Cheesecake može i na neki drugačiji način. Morate probati verziju u kupolicama s limunom
Recept nam je dala Ana s Instagram profila @siroveslasti
Ako ste ovaj vikend raspoloženi za malo eksperimentiranja sa slasticama u kuhinji, imamo ideju što biste mogli spremiti. Vrlo zanimljivi recept za veganske cheesecake kupolice s limunom pronašli smo kod Ane s Instagram profila @siroveslasti, pa iako će od vas tražiti nešto više truda, sigurni smo da će konačni rezultat opravdati uloženo vrijeme. Cijeli recept i popis sastojaka možete pronaći u nastavku.
Cheesecake kupolice s limunom
Podloga
- 100 g badema
- 50 g ribanog kokosa
- 2 žlice rižinog sirupa
- žličica soka od limuna i korica
Lemon curd
- 2 žlice naribane korice domaćeg nešpricanog limuna
- 1/2 šalice limunovog soka
- 2 žlice gustina
- 2 žlice rižinog sirupa (ili malo više ako volite da je slađe)
- 200 g kokosovog mlijeka (gusti dio iz ohlađene limenke)
Krema
- 200 g indijskih oraščića
- 2 kapsule probiotika
- 100 g kokosovog mlijeka (gusti dio iz ohlađene limenke)
- 60 g kokosovog ulja
- 20 g kakao maslaca
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica lemon curda
Glazura
- 30 g kakao maslaca
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 50 g Annapurna maslaca od indijskih oraščića
- 50 g šećera u prahu
- 2 žlice limunovog soka
- korica limuna
- 1/4 žličice kurkume
- prstohvat soli
Priprema
1. Sve sastojke za podlogu usitniti u multipraktiku do ljepljive mrvičaste strukture. Utisnuti u kalup pa kad se malo stisne rezati krugove prema veličini silikonskog kalupa kojeg koristite.
2. Sve sastojke za lemon curd izblendati u glatku smjesu pa na laganoj vatri kuhati dok se ne pretvori u gustu smjesu. Preliti ih odmah u kalupe željenog oblika ili na ravnu podlogu pa nakon što se dobro ohladi i stisne izrežete krugove nešto manje od kalupa u kojima ćete raditi kolač.
3. Za kremu je potrebno indijske oraščiće natopiti u vodi nekoliko sati, a može i preko noći. Natopljene oraščiće isprati i izblendati uz dodatak malo vode, tek toliko da se može izblendati. Dodati dvije kapsule probiotika i ostaviti poklopljeno da fermentira 24 sata. Dodati ostale sastojke i izblendati u glatku kremu.
4. U silikonski kalup staviti kremu do otprilike 2/3, u kremu utisnuti krug lemon curda pa do vrha poravnati s još kreme. Zamrznuti.
Sve sastojke za glazuru izblendati do glatke smjese.
5. Zamrznute kupolice izvaditi iz kalupa i staviti na pripremljenu podlogu. Zaliti s glazurom. Glazura će se od hladnoće podloge stisnuti za nekoliko minuta.