Gastro prijedlog

Kreće sezona šparoga. Pronašli smo 5 top recepata koje morate isprobati

Juha od šparoga s lješnjacima, izdašna frirata od šparoga i cvjetova tkvica ili jednostavna salata

FOTO: shutterstock

Sezona je šparoga, jednog od omiljenih proljetnih užitaka. Iako se mogu jednostavno blanširati, te začiniti tako da dodate maslinovo ulje, sol i papar, također postoji mnogo drugih finih načina za pripremu. Ako vam je dosadio uobičajen način za pripremu šparoga, pronašli smo malo drugačije recepte, a vrlo jednostavne. Ovi recepti za šparoge iskorištavaju maksimum nutritivnih vrijednosti. Isprobajte juhu od šparoga s lješnjacima, izdašnu friratu od šparoga i cvjetova tkvica ili napravite jednostavnu salatu, uz naše omiljene recepte sa šparogama.

Šparoge recepti

Važno je kuhati šparoge samo dok ne omekšaju, nikako duže, kako bi zadržali hranjive sastojke. Želite da šparoge budu kuhane i svijetlo zelene, ali ne da postanu kašaste i bez sjaja.

Salata od šparoga i graška s preljevom od feta sira i mente

Ovaj proljetni recept za salatu od šparoga s fetom lagan je i osvježavajuć. Uključuje aromatičnu kombinaciju mente, limuna i fete, a za pripremu je potrebno nekoliko minuta. Šparogama i grašku potrebno je nekoliko minuta da se ispeku u tavi, a zatim se preliju fetom, mentom, limunom, ljutikom i maslinovim uljem. Kad ga jednom probate, ovaj recept sa šparogama radit ćete cijelo proljeće i ljeto.

Sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 velika vezica šparoga, opranih
  • 250 g graška, svježeg ili odmrznutog
  • 1 ljutika, mljevena
  • 3 grančice svježe mente
  • 100 g svježe fete, izmrvljene
  • 1 limun
  • 1/2 žličice košer soli ili po želji
  • svježe mljevenog crnog papra

Priprema

  1. Odrežite žilave, donje dijelove šparoga. Po želji, narežite šparoge na manje komade ili ostavite cijelu duljinu. U svakom slučaju, ostavite vrhove potpuno netaknute. Stavite na stranu.
  2. Limun ogulite, zatim prepolovite i ostavite sa strane. Uklonite listove mente sa stabljika, nasjeckajte listiće i ostavite sa strane.
  3. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte šparoge, grašak, mljevenu ljutiku, sol i papar. Kuhajte 3 do 4 minute, često miješajući, dok ne postanu svijetle i al dente. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu.
  4. Dodajte pola mente, pola fete, pola limunove korice i sav sok koji možete iscijediti iz limuna. Prilagodite začine.
  5. Žlicom rasporedite salatu od šparoga i graška u posudu za posluživanje ili plitku zdjelu. Prelijte preostalom mentom i fetom. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, dodajte jaje po želji.
salata od šparoga
shutterstock

Juha od šparoga s ukiseljenim divljim porilukom i lješnjacima

Kremasta bijela juha od šparoga je puterasta s blagom slatkoćom od šparoga i blagom kiselosti od divljeg poriluka. Prženi lješnjaci i ulje od lješnjaka daju juhi ukusan orašast okus. Ako ne možete nabaviti ukiseljeni poriluk, mladi luk ovdje je dobra zamjena. Temeljito cijeđenje juhe ključno je za njenu konačnu, svilenkastu teksturu.

Sastojci za ukiseljavanje

  • 250 g ukiseljenog poriluka ili mladog luka
  • 160 ml bijelog octa
  • 100 ml vode
  • 3 žlice granuliranog šećera

Sastojci za juhu

  • 1 l vode
  • 2 žličice košer soli, podijeljene u dva
  • 1 velika vezica šparoga, opranih
  • 120 g neslanog maslaca
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica octa od kiselih rampi
  • 1 žlica bijelog soja umaka
  • 2 žlice nasjeckanih prženih lješnjaka
  • 2 žličice ulja od lješnjaka

Napravite ukiseljeni poriluk:

Uklonite zelenilo s poriluka i ostavite ga za neku drugu upotrebu. Podrežite bijele korijenske krajeve i stavite ih u zdjelu otpornu na toplinu srednje veličine ili posudu otpornu na toplinu s rubom; Staviti na stranu. Pomiješajte ocat, vodu i šećer u malom loncu; zakuhajte na srednje jakoj temperaturi. Kuhajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi, oko 30 sekundi. Maknite s vatre; prelijte preko poriluka u zdjeli. Pokrijte i stavite u hladnjak do upotrebe.

