Super delicije

Ni ovog prosinca ne razmišljamo o brojanju kalorija. Imamo recepte za kekse, kuglofe, kremaste i ostale fine božićne kolače

15 recepata za božićne kolače koji će vam trebati ovih blagdana

FOTO: Unsplash

Božićni kolači moraju biti aromatični, jednostavni, prhki, a nerijetko i tradicionalni — koji pobuđuju uspomene, mirišu na djetinjstvo, a mladima služe kao inspiracija. Dobar kolač svaku prigodu može pretvoriti u slavlje, a to se posebno odnosi na blagdane. Uostalom, koji je bolji način da zaokružite slatko blagdansko slavlje nego tako da ga učinite još slađim. Iako su božićni keksi glavni sinonim za blagdane, sigurni smo da su božićni kremasti kolači i suhi božićni kolači jednako omiljeni.

U ovom velikom božićnom editorijalu možete pronaći mnoštvo ideja za božićne kolače koji će oduševiti vašu obitelj, prijatelje i druge goste. Od kremastih čokoladnih kolača do sirovih kuglica medenjaka, imamo sve recepte koji će vam biti potrebni da proslavite ovo blagdansko vrijeme. Svaki kolač s ovog popisa je ispunjen blagdanskim okusima i aromama — cimet, med, brusnice, pa čak i lješnjaci. Tu su i recepti za božićne torte i kolače koji dolaze u svim oblicima i veličinama, bilo da radite kuglof, gibanicu, sočni biskupski kolač ili čak otmjenu sacher tortu. Osim toga, pripremili smo slatke ideje s čokoladom, vanilijom i orasima, te popularni recept za mediteransku božićnu tortu od naranče i mrkve.

Božićni keksi

Deserti su jedan od najboljih dijelova svake blagdanske sezone, a nakon objeda posebno se traže božićni keksi. Prilikom izrade ovog popisa razmišljali smo o slatkoj božićnoj kutiji za keks u kojoj se nalazi ponešto za svakoga. Poželjet ćete započeti s bilo kojim receptom za koji smatrate da je najklasičniji — kao što su tradicionalni papeenjaci ili popularni raspucanci. Ideje potražite u omiljenim receptima u nastavku i — ne zaboravite pripremiti dovoljno za Djeda Mraza i njegove sobove.

Božićni keksi
Unsplash

Paprenjaci

Paprenjaci su hrvatska verzija gingerbread keksića, a razlikuju se po tome što se stavlja papar, po kojemu su i dobili ime. Donosimo recept Martine Đođo koji ne traži korištenje nijedne namirnice životinjskog podrijetla iako se paprenjaci originalno rade sa svinjskom masti. Također, paprenjaci su super jer što dulje stoje, to su bolji, pa mogu biti jedni od prvih suhih božićnih kolača koje ćete napraviti.

Potrebni sastojci
za 30-ak komada

  • 75 ml maslinovog ulja
  • 75 ml javorovog sirupa
  • 100 ml mlake vode + 1,5 žlica škroba
  • 100 g mljevenih oraha (Martina je stavila pekan, ali može i običan)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • pola žličice mljevenog crnog papra
  • naribana korica limuna
  • 13 žlica bijelog pirovog brašna (otprilike 150 g)

Postupak pripreme:

1. U mlakoj vodi razmutite škrob pa to pomiješate sa svim drugim mokrim sastojcima. Zatim dodajte sve suhe sastojke i zamijesite tijesto. Potrebno je dosta dugo mijesiti da se sve dobro spoji. Tijesto ne treba biti mekano već više tvrdo.

2. Oblikujte tijesto u kuglu pa pokrijte ili zamotajte u foliju i ostavite u frižideru pola sata.

3. Razvaljajte na tanko (oko pola centimetra) te režite na željene oblike kalupima za kekse ili originalnim kalupima za paprenjake.

4. Složite ih na pleh obložen papirom pa pecite 10 do 12 minuta na 180 stupnjeva.

suhi bozicni kolaci paprenjaci
@COOKIE.DJO

Čokoladni raspucanci

Čokoladni raspucanci su božićni kolači bez kojih ne možemo zamisliti blagdanski stol. Osim zbog bogatog okusa i fine teksture, volimo ih upravo i zato što se pripremaju jednostavno. Ovo je recept za čokoladne raspucance s dodatkom naranče i badema, Mile Butorca s bloga Hungry Mile.

Potrebni sastojci:
za oko 70 raspucanaca

  • 570 g čokolade
  • 115 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 200 g mljevenih badema
  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • korica od 2 do 4 naranče

Za uvaljati raspucance:

  • 100 g kristal šećera
  • 100 g šećera u prahu

Postupak pripreme:

1. Čokoladu i maslac otopite na pari ili na laganoj vatri. Ostavite sa strane da se hladi. Jaja razradite sa šećerom dok ne dobijete gustu kremu, zatim dodajte naribanu koricu naranče i dobro izmiješajte.

2. U posebnoj posudi pomiješajte brašno s bademom i praškom za pecivo. Dobro izmiješajte da se sve ravnomjerno rasporedi. U čokoladu dodajte kremu od jaja i postepeno dodajite smjesu od brašna i badema.

