Ova zimska salata funkcionira za ručak i večeru. Sastojci su top, a evo i recepta
Dala nam ga je Nataša Rajčević (@burbon_i_borovnice)
Salate ne moraju biti samo ljetne već mogu biti i zimske. Bogate povrćem, orašastim plodovima, s pokojim dodatkom poput leće – izvrsno su jelo za nahraniti želudac i zagrijati tijelo. Takvu bogatu salatu u veganskoj verziji pripremila je Nataša Rajčević s Instagram profila @burbon_i_borovnice. Vjerujemo da svakako zove da ju isprobate bez obzira na kojoj ste vrsti prehrane, a pogotovo bi vam se mogao svidjeti glazed tofu koji je Nataša napravila na sasvim poseban način. Koji je to, provjerite u receptu u nastavku teksta.
Glazirani tofu s pečenim povrćem i hrskavim posipom
Sastojci
Za salatu
- Manja hokaido tikva
- Manja glavica cvjetače
- 200 g kuhanog slanutka (ili iz konzerve)
- 200 g mladog krumpira
- 250 g svježeg tofua (Nataša je koristila Annapurnin)
- 5 žlica sojinog umaka
- 1 žlica tekućeg dima
Za glazuru
- 1 žlica javorovog sirupa
- 1 žlica veganskog maslaca
- 1 žlica maslaca od badema
- 3 žlice vode
- 1 žlica senfa
- 3 režnja češnjaka, naribana
Za posip
- 2 žlice indijskih oraščića
- 2 žlice pekan oraha
- 2 žlice badema
- 2 žlice lješnjaka
- 1 žlica sojinog umaka
- Prstohvat chilija
- Prstohvat crvene dimljene paprike
Za posluživanje
- 150 g kuhane leće
Postupak
1. Prvo napravite hrskavi posip od orašastih plodova. Na suhoj tavi lagano tostirajte indijske oraščiće, orahe, lješnjake i bademe pa dodajte sojin umak, chilli i dimljenu papriku. Miješajući tostirajte još minutu, pazite da vam ne zagori. Odmah sklonite s tave i pustite da se ohladi.
2. Tofu pritisnite između kuhinjskih ručnika kako biste izvukli višak vode. Prepolovite ga na dva komada pa još jednom malo omotajte u kuhinjske ručnike. S jedne strane svakog komada nožem napravite dijamantni uzorak (pazite da ne zarežete do kraja). Pomiješajte sojin umak i tekući dim pa marinirajte tofu barem 1 sat, ili čak preko noći.
3. Tikvu očistite i narežite na manje fete. Cvjetaču razlomite na manje cvjetove. Krumpir narežite na pola (ili na četvrtine, ovisno o veličini). Slanutak procijedite i osušite papirnatim ručnikom. Povrće i slanutak prelijte maslinovim uljem, posolite i začinite po želji (Ja sam koristila crvenu dimljenu papriku, chili i origano)
4. Na posudu za pečenje posložite slanutak i povrće u jednom sloju pa dodajte i tofu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 30 minuta, dok povrće ne omekša a tofu ne dobije zlatno/smeđu koricu.
5. U međuvremenu napravite glazuru za tofu. U manji lončić dodajte javorov sirup, oba maslaca, vodu, ribani češnjak i senf. Na laganoj vatri dovedite do vrenja i kuhajte oko 2 minute, neprestano miješajući.
6. Pečeno povrće i tofu izvadite iz pećnice pa tofu prebacite u manju posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Prelijte dobivenom glazurom i vratite u pećnicu. Pecite dodatnih 5 do 7 minuta.
7. Izvadite iz pećnice i poslužite s pečenim povrćem, kuhanom lećom i hrskavim orašastim plodovima.