I službeno potvrđeno da je Bilić postao novi trener West Hama. On kaže da se vratio kući, u kultni klub

Telagraph javlja da mu je plaća do tri milijuna funti godišnje

Besiktas' head coach Slaven Bilic (L) and Serdar Kurtulus defender give a press conference in Brugge, on March 11, 2015 in Brugge, on the eve of the Europa league football match Brugge vs Besiktas Istanbul. AFP PHOTO/BELGA PHOTO BRUNO FAHY
FOTO: AFP

Hrvatski stručnjak Slaven Bilić novi je trener engleskog prvoligaša West Hama. Nakon što se o tome mnogo govorilo, konačni dogovor je pao i Bilić definitivno preuzima londonski klub.

Telagraph javlja da je Bilić dobio trogodišnji ugovor, a plaća mu može biti do tri milijuna funti godišnje. U ugovoru postoje i klauzule koje reguliraju da Bilić ne bude plaćen u slučaju otkaza zbog ispadanja u drugu ligu.

West Ham će iduće sezone igrati u kvalifikacijama Europske lige, i tako je izborio Europu prvi put u posljednjih devet godina. Londonski klub je ove sezone završio na 12. mjestu Premiershipa, ali je Europu osigurao osvojivši prvo mjesto na ljestvici ‘Fair-playa’ Premiershipa ispred Liverpoola, Manchester Cityja, Evertona i Burnleyja.

West Ham je na Twitteru potvrdio da će novi trener tog kluba biti Slaven Bilić, koji je tijekom igračke karijere bio nogometaš West Hama. Preuzimanjem ovog posla, Bilić je postao drugi hrvatski trener ikad na klupi jednog od engleskih Premierligaša. Njegov prethodnik bio je Velimir Zajec, menadžer Portsmoutha u sezoni 2004/05.

U kombinacijama za novog trenera spominjao se i argentinski trener Marcelo Bielsa, no u West Hamu su se odlučili za Bilića. Goal javlja da je tome pomogla i činjenica da je Bilić pristao na sve uvjete londonskog kluba, dok je Bielsa imao veće prohtjeve.

Kao drugi potencijalni kandidati za tu poziciju spominjali su se Rafael Benitez, David Moyes, Carlo Ancelotti, Unai Emery, te Antonio Conte.

Posljednji posao, podsjetimo, Bilić je okončao krajem sezone u turskom Bešiktašu. Oprostio se od navijača kluba nizom zajedničkih fotografija, potpisivanjem dresova i klupskih obilježja i – pjesmom koju je u jednom trenutku i popratio koreografijom.

https://www.youtube.com/watch?v=JH9Ydo_jVHU

To je sada prošlost, Bilić se već predstavio u novom klubu.

– Uistinu sam sretan zbog povratka u West Ham, pamtim ga kao poseban klub i volim takve. Takav je bio i moj prethodni klub Bešiktaš. Ne radi se o veličini, West Ham je velikan, ali u takvim klubovima postoji nešto posebno, oni su kultni. West Ham nastupa u Premierligi, ponajboljoj svjetskoj ligi. Izazov je velik, natječe se protiv najboljih, a u kojem klubu radije to činiti nego u West Hamu – rekao je hrvatski trener, podsjetio se igračkih dana u klubu i obveze da se istakne:

– Kada sam igrao ondje, osjećao sam se kao kod kuće. Velika je čast i velika odgovornost biti menadžer ovog kluba, pa se nadam da ću se dokazati Upravi, igračima i navijačima. Prioritet kod biranja klubova mi je njihova ambicija. Nakon razgovora uvidio sam da se ovdje ne radi samo o fantastičnom novom stadionu na koji selimo, pokazana mi je odlučnost i ambicija da veliki klub učinimo još većim. To je bio najvažniji razlog, a to što sam osjetio da me žele samo je olakšalo odabir.

Bilić tijekom igračkih dana u West Hamu
Bilić tijekom igračkih dana u West Hamu AFP

Za kraj je dao i obećanje navijačima kluba:

– Navijačima želim poručiti da ću dati sve od sebe i da zajedno možemo ostvariti velike stvari.