FOTO: Tgm creative

Biramo najbolju pincu u gradu: food blogeri za Super1 testiraju ponudu zagrebačkih pekarnica

Tradicionalni slatki kruh ne preskačemo ni ovog Uskrsa

Gastro test

Biramo najbolju pincu u gradu: food blogeri za Super1 testiraju ponudu zagrebačkih pekarnica

Tradicionalni slatki kruh ne preskačemo ni ovog Uskrsa

FOTO: Tgm creative

Ako volite pincu (ili sirnicu), a ne znate je ili ne stignete sami pripremiti, dobra je vijest da ju za svoj blagdanski stol možete pronaći u brojnim pekarnicama. Riječ je o slatkom kruhu koji se uglavnom priprema za Uskrs, te poslužuje uz kavu ili čaj, kao desert nakon ručka, a neki ga jedu čak i za doručak, uz šunku ili francusku salatu.

Pince su testirale food blogerice Andrea Cukrov i Anja Maršić te S1 gastro urednica, Ema Glavina

U Super1 redakciji odlučili smo testirati njih čak 10 iz najpoznatijih zagrebačkih pekarnica, a meni su u pomoć su priskočile dvije poznate food blogerice, Andrea Cukrov (@cukar) i Anja Maršić (@hungry_anja). Tko nudi najbolju vrijednost za novac, odnosno prati li visoka cijena nužno i kvalitetu, i mogu li uopće kupovne opcije biti bolje od domaćih, provjerite u nastavku.

Salo pinca, 70 grama

Gdje: Salo (Opatovina ulica 13)
Cijena: 2 €
Sastojci: svježi kvasac, svinjska mast, mahuna vanilije, korica limuna i naranče, ružina vodica, rum
Dojam

Andrea: Muči me ova jako intenzivna žuta boja, kao da u tijestu ima kurkume. Neizmjerno poštujem Petru Jelenić, ali ovaj proizvod nije ono što ja zamišljam pod pojmom pince. Tijesto je mekano, podsjeća na brioche, ali okusi i teksture nisu oni koje sam očekivala. Na kraju svega, kao da mi prevladavaju miris i okus premaza od jaja.
Anja: Slažem se, i mene zbunjuje ta boja, ali i okus.
Ema: Također, nedostaje mi nekog okusa, jačeg karaktera. Ne znam kamo bih je smjestila i ne bih je kupila ponovno.

Korica mini pinca, 100 grama

Gdje: Korica (Prilaz Gjure Deželića 36, više lokacija)
Cijena: 1,80 €
Sastojci: pšenično brašno, maslac, mlijeko, korica naranče i limuna, šećer u perlama
Dojam

Andrea: Već vizualno izgleda jako lijepo. U pozadini osjećam miris citrusa, korice, svega što volim. Tijesto je lijepo odrađeno, miriši kako pinca treba mirisati, nije preslatka, što također pohvaljujem. U Dalmaciji, gdje sam odrasla, pince su se uvijek malo jače zapekle, a tako je rađena i ova. Sviđa mi se.
Anja: Da, ovo je već neka druga priča. Nisam pronašla veću zamjerku.
Ema: Potvrđujem, za mene je ovo školski odrađena pinca i mislim da s njom neće pogriješiti tko god da je kupi.

Broom44, Janjolinka pinca, 70 grama

Gdje: Broom44 (Dolac 8)
Cijena: 2 €
Sastojci: brašno, jaja, mlijeko, maslac, kvasac, sol, šećer
Dojam

Andrea: Jako lijepa tekstura i jako mekano pecivo. Miriše po pinci, čak kao da osjećam i malo ruže. Okusom je još bliže onome kako ja zamišljam pravu pincu. Zasad sam našla favorita.
Anja: Ne zato što je naša kolegica blogerica, ali ova mi je pinca stvarno odlična. Prepuna okusa, tijesto i tekstura na mjestu. I moj favorit!
Ema: Apsolutno, čini mi se da će ovu biti teško nadmašiti. Šteta je jedino što ne proizvode i veću.

Sršek pinca, 400 grama

Gdje: Zdravljak Sršek (Andrije Žaje 43 i Zavrtnica 17)
Cijena: 7 €
Sastojci: brašno, mlijeko, maslac, jaja, naranča, limun, vanilin šećer
Dojam

Andrea: Moram priznati da mi već na prvu kod ove pince nedostaje posip od krupnih kristalića šećera. Previše se mrvi kod rezanja i nedostaje joj sočnosti, ali nije neukusna, dapače.
Anja: A ja baš pohvaljujem što nema šećera jer ne volim kako mi krca pod zubima. S ostalim se slažem, arome funkcioniraju, ali previše je suha.
Ema: Generalno nije loša, ali osobno ne mogu prijeći preko suhoće tijesta, tako da je ne bih ponovno kupila.

