Stižu blagdani

Donosimo recepte za najukusniju blagdansku pincu. Jedan će vas posebno oduševiti

Pripremili smo jedan za ljubitelje klasike, drugi za one koji vole moderan twist i treći za one koji preferiraju oboje

FOTO: Pan-pek

Pinca, sirnica, pogača, uskrsni kolač – kako god ga nazivali, riječ je o simbolu blagdanskog stola, čiji sočan okus i miris mnoge podsjeća na djetinjstvo. Poslužuje se uz druge uskrsne delicije, poput kuhane šunke, jaja i mladog luka, što u kombinaciji sa slatkastom aromom pince daje sjajnu kombinaciju. Neovisno o tome jeste li ljubitelj onih koje sadrže orašaste plodove, ribane korice limuna i naranče, grožđice ili pak prazne, pince su delicija bez koje jednostavno ne možemo obilježiti najveći kršćanski blagdan.

Nekada je priprema ovog uskrsnog simbola trajala gotovo cijeli dan, jer, iako ne izgleda tako, radi se o pogači čija priprema zahtijeva i vrijeme i strpljenje. Pri tome, ova je delicija ranije bila dostupna isključivo plemićima, odnosno ljudima koji su pripadali višem društvenom staležu, a vjeruje se da je korijen izvorne recepture u nekadašnjoj Mletačkoj republici. Nekada ovaj slatki kruh i nije bio tako sladak. Okusom je više nalikovao kruhu, budući da se nije koristilo nikakvo sladilo. Shodno tomu, pretpostavka je da ime dolazi dolazi upravo od toga, budući da pinka znači štruca kruha. Paralelno, u nekim je krajevima nazivaju sirnicom iako ne sadrži sir. Naime, pretpostavlja se da su domaćice nekada u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.

Danas je, srećom za sve nas, dostupna svima. Priprema pince mnogima je tako, koji imaju slobodnog vremena, omiljeni dio Uskrsa. Svaki se sastojak pažljivo bira, a zahvaljujući dostupnosti namirnica i napretku tehnologije danas je pincu moguće pripremiti u sat vremena. U nastavku vam, stoga, donosimo tri recepta, jedan za ljubitelje klasike, drugi za one koji vole moderan twist i treće za one koji preferiraju oboje.

Tradicionalna pinca

Unsplash

Ističemo da je recept za tradicionalnu pincu drugačiji ovisno od mjesta do mjesta diljem Hrvatske. Mi smo, pak, izdvojili one klasične provjerene recepte za tradicionalnu pincu.

Vrijeme pripreme: Dva sata

Sastojci:

  • kilogram brašna
  • jedan svježi kvasac
  • tri jaja i dva žumanjka
  • 30 dg šećera
  • jedan vanilin šećer
  • 20 dg maslaca
  • pet dl mlijeka
  • prstohvat soli
  • naribana limunova korica (najbolje je koristiti organski, ne tretiran pesticidima)

Priprema: Najprije u posudi zagrijte jedan decilitar mlijeka da postane mlako, a potom dodajte žličicu brašna i šećera. Zatim dodajte svježi kvasac i sve ostavite pokriveno kuhinjskom krpom. Dok se tijesto diže, u zasebnoj posudi umutite tri jaja i dva žumanjka, a zatim dodajte preostali šećer i vanilin šećer. Sve zajedno dobro umiješajte, a potom dodajte naribanu koricu limuna. U međuvremenu, na laganoj vatri otopite maslac, a zatim smjesu jaja i šećera pomiješajte u brašno. Sve zajedno izmiješajte i postupno dodajte vrući rastopljeni maslac. U sjedinjenu smjesu dodajte sol i kvasac te sve ponovno izmiješajte i dodajte mlijeko uz neprestano miješanje dok smjesa ne postane homogena. Smjesu potom ostavite na toplom prekrivenu kuhinjskom krpom. Kada se smjesa gotovo udvostruči, vrijeme je da je podijelite na četiri jednaka dijela. Škarama razrežite vrh u obliku križa, a loptice ostavite da se još malo dignu. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, a pince pecite 30 minuta. Po želji ukrasite.

Moderan twist, čitaj zdrava pinca

Pexels

Za one koji ususret ljetnim danima koji su nam sve bliže broje kalorije, izdvojili smo recept za tradicionalni uskrsni kolač koji ne sadrži puno kalorija. Riječ je o zdravom receptu za pincu zbog kojeg se nećete morati bojati dodatnih kilograma u vrijeme blagdana.

Vrijeme pripreme: Dva sata

Sastojci:

  • 400 g kombinacije bijelog i integralnog brašna
  • dva jaja
  • 150 g prirodnog zaslađivača
  • vrećica suhog kvasca
  • pola vrećice praška za pecivo
  • naribana korica naranče
  • 150 ml mlijeka
  • tri žlice otopljenog kokosovog ulja
  • žlica smeđeg šećera

Priprema: Zagrijte mlijeko, a potom u njemu otopite žlicu smeđeg šećera. U mješavinu zatim dodajte suhi kvasac te lagano miješajte s isključenim plamenikom ili električnim kolom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a u međuvremenu pripremite suhe sastojke. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte dva umućena jaja, kokosovo ulje i mješavinu s kvascem. Sve zajedno umijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Kada dobijete željenu formu, tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko četrdeset minuta. Kada primijetite da se tijesto dovoljno dignulo podijelite ga na četiri dijela, a zatim škarama razrežite vrh u obliku križa. Ostavite ih da se još malo podignu, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, a pince pecite 30 minuta. Po želji ukrasite, a mi predlažemo pistacije i orašaste plodove.

Najbolja pinca

Pan-pek

Za one koji preferiraju i zdrave i ukusne, a pri tome tradicionalne i domaće specijalitete, pripremili smo i posljednji recept namijenjen onima koji jednostavno nemaju vremena satima stajati u kuhinji. Paradoksalno, za vrijeme blagdana, kada bismo čim više trebali biti sa svojom obitelji, u većini slučajeva mnogi najveći dio vremena provedu za štednjakom, pripremajući kojekakve domaće specijalitete. No, ne mora biti tako jer se Pan-pek pobrinuo da bez gotovo imalo truda, na putu do posla ili u laganoj šetnji, pribavite slastan uskrsni specijalitet.

Vrijeme pripreme: 10 minuta ili točno onoliko koliko vam treba od kuće do prvog prodajnog mjesta Pan-peka

Sastojci:

  • volja
  • malo slobodnog vremena
Pan-pek

U Pan-peku možete potražiti najbolju i najukusniju pincu koja se peče svaki dan na licu mjesta u čak 18 zagrebačkih dućana. Riječ je o svježoj pinci od sto grama koju karakterizira punina okusa i tradicionalna receptura. Osim toga, u svim Pan-pek dućanima možete pronaći i pincu od 270 grama koja je dostupna u velikom obiteljskom pakiranju, a slijedi tradicionalnu recepturu, s grožđicama te je produljene svježine.

Dnevno svježe pečena pinca čeka vas u sljedećim Pan-pek prodavaonicama:

Lastovska 2a, Savica
Tržnica Dolac
Krešićeva 32, Borongaj
Lanište 24
Kneza Borne 16
Importanne centar
Folnegovićeva 1a
Ozaljska 5
Paromlinska cesta 2a
Masarykova 23
Savska cesta 13
Trg Žrtava Fašizma 9
Selska cesta 90b
Radnička 1a
Trg Slobode, Varaždin


Sadržaj je nastao u suradnji s Pan-pekom.