Večeras igraju Hrvatska i Italija, a ovo je devet stvari koje morate znati

Hrvatska je samo jednom izgubila od Italije, a taj poraz je iz 1942. godine

16.11.2014., Milano, stadion San Siro – Kvalifikacijska utakmica Italija – Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo. Antonio Candreva, Marcelo Brozovic. Photo:/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Reprezentacije Hrvatske i Italije u petak navečer će na poljudskom stadionu odigrati vrlo važnu utakmicu u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo, a uoči tog dvoboja prenosimo neke zanimljive činjenice, neke od kojih navijačima hrvatske reprezentacije mogu dati veliki optimizam.

1. Dosadašnji rezultati su na strani Hrvatske

Sudeći po prijašnjim dvobojima s Italijom, Hrvatska u dvoboj protiv svojih susjeda ulazi kao favorit. Naime, te momčadi dosad su odigrale osam utakmica u kojima je Hrvatska tri puta pobijedila, četiri puta odigrala neodlučeno, a samo je jednom poražena od Italije. Dvije utakmice tih protivnika odigrane su na velikim natjecanjima, a na Svjetskom prvenstvu 2002. godine Hrvatska je u Japanu pobijedila, dok je susret s Italijom na prošlom Europskom prvenstvu 2012. završen neodlučeno.

16.11.2014., Milano, stadion San Siro - Kvalifikacijska utakmica Italija - Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Milano, stadion San Siro – Kvalifikacijska utakmica Italija – Hrvatska za odlazak na Europsko prvenstvo. 

PIXSELL

2. Zadnji dvoboj završen neodlučeno

Hrvatska i Italija svoju zadnju utakmicu odigrali su u ovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a taj susret završen je 1-1. Utakmicu u Milanu, osim dobre igre nogometaša Nike Kovača, obilježili su i veliki navijački neredi, zbog kojih je utakmica prekinuta na neko vrijeme.

3. Italija dugo čeka na pobjedu nad Hrvatskom

Kao što smo već naveli, Hrvatska je samo jednom poražena od Italije. Zanimljivo je da se to dogodilo u utakmici iz davne 1942,. godine, u prvom dvoboju Hrvatske i Italije, a Talijani su tada slavili s 4-0.

https://www.youtube.com/watch?v=1kDXf00x2Eo

5. Obje ekipe u dobroj formi

I Hrvatska i Italija neporažene su u kvalifikacijskoj skupini H za odlazak na Europsko prvenstvo. Hrvatska je do sada zabilježila četiri pobjede i jedan remi, dok je Italija dva puta odigrala neodlučeno i tri puta slavila.

6. Loši rezultati Hrvatske na Poljudu

Hrvatska reprezentacija ne može se pohvaliti dobrim rezultatima kad igra na stadionu Poljud u Splitu, gdje će se sada sastati s Italijom. Naime, Vatreni su do sada samo jednom pobijedili, Gruziju u prošlim kvalifikacijama za Euro. Prije toga na istom stadionu odigrali su devet utakmica, od kojih su tri izgubili, a šest odigrali neodlučeno.

11.06.2015., Split - Trening hrvatske nogometne reprezentacije u sklopu priprema za sutrasnju kvalifikacijsku utakmicu s Italijom na Poljudu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
11Trening hrvatske nogometne reprezentacije u sklopu priprema za kvalifikacijsku utakmicu s Italijom na Poljudu. Ivo Cagalj/PIXSELL

7. Velika serija Talijana

Reprezentacija Italije može se pohvaliti velikim nizom utakmica bez poraza u kvalifikacijama za Svjetska i Europska prvenstva. Uz to što nije poražena u osam utakmica nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva prošle godine, treba reći da Italija nije poražena niti u zadnjih 45 kvalifikacijskih susreta, a zadnji poraz nanijela im je Francuska 2006. godine.

8. Dvoboj klupskih suigrača

U utakmici na Poljudu u suparničkim momčadima bit će neki suigrači u klupskom dresu. Tako će hrvatski nogometaši koji nastupaju za talijanski Inter Mateo Kovačić i Marcelo Brozović zaigrati protiv talijanskog braniča Andree Ranocchije. Suigrači u talijanskom Sassuolu Šime Vrsaljko i talijanski dvojac Francesco Acerbi i Nicola Sansone bit će u petak na protivničkim stranama, a isto vrijedi i za Milana Badelja i Manuela Pasquala koji dijele svlačionicu u Fiorentini.

Inter Milan's croatian midfielder Mateo Kovacic celebrates after scoring a goal during the UEFA Europa League play-off football match between Inter Milan vs Stjarnan at San Siro Stadium in Milan on August 28, 2014. AFP PHOTO /
Mateo Kovačić slavi pogodak protiv Milana AFP/AFP

9. Bivši suigrači na protivničkim stranama

Uz sadašnje, na Poljudu će na suprotnim stranama biti i bivši suigrači. To vrijedi za pomoćnog trenera hrvatske reprezentacije Roberta Kovača koji je u razdoblju od 2005. do 2007. godine igrao za talijanski Juventus, klub za koji još nastupa prvi vratar Azzura Gianluigi Buffon.