Zbog velikog korupcijskog skandala uhićeni visoki dužnosnici Fife. Ovo je 9 stvari koje trebate znati o tome

Donosimo vam pregled najvažnijih činjenica vezanih uz ovo uhićenje

Osumnjičeni za korupciju u Fifi
FOTO: AFP

Svjetsku nogometnu organizaciju (Fifa) iznenada je potresao (novi) skandal – švicarski policajci u civilu upali su rano jutros u hotel Baur au Lac i uhitili najmanje šestoricu visokih dužnosnika Fife. Vijest se odmah proširila svjetskim medijima, a mi vam donosimo nekoliko najvažnijih činjenica vezanih uz ovaj skandal.

1. Tko je uhićen?

Na potvrđenom popisu optuženih nalaze sepotpredsjednik Fife i predsjednik CONCACAF-a (Konfederacija Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba) Jeffrey Webb, bivši predsjednik CONMEBOL-a (južnoameričkog nogometnog saveza) Eugenio Figuerado, bivši potpredsjednik Fife Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Marin i Nicolas Leoz, no nisu sve odmah uhitili jer neki nisu bili u Zürichu. Imena jutros uhićenih istaknuli smo kurzivom.

2. Što se dogodilo?

Švicarski policajci u civilu su, u suradnji s FBI-em, upali u hotel i zatražili ključeve soba te su potom otišli na kat na kojem su bili smješteni nogometni dužnosnici. Uhićenje je prošlo bez problema, a dvojica su navodno odvedena i bez lisičina na rukama.

3. Zašto su uhićeni baš u Zürichu?

U tom se gradu u petak trebala održati izborna skupština Fife, na kojoj se trebalo glasati o predsjedniku te organizacije, pa su se stoga članovi Fife počeli ondje okupljati. Očekivalo se da će dosadašnji čelnik Sepp Blatter dobiti još jedan, peti mandat.

4. Dvije neovisne istrage – američka, za mito…

Optuženi su za korupciju, iznudu, pranje novca, prijevare i zavjeru, a vodile su se dvije neovisne istrage – jedna u SAD-u i druga u Švicarskoj. Američko tužiteljstvo objavilo je danas kako je podiglo optužnicu protiv devetorice visokih dužnosnika Fife među kojima su i dvojica aktualnih dopredsjednika, te petorice izvršnih direktora tvrtki koje se bave sportskim marketingom zbog korupcije. Glavni dio optužnice vezuje se uz primanje ukupno 150 milijuna dolara mita od sportsko-marketinških menadžera za promociju na velikim nogometnim turnirima u svijetu. Današnja uhićenja obavljena su na zahtjev američkih vlasti. Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko Fife bilo je uključeno više od 10 osoba, ali danas ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu.

5. … i švicarska, za korupciju

Također, iz Švicarskog saveznog pravnog ureda potvrdili su i da su otvorili svoj, neovisni kazneni postupak u vezi s dodjelom domaćinstava Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. te da su u Fifinu sjedištu zaplijenili dokumente u vezi s time. Sumnjaju, naime, u pronevjeru i pranje novca tijekom izbora zemalja domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine. S time u vezi ispituju 10 osoba koje su bile članovi IO Fife 2010. godine, kada su dodijeljena ta domaćinstva.

6. Koliko će ljudi optužiti?

Prema američkim medijima, optužit će ih najmanje 14. Uz one koje su dosad uhitili, očekuje se da će optužbe podignuti i protiv menadžera Alejandra Burzaca, Arona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Vlasti također terete Joséa Marguliesa, koji je, kažu, bio posrednik u ilegalnim isplatama.

7. Je li na listi optuženih i Sepp Blatter?

Glasnogovornik Fife rekao je da Blatter nije optužen, no istražitelji su potvrdili da su i njega istraživali te da istraga nije okončana, što znači da bi se u teoriji i šef Fife na kraju mogao naći na popisu optuženih.

Sepp Blatter
Sepp Blatter AFP

8. Koliko je istraga trajala i koji period obuhvaća?

Optužbe su rezultat trogodišnje istrage FBI-a. Fifa je u središtu istrage korupcije već godinama, ali jednako dugo odbacuje tvrdnje da su upleteni njeni najviši dužnosnici. Recentna je istraga pokrila otprilike dva desetljeća.

9. Zašto je ovaj slučaj preuzeo SAD kad je riječ o stranim državljanima?

Američki zakoni daju Ministarstvu pravosuđa ovlasti da preuzme slučajeve protiv stranih državljana koji žive u inozemstvu čak i ako su oni imali sasvim malo veza sa SAD-om, kao što su korištenje američkih banaka ili davatelja internetskih usluga. To je tužiteljstvo više puta koristilo u procesuiranju međunarodnog terorizma.