Priprema

  1. Napunite veliku zdjelu ledenom vodom; Staviti na stranu. Ulijte 1 l vode i dodajte 1 žlicu soli u mali lonac; pustite da provrije. Odrežite vrhove šparoga, a stabljike šparoga ostavite sa strane. Vrhove šparoga dodajte u kipuću vodu. Kuhajte dok ne omekšaju, oko 2 minute. Ocijedite i prebacite vrhove šparoga u ledenu vodu; ostavite stajati 5 minuta kako biste zaustavili proces kuhanja. Ponovno ocijedite i ostavite sa strane.
  2. Narežite stabljike šparoga koje ste sačuvali na tanke kriške. Staviti ih na stranu. Otopite maslac u širokom loncu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezane stabljike šparoga; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne omekša i tekućina iz šparoga gotovo ne ispari, oko 10 minuta. Dodajte mlijeko i vrhnje; pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Pirjajte uz povremeno miješanje dok šparoge potpuno ne omekšaju i tekućina se malo smanji, oko 10 minuta. Maknite s vatre.
  3. Prebacite smjesu u blender te miksajte dok sve potpuno ne postane kremasto, oko 45 sekundi. Stavite fino cjedilo od žičane mreže na malu posudu za umake. Ulijte dio juhe od šparoga u cjedilo te miješajući procijedite juhu od šparoga u lonac. Ponavljajte postupak cijeđenja dok se sva juha ne procijedi. Dodajte ocat, bijeli sojin umak i preostalu 1 žličicu soli; promiješajte da se sjedini.
  4. Ukiseljeni poriluk prerežite na pola po dužini i nasjeckajte poprečno na komade. Ravnomjerno rasporedite juhu u zdjelice, pospite nasjeckanim lješnjacima i vrhovima šparoga. Ukrasite željenom količinom nasjeckanih ukiseljenih poriluka te juhu prelijte uljem od lješnjaka. Poslužite odmah.

juha od šparoga

Fritata od šparoga i cvjetova tikvica

Svestrana fritaja s hrskavim proljetnim povrćem može se jesti topla ili na sobnoj temperaturi. Poslužite ju s pripadajućim hrskavim kruhom, svježim voćem, sirom ili za ručak sa zelenom salatom.

Sastojci

  • 400 g tikvice (srednje prepolovljene po dužini i narezane poprečno)
  • 170 g šparoga (podrezanih, stabljike narezane po dijagonali, a vrhovi ostavljeni cijeli)
  • 8 jaja (velikih)
  • Košer soli
  • Papar
  • 180 g svježe ricotte
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 6 cvjetova tikvice (odstranjene peteljke i tučkovi, prepolovljeni cvjetovi, za ukras (po želji))

Postupak

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. U srednje velikom loncu sa slanom kipućom vodom blanširajte tikvice i šparoge 1 minutu, zatim ih dobro ocijedite i osušite.
  • U velikoj zdjeli umutite jaja s 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Umiješajte povrće. U zdjeli začinite ricottu sa solju i paprom.
  • Zagrijte ulje u tavi otpornoj na lijepljenje. Dodajte smjesu jaja i povrća i pecite na umjereno laganoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne počne stvrdnjavati na rubu, 3 minute. Stavite ricottu na vrh i ukrasite cvjetovima tikvice. Prebacite tavu u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta, dok se fritaja ne stisne. Pustite da se malo ohladi, prebacite na pladanj, narežite na kriške i poslužite.
šparoge recepti Fritata od šparoga i tikvica
shutterstock

Pečene šparoge recept

Ne može jednostavnije — a niti ukusnije — od ovog recepta za pečene šparoge. Šparoge se prvo peku na maslinovom ulju, limunu i češnjaku, a zatim se zadnjih nekoliko minuta kuhanja premazuju maslacem i parmezanom, stvarajući kremasti, bogati umak dok se peku. Ovaj recept čini prekrasan prilog za posluživanje uz ribu, piletinu, svinjetinu ili bilo koji protein koji želite.

