Zašto bi ova reprezentacija mogla do kraja? Pa, za razliku od prijašnjih, imaju golemu volju za pobjedom

Analiza jednog amatera: hrvatska reprezentacija pobjeđuje snagom volje i visokom koncentracijom

Croatia's midfielder Luka Modric converts a penalty during the Russia 2018 World Cup quarter-final football match between Russia and Croatia at the Fisht Stadium in Sochi on July 7, 2018. / AFP PHOTO / Nelson Almeida / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
FOTO: AFP

Mogućnost stalnog mentalnog izvlačenja i iz najnegativnijih situacija u pobjedničku situaciju govori u glavnoj dubinskoj osobini Modrićeve i Dalićeve reprezentacije. O snazi volje za pobjedom. Niti jedna prethodna hrvatska nogometna reprezentacija nije pokazala takvu snagu volje za pobjedom

Kao što smo predvidjeli u prvom nastavku analiza, još dok su se igrale utakmice po grupama, hrvatska nogometna reprezentacija ušla je u polufinale Svjetskog prvenstva.

Radilo se, naravno, o sasvim lakoj prognozi, jer je ovo prva hrvatska nogometna reprezentacija koja je individualnom talentu, iskustvu i natjecateljskoj spremnosti dodala stodesetpostotoni profesionalni pristup i bezuvjetnu, oportunističku igru na rezultat, pa rezultat, eto, nije mogao izostati.

Uoči polufinalne utakmice s Engleskom okolnosti koje uvjetuju rezultat znatno su lošije nego prije svih prethodnih utakmica. Očigledno je da naša reprezentacija ostaje bez snage, jer je, de facto, odigrala poluvrijeme više, i jer su naši glavni igrači, Luka Modrić i Ivan Rakitić stariji, pa samim tim i dubinski tjelesno istrošeniji od većine najvažnijih engleskih igrača.

Bez obzira na manjak snage, možemo u finale

Englezi bi u srijedu navečer morali biti u energetskoj prednosti, što bi Hrvatima moglo onemogućiti da igraju jednako disciplinirano, obavezno i tvrdo, kao u prethodnim utakmicama.

Englezi bi, nadalje, morali dominirati u skok igri, što je osobito opasno budući da je Hrvatska tri od četiri gola u dosadašnjem toku natjecanja primila s ruba peterca, poslije nabacivanja visokih lopti u kazneni prostor.

Dakle, pretpostavljeni manjak snage i očekivana inferiornost u skok igri, dvije su okolnosti koje dovode Hrvatsku u inferioran položaj uoči polufinalne utakmice. Svejedno, međutim, mislimo da Hrvatska može u finale. Ne samo zato što Engleska, objektivno, nema igrače klase Luke Modrića i Ivana Rakitića, koji su i umorni kadri napraviti kvalitativnu razliku u odnosu na Engleze.

Potpuno je besmisleno govoriti o sreći i lutriji

Hrvatska može u finale zato što se igra ove hrvatske reprezentacije, strateški gledajući, temelji na snazi volje i na najvišoj mogućoj koncentraciji. Prethodne dvije utakmice, na kojima Hrvatska nije igrala dobro, pokazale su tu značajku Dalićeve ekipe. Naime, prilično je nemoguće dva puta zaredom pobijediti na potpuno isti način, i zatim govoriti o sreći i lutriji.

U oba prethodna slučaja Hrvatska je morala loviti rezultat, i ulovila ga je za nekoliko minuta (protiv Danaca za četiri, protiv Rusa za osam minuta). U oba prethodna slučaja Hrvatska je u produžecima propustila meč loptu (promašeni Modrićev penal pred kraj produžetaka s Danskom i izjednačujući ruski gol pet minuta prije kraja produžetaka u četvrtfinalu).

U oba prethodna slučaja Hrvatska se, dakle, morala dva puta psihološki dizati: poslije vodstva protivnika i poslije propuštenih velikih prilika da utakmicu završi prije jedanaesteraca. I u oba je slučaja, kako znamo, Hrvatska hladno pobijedila na penale.

Nitko dosad nije pokazao ovakvu volju za pobjedom

Mogućnost stalnog mentalnog izvlačenja i iz najnegativnijih situacija u pobjedničku situaciju govori u glavnoj dubinskoj osobini Modrićeve i Dalićeve reprezentacije. O snazi volje za pobjedom. Niti jedna prethodna hrvatska nogometna reprezentacija nije pokazala takvu snagu volje za pobjedom.

Niti jedna reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu nije pokazala takvu snagu volje za pobjedom, koja igračima omogućuje maksimalnu koncentraciju.

Da je Brazil posjedovao tako snažnu volju za pobjedom, koja se pretvara u stodesetpostotnu koncentraciju kod većine igrača, Belgija ne bi imala šanse jer je, objektivno govoreći, u zadnjih pola sata četvrtfinalne utakmice Brazil uništio Belgiju, ali nije bio dovoljno čvrst i koncentriran da više mrtvih prilika pretvori u bar još jedan gol.

Ako dođe do penala, sigurno idemo i finale

Volja za pobjedom i maksimalna koncentracija su finalni argumenti koji, kroz onemogućavanje engleske igre, Hrvatskoj mogu donijeti prolaz u finale. U srijedu, dakle, ne trebamo očekivati utakmicu manje ružnu od prethodne dvije.

No, možemo očekivati maksimalno koristan, oportunistički, disciplinirani pristup, koji će utakmicu držati u neriješenom rezultatu, i koji će stvoriti okolnosti da čista klasa dvojice najboljih hrvatskih igrača, ili možda trenutak lucidnosti nekog trećeg, dođe do izražaja i odluči utakmicu.

Budu li se, pak, ponovo pucali penali, možemo biti gotovo sigurni da će Hrvatska igrati u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva.