Iako je pod sve većim pritiskom, Blatter kaže kako neće dati ostavku (a mi vas podsjećamo na najvažnije činjenice o korupcijskoj aferi u Fifi)

Dužnosnici Svjetske nogometne organizacije optuženi su za korupciju

FOTO: AFP/AFP

Unatoč javno istaknute zabrinutosti sponzora oko događanja u FIFA-i, silnim pozivima istaknutih nogometnih imena i pojedinih čelnika nogometnih organizacija, te nekih istaknutih političara da odstupi s mjesta predsjednika Međunarodnog nogometnog saveza, Sepp Blatter na takvo što niti ne pomišlja. Vijest prenosi BBC.

Platini i Cameron protiv Blattera

Korupcijski skandal koji je u srijedu rezultirao uhićenjima istaknutih osoba svjetskog nogometa, ali (za sada) i ostavio Blattera neokrznutim u istrazi o reketarenju, prevarama i pranju novca, i dalje je priča dana u svijetu sporta koji čeka izbore za mjesto prvog FIFA-inog čovjeka.

Situacija u Zürichu ponukala je Michela Platinija, predsjednika Europskog nogometnog saveza (UEFA), da javno zatraži Blatterov odlazak, a isto je podržao premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron.

Glasovanje za izbor predsjednika FIFA-e zakazano je za petak, no tek treba vidjeti hoće li i pod kojim uvjetima doći do njega. Jedan od onih koji smatraju da bi glasovanje trebalo biti odgođeno je i ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius. Obrazložio je to katastrofalnim imidžem FIFA-e u ovom trenutku.

Uefa neće bojkotirati Fifin kongres

U međuvremenu, članice Europskog nogometnog saveza (UEFA) ipak neće bojkorirati izborni kongres Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) unatoč skandala s uhićenjima bivših i sadašnjih dužnosnika FIFA-e zbog korupcije i pranja novca.

“Neće biti nikakvog bojkota od strane UEFE jer je na dnevnom redu mnogo iznimno važnih stvari, a ne samo predsjednički izbori. Moramo odlučiti i o zahtjevu Palestine za suspenzijom Izraela i još puno drugih točaka”, kazao je predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza Michael van Praag, koji je i sam bio kandidat na izborima, ali se povukao.

Na izborima je veliki favorit za svoj peti predsjednički mandat Sepp Blatter, ali je predsjednik UEFE Michel Platini uvjeren da će velika većina europskih izaslanika glasati za protukandidata iz Jordana Alija Bina Al Husseina.

Michel Platini
Michel Platini JOE KLAMAR/AFP

“Siguran sam da će ogromna većina europskih glasova otići princu Aliju. Rekao sam Blatteru da mora otići jer je trenutno image FIFA-e više nego užasan i sramotan, a on mi je odgovorio da se ne može povući ovog trenutka”, kazao je Platini, koji je u četvrtak predsjedao sastankom svih europskih nacionalnih nogometnih saveza.

Zaključak sastanka 54 članice UEFE jest da skandal oko uhićenja u FIFA-i treba shvatiti vrlo ozbiljno, te da su potrebne korjenite promjene u organizaciji koja vlada međunarodnim nogometom. Također, UEFA ističe da niti jedan član tog udruženja nije osumnjičen za nezakonito djelovanje.

Putinova podrška

Jasno, ima i onih koji podupiru Blatterovo nastojanje da ostane na čelu krovne nogometne organizacije. Među njima je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji cijelu situaciju vidi kao pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da se onemogući Blatterov novi mandat. Afrički nogometni savez (CAF) također je protiv odgode glasovanja.

Russian President Vladimir Putin (L) and FIFA President Joseph Blatter attend the 2014 FIFA World Cup final football match between Germany and Argentina at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, on July 13, 2014. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vladimir Putin i Joseph Blatter AFP

Mnoštvo je sportskih djelatnika u reakcijama konstatiralo da je bio i vrijeme da se stane na kraj korupciji u toj organizaciji, a među njima je bio i slavni Diego Armando Maradona. Ako ste slučajno propustili pročitati o čemu je riječ, donosimo vam tri najvažnije stvari vezane uz ovu aferu.

1. Zašto su se uhićenja dogodila baš jučer?

Jer se na jednome mjestu okupilo dovoljno važnih ljudi (čitaj: osumnjičenih). Dvije se odvojene istrage vode o korupciji u FIFA-i: ona švicarskih vlasti, koja se bavi procesom dodjele domaćinstava SP-a 2018. i 2022., te ona američkog tužiteljstva, koja se odnosi iznudu, pranje novca i prijevare u dodjeli prava za marketing i prijenos utakmica.

Švicarska i Amerika koordinirale su rad svojih tijela u cilju uhićenja, ne bi li se spriječilo da osumnjičeni saznaju za nakanu da ih se uhiti, kao i zato što su švicarske vlasti potvrdile da su skoro svi u Zürichu, gdje se u petak treba održati godišnji kongres FIFA-e, piše Independent.

2. Hoće li Sepp Blatter ipak biti ponovno izabran za predsjednika FIFA-e?

Po svemu sudeći, to je vrlo vjerojatno. FIFA tvrdi da su oni “oštećena strana” u švicarskoj istrazi, a rekli su i da su oni sami, u studenome lani, pozvali policiju u vezi s time. Tajming uhićenja prilično je nezgodan za Seppa Blattera, ali moguća korupcija koja se istražuje nije izravno povezana s FIFA-inim predsjednikom. Već je objavljeno da će se odabir predjednika održati po planu.

Nema razloga za sumnju da će nogometni savezi iz manjih zemalja u Africi, Aziji i na Karibima, o čijoj podršci Sepp Blatter ovisi, otkazati šefu FIFA-e svoju potporu. Jedini Blatterov protivnik je jordanski princ Ali bin-Al Husein. U svijetu nogometa on nema ugled nekoga kao što je Michel Platini. Da je Francuz znao što će se dogoditi možda bi se kandidirao, no za to je sada prekasno.

3. Može li Kataru ili Rusiji biti oduzeto domaćinstvo Svjetskog prvenstva?

To je moguće, ali malo vjerojatno. U istrazi koju je FIFA provela u vezi s time zaključeno je da nema dovoljno dokaza da je bilo korupcije tijekom dodjele tih domaćinstava. Ured švicarskog državnog odvjetnika objavio je da je otvoren “kazneni postupak protiv nepoznatih osoba zbog sumnje u kriminalno udruživanje i pranje novca u vezi s dodjelom SP-a 2018. i 2022.”

Ako bilo koji od FIFA-inih glasača bude proglašen krivim u tom postupku, pravilnici te organizacije predviđaju da se izbor domaćina može ponovno provesti. No, samo o FIFA-i ovisi hoće li to i učiniti, a već je objavljeno da eventualne zloporabe neće utjecati na “integritet ili ishod” provedenog glasovanja o SP-u. Još važnije, ako FIFA i ukine domaćinstvo Kataru i Rusiji, morat će provesti nove izbore za domaćina, a pitanje je hoće li nakon svega biti u stanju to učiniti.