Sinoć je započelo Europsko prvenstvo, a Francuska ga je otvorila pobjedom protiv Rumunjske

Genijalno je utakmicu odigrao Dimitri Payet, asistent i strijelac za pobjedu

France's defender Adil Rami and teammates celebrate France's second goal during the Euro 2016 group A football match between France and Romania at Stade de France, in Saint-Denis, north of Paris, on June 10, 2016. / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
FOTO: AFP

Susretom reprezentacije domaćina i izabrane vrste Rumunjske otvoreno je 15. Europsko nogometno prvenstvo. Ogled skupine A na Stade de Franceu u Saint-Denisu završio je pobjedom Francuske, a bilo je 2-1 (0-0).

Utakmica je odigrana pred 80,000 ljudi i obilježena je spektakularnim pogotkom najboljeg pojedinca ogleda Dimitrija Payeta čiji je dalekometni udarac iz 89. minute ogleda riješio pitanje pobjednika. Svojom nominalno slabijom, lijevom nogom igrač West Hama naciljao je i precizno uputio silovit udarac s desne strane vrha šesnaesterca nakon kojeg je lopta odsjela u gornjem desnom kutu rumunjskog gola.

Payet kao nitko drugi

Istu je nogu Payet upotrijebio i za asistenciju kod uvodnog gola domaćina kada je u 57. minuti naciljao glavu Oliviera Girouda koji je u skoku bio viši i čvršći od rumunjskog vratara Tatarusanua. Sve do još jednog Payetova bljeska, a u ovom je ogledu uz gol i asistenciju priredio osam prilika suigračima za pogodak, Rumunjska je imala bod u rukama na otvaranju. Samo naizgled, doduše, i to nakon precizno izvedenog udarca s bijele točke Bogdana Stancua kojeg je i sam izborio u duelu s Patriceom Evrom.

Utakmicu je sudio Mađar Viktor Kassai koji je podijelio tri žuta kartona Rumunjima Chirichesu, Ratu i Popi te Giroudu u francuskoj reprezentaciji.