Bread Club pinca, 500 grama

Gdje: Bread Club Zagreb (Trakošćanska 42, više lokacija)
Cijena: 7 €
Sastojci: prirodni kvasac, pšenično brašno, mlijeko u prahu, svinjska mast, rum
Dojam

Andrea: Ponovno, ovo nije ono što ja podrazumijevam pod pojmom tradicionalne pince. Okusi su neutralni, može se jesti uz slane ili slatke dodatke, a tehnički nemam nikakve zamjerke. Sočna je, odlične teksture, ali mi nedostaje karakterističnih aroma.
Anja: Meni je odlična, već sam je kupila i kušala kod kuće. Možda i zato što nisam toliko tip od slatkog pa mi klasične pince okusom znaju biti malo previše. Ova je točno po mojoj mjeri.
Ema: I meni se jako sviđa. Neutralnija je od ostalih, a opet nije bezokusna. Sočna je, i svakako bih je kupila još koji put.

Dubravica blagdanska pinca, 300 grama

Gdje: Dubravica (Draškovićeva ulica 7, više lokacija)
Cijena: 3,05 €
Sastojci: brašno, mlijeko, maslac, jaja, kandirana kora naranče, emulgator
Dojam

Andrea: Problem nastaje već pri rezanju, jako se mrvi. Osim toga, nema nikakvog karakterističnog okusa pince, već prije okus nekog običnog brioche peciva.
Anja: Jako se osjeća kvasac već u mirisu, a onda i okusu. I to je otprilike jedino što osjetim.
Ema: Da, podjednako velik problem s okusom, kao i teksturom. Ne preporučujem.

Dinara pinca, 400 grama

Gdje: Dinara (Ilica 71, više lokacija)
Cijena: 1,99 €
Sastojci: brašno, margarin, malo smjese za krafne, aroma za tijesto
Dojam

Andrea: Nemam inače problem s grožđicama, ali u tradicionalnu pincu one baš i ne idu. Osim toga, kod rezanja smo vidjeli da su dijelovi ili nedovoljno pečeni ili da se tijesto nije dovoljno diglo, kao i da su imali problema s oblikovanjem. Sve redom dosta velike greške.
Anja: Prije svega, ne volim grožđice u kolačima pa ova pinca svakako ne bi bila moj izbor. No, mimo toga, kronično joj nedostaje nekog izraženijeg okusa, arome.
Ema: Kad sam zagrizla dio s grožđicom, okus je bio okej, ali kad grožđice nema, doista se gubi i okus. Pincu volim jesti uz slane dodatke pa mi ova varijanta s dodatkom sušenog voća također ne bi bila prvi izbor.

Mlinar sirnica – pinca, 400 grama

Gdje: Mlinar (Ilica 41a, više lokacija)
Cijena: 1,99 €
Sastojci: jaje tekuće pasterizirano, svinjska mast, sirutka iz mlijeka, bojilo obični karamel
Dojam

Andrea: Već na prvi pogled izgleda dosta industrijski. Baš kao pinca iz samoposluge. Presjek izgleda lijepo, ali na dodir je već suha. Lijepi se za nepce, ne sviđa mi se.
Anja: I šećer se nekako ružno otopio. Miris i aroma su korektni, ali stvarno je jako suha.
Ema: Meni okusom baca na panettone iz samoposluge, one u kojima prevladavaju jake, umjetne arome.

Pan-pek uskršnja pogača – pinca, 270 grama

Gdje: Pan-pek (Ilica 52, više lokacija)
Cijena: 2,50 €
Sastojci: masni namaz, mlijeko u prahu, emulgator, grožđice
Dojam

Andrea: Vizualno izgleda identično kao ona iz Dubravice. No, ova ima grožđice, a okusom je skroz dobra.
Anja: I meni se sviđa.
Ema: Čak sam ugodno iznenađena. Ako zanemarim problem s grožđicama i slanim jelima koji sam maločas spomenula, nemam zamjerke.

Boogie Lab, Kroštula pinca, 450 grama

Gdje: Boogie Lab (Ulica kneza Borne 26)
Cijena: 15 €
Sastojci: starter kultura, pasta od mandarine, med, esencijalno ulje limuna, ekstrakt vanilije
Dojam

Andrea: Već me vizualno presjek više podsjeća na panettone nego na pincu. Jako mi se sviđa lijepa kisela nota limuna, baš je jako ukusno sve skupa. Opet, za mene je ovo prevelik odmak od tradicije, ali s druge strane kao samostalni kolač koji ne povezujem s pincom funkcionira odlično.
Anja: Meni se osobno ta kisela nota nikako ne sviđa, ni inače je ne volim. Ovu pincu ne mogu zamisliti ni uz francusku salatu ili šunku, arome su previše specifične.
Ema: Slažem se da je ovo odmaklo daleko od tradicionalne verzije pince i da tijesto izgleda kao ono od panettonea, ali meni je ova pinca okusom savršeno pogođena. Ne mogu je prestati jesti. Slažem se, ne ide uz slane dodatke, ali toliko mi je ukusna da mi ni ne trebaju.

ZAKLJUČAK

Većina je kušanih pinci bila solidna, a na neka baš velika razočaranja, srećom, nismo naišli. Kad je riječ o onim najboljima, na kraju smo se složili da pobjedu odnose pinca Janje Benić iz Brooma44 te pinca koju smo kupili u Korici. Bilo je i drugih odličnih opcija, poput onih iz Bread Cluba i Boogie Laba, ali one su okusom ipak nešto manje tradicionalne.