. Neće se dogoditi ništa

Nema gotovo nikakvih šansi da iz Uefe poruče kako, unatoč službenoj žalbi talijanskog nogometnog saveza koja im je prstom uprla u taj dio travnjaka, nisu vidjeli ništa sporno. Posebno nakon kontinuiranih ispada hrvatskih navijača.

2. Drastična novčana kazna

Hrvatski nogometni savez već je platio milijunske iznose kazni zbog propusta u organizaciji utakmica ili ekscesa navijačkih skupina koji prate reprezentaciju. Nesumnjivo bi vrlo rado novčanim iznosom sanirali i ovu sramotu koja se dogodila u, a to je vrhunac apsurda, utakmici odrađivanja kazne igranja pred praznim tribinama koja je Savezu odrezana zbog rasističkih ispada dijela navijača tijekom utakmice protiv Norveške.

3. Oduzimanje bodova

Moglo bi se dogoditi i vjerojatnost za to je velika. Minus tri ili više bodova unazadilo bi Hrvatsku na ljestvici, ali ne i potpuno zatvorila vrata Eura jer Hrvatska suvereno vlada ljestvicom s dva boda više od drugoplasirane Italije i čak pet više od Norveške na trećemu mjestu. S još četiri utakmice do kraja i kvalitetom u svlačionici dala bi se nadoknaditi i kazna oduzimanja šest bodova.

4. Diskvalifikacija

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Mario Mandzukic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Sav trud u kvalifikacijama mogao bi biti uzaludan odluči li se Uefa na ovaj potez, što i nije nemoguće. Europska nogometna organizacija već je više puta izjavila da je potrebno iskorijeniti rasizam iz nogometa, a mi, zbog tribina, spadamo u skupinu recidivista koje se Michelu Platiniju, čelnom Uefinu čovjeku, svakako ne gledaju na Euru.