Velika policijska akcija u Zürichu, uhićeno nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e. Izručit će ih SAD-u i optužiti za korupciju

Optužbe uključuju pranje novca, reketarenje, iznude i prijevare

FIFA president Sepp Blatter holds a press conference at the FIFA headquarters in Zurich on March 20, 2015 at the end of a two-day meeting to decide the dates of the 2022 World Cup football tournament in Qatar. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER
FOTO: AFP

Rano jutros u Zürichu uhićeno je najmanje šestero visokih dužnosnika FIFA-e, svjetske nogometne organizacije, javili su svjetski mediji. Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac i uhitili ih. Izručit će ih SAD-u, a navodno planiraju i nova uhićenja, ne nužno u Zürichu.

Članovi FIFA-e okupili su se u Zürichu da bi sudjelovali na izbornoj skupštini u petak. Za korupciju, iznudu, pranje novca, prijevare i zavjeru optuženo je 14 ljudi. Osim visokih nogometnih dužnosnika, očekuje se da će biti optuženi i sportsko-marketinški menadžeri iz Sjedinjenih Država i Južne Amerike, i to za davanje više od 150 milijuna dolara mita u zamjenu za sponzorstva povezana s velikim nogometnim turnirima, rekao je jedan dužnosnik tužiteljstva.

Sumnjiva i dodjela domaćinstava SP-a

“Odvjetnički ured za istočni New York provodi istragu protiv uhićenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od tvrtki koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 milijuna dolara”, objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda. Također, potvrdili su i da su u svojoj, neovisnoj istrazi otvorili kazneni postupak u vezi s dodjelom domaćinstava Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. te da su u FIFA-inom sjedištu zaplijenili dokumente u vezi s time.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko zanijekao je da su uhićenja FIFA-inih dužnosnika koja su se dogodila u srijedu rano ujutro povezana s ruskom uspješnom kandidaturom za domaćinstvo SP-a 2018., dok su iz FIFA-e odbili komentirati navode Ureda švicarskog glavnog tužitelja.

Na potvrđenom popisu optuženih u ovoj korupcijskoj aferi nalaze se potpredsjednik FIFA-e i predsjednik CONCACAF-a (Konfederacija Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) Jeffrey Webb, bivši predsjednik CONMEBOL-a (južnoameričkog nogometnog saveza) Eugenio Figueredo, bivši potpredsjednik FIFA-e Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolas Leoz. Očekuje se da će optužbe podignuti i protiv menadžera Alejandra Burzaca, Arona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Vlasti također terete Joséa Marguliesa, koji je, kažu, bio posrednik u ilegalnim isplatama.

Blatter nije među uhićenima, ali su ga istraživali

Šef FIFA-e Sepp Blatter nije među onima koje će optužiti, kažu dužnosnici, ali bio je među onima koje su istraživali. Istražitelji kažu da će se dio istrage nastaviti, kao i da su među optuženima Blatterovi bliski suradnici. Ova su uhićenja postala glavna prijetnja Blatteru, dugogodišnjem predsjedniku FIFA-e, najmoćnijoj osobi u svijetu sporta, piše New York Times.

Uhićene dužnosnike štitili su plahtama od fotoreportera pri izlasku iz hotela:

Namještanje domaćinstva Svjetskog prvenstva

Optužbe su rezultat trogodišnje istrage FBI-a. FIFA je u središtu istrage korupcije već godinama, ali jednako dugo odbacuje tvrdnje da su upleteni njeni najviši dužnosnici. U prosincu je FIFA-ino Etičko povjerenstvo kazalo da je okončalo istragu navodne korupcije tijekom odlučivanja tko će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. (Rusija i Katar) te da nisu utvrdili nikakvu korupciju, odnosno namještanje rezultata izbora.

Švicarski policajci u civilu dolaze na recepciju hotela u kojem su poslije uhitili dužnosnike FIFA-e:

No, FBI to nije bio spreman učiniti. Istraga se ubrzala nakon što se bivši američki odvjetnik Michael Garcia, kojeg je FIFA angažirala da provede neovisnu istragu, distancirao od tvrdnji te organizacije da nije bilo korupcije. Godine 2011. FIFA je doživotno zabranila Mohamedu bin Hammamu, katarskom članu njena izvršnog odbora, da sudjeluje u bilo kakvim aktivnostima unutar FIFA-e, zbog etičkih povreda.

