Vikend recept

Ova zimska salata funkcionira za ručak i večeru. Sastojci su top, a evo i recepta

Dala nam ga je Nataša Rajčević (@burbon_i_borovnice)

FOTO: @burbon_i_borovnice

Salate ne moraju biti samo ljetne već mogu biti i zimske. Bogate povrćem, orašastim plodovima, s pokojim dodatkom poput leće – izvrsno su jelo za nahraniti želudac i zagrijati tijelo. Takvu bogatu salatu u veganskoj verziji pripremila je Nataša Rajčević s Instagram profila @burbon_i_borovnice. Vjerujemo da svakako zove da ju isprobate bez obzira na kojoj ste vrsti prehrane, a pogotovo bi vam se mogao svidjeti glazed tofu koji je Nataša napravila na sasvim poseban način. Koji je to, provjerite u receptu u nastavku teksta.

Glazirani tofu s pečenim povrćem i hrskavim posipom

@burbon_i_borovnice

Sastojci

Za salatu

  • Manja hokaido tikva
  • Manja glavica cvjetače
  • 200 g kuhanog slanutka (ili iz konzerve)
  • 200 g mladog krumpira
  • 250 g svježeg tofua (Nataša je koristila Annapurnin)
  • 5 žlica sojinog umaka
  • 1 žlica tekućeg dima

Za glazuru

  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 žlica veganskog maslaca
  • 1 žlica maslaca od badema
  • 3 žlice vode
  • 1 žlica senfa
  • 3 režnja češnjaka, naribana

Za posip

  • 2 žlice indijskih oraščića
  • 2 žlice pekan oraha
  • 2 žlice badema
  • 2 žlice lješnjaka
  • 1 žlica sojinog umaka
  • Prstohvat chilija
  • Prstohvat crvene dimljene paprike

Za posluživanje

  • 150 g kuhane leće
@burbon_i_borovnice

Postupak

1. Prvo napravite hrskavi posip od orašastih plodova. Na suhoj tavi lagano tostirajte indijske oraščiće, orahe, lješnjake i bademe pa dodajte sojin umak, chilli i dimljenu papriku. Miješajući tostirajte još minutu, pazite da vam ne zagori. Odmah sklonite s tave i pustite da se ohladi.

2. Tofu pritisnite između kuhinjskih ručnika kako biste izvukli višak vode. Prepolovite ga na dva komada pa još jednom malo omotajte u kuhinjske ručnike. S jedne strane svakog komada nožem napravite dijamantni uzorak (pazite da ne zarežete do kraja). Pomiješajte sojin umak i tekući dim pa marinirajte tofu barem 1 sat, ili čak preko noći.

3. Tikvu očistite i narežite na manje fete. Cvjetaču razlomite na manje cvjetove. Krumpir narežite na pola (ili na četvrtine, ovisno o veličini). Slanutak procijedite i osušite papirnatim ručnikom. Povrće i slanutak prelijte maslinovim uljem, posolite i začinite po želji (Ja sam koristila crvenu dimljenu papriku, chili i origano)

4. Na posudu za pečenje posložite slanutak i povrće u jednom sloju pa dodajte i tofu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 30 minuta, dok povrće ne omekša a tofu ne dobije zlatno/smeđu koricu.

5. U međuvremenu napravite glazuru za tofu. U manji lončić dodajte javorov sirup, oba maslaca, vodu, ribani češnjak i senf. Na laganoj vatri dovedite do vrenja i kuhajte oko 2 minute, neprestano miješajući.

6. Pečeno povrće i tofu izvadite iz pećnice pa tofu prebacite u manju posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Prelijte dobivenom glazurom i vratite u pećnicu. Pecite dodatnih 5 do 7 minuta.

7. Izvadite iz pećnice i poslužite s pečenim povrćem, kuhanom lećom i hrskavim orašastim plodovima.