Sastojci

  • 1 manji limun
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 srednja češnja češnjaka
  • 2 vezice svježih šparoga
  • 1/2 žličice košer soli
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 3 žlice neslanog maslaca, omekšalog
  • 3 žlice ribanog parmezana
  • nasjeckana mješavina svježeg začinskog bilja (poput bosiljka i peršina)

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Naribajte koricu limuna u manju zdjelicu; umiješajte ulje i češnjak.
  2. Odrežite vrhove, te narežite limun na tanke kolutiće. Pomiješajte šparoge, kriške limuna i mješavinu ulja na velikom limu za pečenje s rubom. Začinite solju i paprom; promiješajte da se ravnomjerno prekrije. Raširite sve u ravnomjernom sloju na lim za pečenje.
  3. U međuvremenu zgnječite maslac i sir u maloj posudi dok se ne sjedine. Pecite šparoge 8 minuta.
  4. Izvadite lim za pečenje iz pećnice. Žlicom ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca po šparogama. Promiješajte pomoću hvataljki dok se ravnomjerno ne prekrije i smjesa ne dobije kremasti umak. Vratite šparoge u pećnicu i pecite dok ne postanu hrskave, oko 5 minuta.
  5. Poslužite pečene šparoge, a žlicom polijte smjesu maslaca iz lima za pečenje preko šparoga. Pospite začinskim biljem.
Pečene šparoge recept
shutterstock

Pizza sa šparogama

Ako tražite pizzu s niskim udjelom ugljikohidrata, pogodnu za keto dijetu, ova kora za pizzu od cvjetače s niskim udjelom ugljikohidrata, šparogama i tikvicama je jednostavna i nevjerojatno ukusna. Hrskavo, zdravo…i savršeno! Ako do sada niste radili koru za pizzu od cvjetače, znajte da “tijesto” po konzistenciji neće nalikovati tradicionalnom tijestu za pizzu. Ali iskreno, jednako je ukusno.

Sastojci

  • velika glavica cvjetače, odvojite cvjetove
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica talijanskog začina
  • 1 šalica parmezana
  • 1 veliko jaje

Nadjev

  • gusti marinara umak
  • 1 vezica šparoga, odstraniti krajeve
  • tikvice srednje veličine, tanko narezane
  • listovi bosiljka
  • mozzarella (po želji)

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
  2. Usitnite cvjetaču u procesoru hrane dok ne poprime konzistenciju riže. Premjestite cvjetaču u tavu i pecite bez ulja na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok cvjetača ne postane jako mekana i suha. Pustite da se ohladi, a zatim sve prebacite u kuhinjsku krpu, ocijedite preostalu vlagu iznad sudopera.
  3. U međuvremenu, u velikoj zdjeli umutite jaje i umiješajte parmezan, talijanske začine, sol i papar po želji. Zatim dodajte kuhanu i meku cvjetaču.
  4. Raširite tijesto za pizzu od cvjetače preko papira za pečenje; napravite u kružni oblik od tijesta, a zatim ga prebacite na lim za pečenje. Pecite 23 do 28 minuta ili dok se vrh kore ne osuši, a rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju.
  5. Izvadite koru pizze iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta, kora će se nastaviti stvrdnjavati.

Za nadjev:

Pustite koru pizze da se ohladi barem 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se više stvrdne. Dodajte otprilike 50 ml gustog marinara umaka, a zatim na pizzu slažite tanko narezane tikvice i šparoge. Po vrhu stavite listove bosiljka i narezanu mozzarellu. Vratite u pećnicu na oko 10 minuta, ili dok povrće ne postane jarko zeleno, a sir se otopi.

šparoge recepti pizza
shutterstock