Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Super projekt

Super projekt Premijerno predstavljen Hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2023. Zbilja je moćan

Uskoro kreće 18. međunarodna izložba arhitekture

FOTO: Marko Mihaljević

U nagrađivanom Centru za posjetitelje Crna roda Parka prirode Lonjsko polje premijerno je predstavljen projekt Same as it Ever Was. Riječ je o hrvatskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2023., odnosno 18. međunarodnoj izložbi arhitekture. Povjerenici ovogodišnjeg nastupa su arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina, a multidisciplinarni autorski tim koji je koncipirao i realizirao projekt čine arhitekti Mia Roth, Tonči Čerina i Luka Fatović te dizajneri Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović.

Bosnic/Dorotic

Lokacija Lonjskog polja poslužila je kao mjesto za predstavljanje nastupa iz razloga što je koncepcijsko ishodište projekta i programa hrvatskog paviljona upravo močvarno područje Lonjskog polja, gdje kulturni krajolik nastaje stoljetnom simbiozom prirode koja je u stalnoj mijeni i zajednica koje mu se prilagođavaju. Oblikovnom kontekstu hrvatskog paviljona poslužio je takozvani bestijarij novih i nagrađivanih vidikovaca, čiju arhitekturu potpisuju povjerenici tima Mia Roth i Tonči Čerina.

Marko Mihaljević

Aktivnosti na više lokacija

Hrvatski paviljon u Arsenalu bit će prostorna instalacija koja pripada bestijariju vidikovaca u močvarnom području Lonjskog polja. Instalacija uključuje fizičke i virtualne segmente izravno vezane uz fenomene polja, odnosno njihovu interpretaciju koja postaje sredstvo za razumijevanje povezanosti prirode i kulture.

Diskurzivni format hrvatskog paviljona uključuje niz lokacija (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano te Lonjsko polje) na kojima će se, kroz popratne aktivnosti te u suradnji s obrazovnim institucijama tijekom trajanja Venecijanskog bijenala, održavati radionice. Rezultati ovog programa, uz pripadajuće tekstove pozvanih gostiju koji će opširnije istražiti navedene teme, bit će objavljeni na web stranici paviljona te u knjizi čija je promocija, kao retroaktivan zapis rasprava, radionica i promišljanja, planirana na samom zatvaranju Bijenala. Službeno svečano otvorenje hrvatskog paviljona planirano je za 19. svibnja 2023. u 11 sati.

Marko Mihaljević