SAD može preuzeti i slučajeve stranih državljana

Nakon recentnih uhićenja postavlja se pitanje je li SAD, pravno gledano, nadležan za istragu navodnih zločina, koji su u velikoj mjeri počinjeni izvan Sjedinjenih Država. No, tužitelji vjeruju da će im u podizanju optužnica pomoći široki doseg koji imaju američki porezni i bankarski propisi. Osim toga, američke vlasti tvrde da su one nadležne jer su američka televizijska tržišta, i milijarde koje plaćaju FIFA-i, najveća u Svjetskom prvenstvu.

Hotel u kojem su uhićeni visoki dužnosnici FIFA-e
Hotel u kojem su uhićeni visoki dužnosnici FIFA-e AFP

Državna odvjetnica SAD-a Loretta Lynch, koja je preuzela dužnost prošlog mjeseca, prethodno je bila državna odvjetnica u Brooklynu, gdje je nadgledala FIFA-inu istragu. Jasna je stoga važnost ovog slučaja i pozornost koja će mu se pridavati. Očekuje se da će danas Lynch i ravnatelj FBI-a James Comey održati konferenciju za novinare, piše New York Times.

Američki zakoni daju Ministarstvu pravosuđa ovlasti da preuzme slučajeve protiv stranih državljana koji žive u inozemstvu čak i ako su oni imali sasvim malo veza sa SAD-om, kao što su korištenje američkih banaka ili davatelja internetskih usluga. To je tužiteljstvo više puta koristilo u procesuiranju međunarodnog terorizma.

FIFA djeluje kao financijski konglomerat

S više od 1,5 milijardi dolara u rezervi FIFA je ne samo sportska organizacija nego i globalni financijski konglomerat. Budući da se zemlje diljem svijeta otimaju za domaćinstvo Svjetskog prvenstva, Blatter je mogao kontrolirati svakoga tko je htio dio prihoda i godinama je djelovao kao da je šef samostalne države. FIFA je poslovala uz malo nadzora i još manje transparentnosti. Alexandra Wrage, konzultantica upravljanja, okarakterizirala je organizaciju FIFA-e “bizantskom i neprobojnom”.

Jack Warner
Jack Warner AFP

Istražitelji su rekli da je u ovom slučaju snažno uključen i CONCACAF (Konfederacija Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba), jedna od šest regionalnih konfederacija koje čine FIFA-u. Od 1990. do 2011. vodio ga je Jack Warner, dugogodišnji šef nogometnog saveza Trinidada i Tobaga, jedan od vodećih ljudi u izvršnom odboru FIFA-e. Njegovu su karijeru gotovo stalno pratile optužbe za korupciju. Na primjer, navodilo se da ilegalno profitira od preprodaje ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo 2006. godine. Ostavku na sve funkcije podnio je 2011. zbog optužbi da je sudjelovao u kupovanju glasova na izborima za predsjednika FIFA-e 2010. godine.

Neki su kao mito tražili i vitešku titulu

Izvješće CONCACAF-a iz 2013. pokazalo je i da je primio desetke milijuna dolara na računima koje je potom zloupotrebljavao. Apsurdno, budući da je podnio ostavku, svi su slučajevi koje je protiv njega vodio etički odbor zatvoreni, po pravilima FIFA-e.

Najbolji primjer funkcioniranja FIFA-e bila je odluka o dodjeljivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva za 2018. i 2022. godinu. Odluka da se odjednom dodijele oba domaćinstva, govorili su tada kritičari, otvara mogućnost za trgovanje glasovima jer o tome odlučuju samo 24 člana izvršnog odbora.

Čak i prije samoga glasovanja dva su člana odbora, Amos Adamu iz Nigerije i Reynald Temarii s Tahitija, suspendirana nakon što ih je The Sunday Times snimio kako traže isplatu u zamjenu za podršku na glasovanju. Predstavnik Engleske poslije je kazao da su čak četiri člana izvršnog odbora tražila od njega novac ili neku uslugu – jedan je želio 2,5 milijuna dolara, a drugi, Nicolas Leoz iz Paragvaja, zatražio je da ga proglase vitezom.