UEFA je već donijela odluku, HNS i Šukera će obavijestiti poslijepodne

Po neslužbenim informacijama, Hrvatska ipak neće biti izbačena

25.03.2015., Zagreb - Davor Suker na konferenciji za medije povodom odigravanja utakmice s Norveskom. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Danas bi UEFA trebala objaviti kaznu za Hrvatski nogometni savez zbog kukastog križa na travnjaku Poljuda tijekom kvalifikacijske utakmice s Italijom. Neslužbeno se saznaje, piše 24 sata, da je Disciplinska komisija Europske nogometne federacije već odlučila o kazni Hrvatskoj, no HNS će o njoj biti obaviješten tek kasnije poslijepodne.

Iz HNS-a su za Telegram potvrdili informaciju da će kaznu doznati u kasno poslijepodne te su rekli da vrijeme objave njihove reakcije ovisi o samoj kazni.

Na čelu Disciplinske komisije strogi sudac Partl

Nakon što u HNS stigne ta informacija, ona će biti proslijeđena i javnosti. O kazni je odlučivalo 10 članova Disciplinske komisije na čelu s Austrijancem Thomasom Partlom, koji je već oštro kažnjavao Dinamo – prije sedam godina kaznio je taj klub s 200.000 eura zbog nereda navijača.

Kako piše 24 sata, iako se mnogi pribojavaju izbacivanja iz Europe, Hrvatsku zbog kršenja članka 14. UEFA-inog disciplinskog pravilnika kojim se propisuju mjere protiv rasizma, diskriminacijskog ponašanja i propagande, vjerojatno čeka oduzimanje bodova, novčana kazna i moguće nove utakmice bez navijača.

‘Nije krivica Hrvatske što su dvojica preskočila ogradu’

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izrazio je danas nadu da kazna koju treba donijeti Disciplinska komisija UEFA-e neće biti prestroga, ustvrdivši da nije krivica ni Hrvatske niti HNS-a i svih poštenih ljudi u sportu to što su dvojica preskočila ogradu i to napravila te da hrvatski nogomet ne bi zbog toga trebao ispaštati, piše Hina.

Upitan nije li sramota što nisu pronađeni odgovorni za iscrtavanje svastike, odgovorio je da se na snimci “doista ne vidi tko je počinitelj”. “Policija radi svoj posao i ja se nadam da će ih naći”, dodao je. Mornar je ustvrdio i da Hrvatska ima vrlo dobar zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima, ali da bi možda trebao biti za nijansu oštriji.