Zbog fair playa, Nizozemska, Engleska i Irska dobijaju dodatna mjesta u Europskoj ligi

Klubovi iz tih zemalja igrat će u prvom kvalifikacijskom kolu Europske lige

Michel Platini i Karl-Heinz Rummenigge
FOTO: AFP

Nizozemska, Engleska i Irska dobile su zbog izvrsnih rezultata na Uefinoj Respect Fair Play ljestvici po jedno dodatno mjesto u Europskoj ligi sljedeće sezone, javlja goal.com.

Klubovi koji će se na kraju sezone nalaziti na poziciji koja donosi takav nastup u Europskoj ligi, zaigrat će u prvom kvalifikacijskom kolu.

West Ham u Europi

Prema sadašnjem redoslijedu, to bi u slučaju engleske Premier lige značilo da će se među klubovima koji će se sljedeće sezone natjecati u europskim natjecanjima naći i West Ham United. Liverpool trenutno zauzima prvo mjesto među engleskim klubovima po fair-playu, ali će se kvalificirati izravno, pa će drugoplasirani West Ham dobiti priliku predstavljati Englesku u Europskoj ligi, ako ga na fair-play tablici ne prestigne netko od najbližih pratitelja, poput Evertona ili Burnleyja.

Procjena delegata

Fair-play ljestvica temelji se na procjenama službenih delegata UEFA-e koji u obzir uzimaju pozitivan pristup igri, odnos prema suparnicima i sucima, ponašanje navijača i službenih osoba kluba te žute i crvene kartone.

Istu privilegiju zbog fair playa prošle sezone dobile su ekipe iz Norveške, Švedske i Finske.