Vrh HNS-a poručio da je spreman otići zbog mira u hrvatskom nogometu

Šukeru je do smijeha pa spominje angažman CSI Miamija u rješavanju slučaja

13.06.2015., Split - Konferencija za medije celnika HNS-a u hotelu Radisson BLU povodom iscrtanog kukastog kriza na travnjaku za vrijeme kvalifikacijske utakmice Hrvatska - Italija. Na konferenciji su prisustvovali predsjednik HNS-a Davor SUker, izvrsni predsjednik Damir Vrbanovic i povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL/PIXSELL

Čelnici Hrvatskog nogometnog saveza organizirali su konferenciju za medije u Splitu da bi prokomentirali i još jednom osudili kukasti križ iscrtan na terenu stadiona Poljud tijekom utakmice 6. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj sljedeće godine. Sramotne slika s utakmice Hrvatske i Italije (1-1) obišle su svijet koji je osudio potez još uvijek nepoznatog počinitelja.

Glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak koji se u petak obratio medijima odmah osudivši čin, u subotu je ponovio isto i prepustio riječ Davoru Šukeru, predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza.

13.06.2015., Split - Konferencija za medije celnika HNS-a u hotelu Radisson BLU povodom iscrtanog kukastog kriza na travnjaku za vrijeme kvalifikacijske utakmice Hrvatska - Italija. Predsjednik HNS-a Davor Suker. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

– Krivo mi je što spetkakl nije protekao kako je trebao. Žao mi je igrača, trenera. Ono sto tražim od svih relevenatnih institucija je da naprave svoj posao i da pomognu nogometu. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, svi se u njoj nalazimo. Vidjeli ste što se jučer dogodilo. Ogorčen sam zbog ovoga što se dogodilo, bit će strašno vidjeti lica disciplinskih organa u Nyonu i Ženevi. Nadam se da huligani neće pobijediti. Tražimo od svih da zaštite hrvatski nogomet, državu i grad Split – jasan je bio Šuker koji se nije htio odmah nakon utakmice obratiti hrvatskim medijima.

Ujutro ništa nije bilo vidljivo

Riječ je poslije njega, prenosi Goal.com, preuzeo izvršni predsjednik Saveza Damir Vrbanović:

– Cijele noći emocije se nisu stišale, svi smo aktivni od ranog jutra. Teško je razumno objasniti što se dogodilo jučer. Jedna pojava koja izaziva sablaznost. Mi smo osramoćeni. Hrvatska država doživjela je šamarčinu. Utakmica koja je trebala proći bez incidenta, a doživjeli smo šokantno vrijeđanje. To je stvar pravosuđa, nadam se da će kamere i očevici pomoći da dođemo do počinitelja. Sramota ostaje prema Talijanima.

– Ujutro smo prolazili terenom, ništa nije bilo vidljivo. To smo prenijeli delegatu Nedavno smo bili u Uefi, ponovno ćemo se sramotiti. U Milanu je mrvica falila da utakmica bude prekinuta. Netko je to jako pažljivo proračunao. To ništa slučajno nije. To sigurno nisu napravila dva mulca! Treba nam državna pomoć. Ako mislite da će ovakvi potezi navijača biti od koristi za “čišće” odnose u nogometu, onda smo svi slijepci! Vidjet ćemo sljedećih dana kako će se stvari razvijati.

Bit ćemo strogo kažnjeni

Slično misli i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk:

– To je jasan čin napada na nogomet, imat će posljedice u medijima diljem Europe i bit ćemo strogo kažnjeni. Tijekom veceri je MUP započeo očevid, ne sumnjamo da će utvrditi o kojoj se tvari radi. U suradnji s Hajdukom trazimo krivca. Taj pojedinac i grupa su to pomno planirali. Jedna od tvrtki partnera obavijestila nas je neposredno prije početka utakmice. Pokušali smo sanirati štetu na poluvremenu. Ovo je jedan mali atentat na travnjak koji održava tvrtka koja ima ugovor s Hajdukom. To je isključivo njihova odgovornost.

13.06.2015., Split - Konferencija za medije celnika HNS-a u hotelu Radisson BLU povodom iscrtanog kukastog kriza na travnjaku za vrijeme kvalifikacijske utakmice Hrvatska - Italija. Na konferenciji su prisustvovali predsjednik HNS-a Davor SUker, izvrsni predsjednik Damir Vrbanovic i povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

Na upit hoće li Split, kako je planirano, ugostiti i utakmicu protiv Bugarske, Cvrk je bio zatvoren, ali prilično jasan:

– U ponedjeljak imamo Izvršni odbor. Osobno mišljenje imam, ali ćemo čekati razgovore. Pa se još ne moramo izjasniti.

Spremni angažirati CSI Miami i otići

Dodao je:

– Znate li koliko je izgrednika u Milanu osuđeno? Nula. A u zadnjih sedam godina kazne Dinamu, Hajduku, Rijeci i savezu iznose 2.3 milijuna eura.

Budući da je mnogo onih koji smatraju da je sramota s Poljuda uperena direktno u vrh Hrvatskog nogometnog saveza, pitanje bi li se problemi riješili kada bi oni kolektivno odstupili s pozicija, bilo je logično.

– Ako bi se to dogodilo, mi ćemo svi ujutro otići – poručio je Vrbanović, dok je Šuker pronašao i smisao za humor u trenucima kada je malo kome u ovoj situaciji do smijeha.

Upitan o mogućem angažmanu kakvih službi za rješavanje slučaja, Šuker je odgovorio:

– Da, angažirat ćemo CSI Miami.