3. Kad sve postane homogeno, dobro pokrijte i ostavite u hladnjaku oko 24 sata ili preko noći. Formirajte kuglice i dobro ih uvaljajte najprije u kristal šećer, zatim u šećer u prahu. Pecite ih na 170° otprilike sedam minuta.

bozicni kolaci raspucanci

Vanilin kiflice s orasima

Nema ništa ukusnije od vanilin kiflica, božićnih kolača koji uvijek podsjećaju na one dane iz djetinjstva.Takve su ove vanilin kiflice, čim ih zagrizete prelije vas osjećaj ugode i zato ih jednostavno morati isprobati.

Sastojci:
Za 40 kiflica srednje veličine

  • 300 g brašna
  • 150 g oraha mljevenih
  • 220 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu + 1 vanilin šećer
  • 2 žutanjka
  • šećer u prahu (za uvaljati)

Postupak pripreme:

1. U zdjelu dodajte brašno, šećere i orahe, sve izmiješajte kuhačom. Maslac narežite na sitnije komadiće i dodajte suhim sastojcima. Dodajte i žumanjke.

2. Zamijesite tijesto i umotajte u prozirnu foliju, te stavite hladiti sat vremena.

3. Podijelite tijesto na četiri dijela i od svakog oblikujte po 10 kiflica. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

4. Pecite kiflice na 180 C oko 15 minuta. Pustite da se ohlade, a zatim ih i uvaljajte u šećer u prahu.

Vanilin kiflice s orasima
slatko2.blogspot.com

Medenjak sirove kuglice

Po receptu Doris Vuković, koja stoji iza bloga Foodoris, možete napraviti jednostavni, a jako zanimljivi recept za sirove medenjak kuglice. Cijeli recept je u nastavku.

Sastojci:

  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice blanširanih badema
  • 1 žličica začina za medenjake
  • prstohvat soli
  • 1 šalica datulja
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • kokosov šećer (za uvaljati)

Priprema:

1. Ako koristite suhe datulje, potrebno ih je namočiti na 15 minuta u vrućoj vodi.

2. U multipraktiku sameljite zobene pahuljice i bademe, dodajte začine i kratko izmiksajte. Dodajte datulje i sirup te miksajte dok se smjesa ne ujedini.

3. Oblikujte kuglice, uvaljajte u kokosov šećer i stavite u hladnjak ili kratko u zamrzivač ako vam se žuri.

bozicni kolaci medenjaci sirove kuglice
@FOODORIS_

Suhi božićni kolači

Dizano tijesto u bilo kojem obliku je nešto što nas uvijek vraća u djetinjstvo i podsjeća na naše bake. Osim kuglofa, tu su i neki tradicionalni poput fritula i knedla sa šljivama. Bez obzira jeste li majstor u kuhinji koji traži nove izazove ili tek početnik koji traži jednostavne recepte, ovi suhi božićni kolači omogućuju da se svi uključite u blagdansku zabavu pečenja.

Biskvitni kuglof s kandiranim voćem

Ovaj recept za biskvitni kuglof s kandiranim voćem ne traži nikakve teško dobavljive sastojke, niti će vas satima držati u kuhinji. Kuglof s kandiranim voćem po receptu Petre Jelenić mogu napraviti i oni koji se ne smatraju iskusnim slastičarima, a sve korake pripreme donosimo vam u nastavku.

Potrebni sastojci:
Za kuglof promjera cca 26 cm

  • 80 g mascarpone sira
  • 180 g mekog maslaca
  • 100 g šećera kristala
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 240 g brašna
  • 1 čajna žlica praška za pecivo
  • 30 g kandirane limunove korice
  • 30 g kandirane narančine korice
  • 30 g zlatnih grožđica
  • 50 g sjeckane čokolade
  • 20 g kandiranog đumbira

Glazura od šećera i limuna:

  • 150 g šećera u prahu
  • sok jednog limuna
  • pola bjelanjka

Postupak pripreme:

1. Kalup premažite otopljenim maslacem i obilno pospite oštrim brašnom (ova količina maslaca i brašna nije navedena u receptu).

2. U drugoj posudi odvojite žumanjak i bjelanjak jaja. Brašno prosijte s praškom za pecivo, pomiješajte kandirano voće i čokoladu. Maslac, mascarpone i šećer u prahu izmiksajte dok se ne pretvori u pjenu, dodajte vaniliju i jedan po jedan žumanjak. Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte dok se ne pretvore u srednje tvrdi snijeg uz postepeno dodavanje šećera kristala.

3. U smjesu s maslacem naizmjence umiješajte snijeg od bjelanjaka i brašno. Glatku smjesu sipajte u kalup za kuglof i pecite na 170°c oko 40 minuta.

4. Isprobajte štapićem je li dovoljno pečeno. Kuglof je gotov kad na zabodenim štapićima više nema sirove smjese.

5. Ohladite ga, a zatim ukrasite glazurom od šećera i limuna. Za glazuru bjelanjak lagano umutite, te prosijte i dodajte šećer u prahu. Pjenjačom umiješajte šećer, dodajte sok od limuna i pola lagano umućenog bjelanjka. Miješajte dok ne dobijete glatku konzistenciju. Ako je pretekuće, dodajte šećera u prahu do željene gustoće.

biskvitni kuglof s kandiranim vocem

Čokoladni išleri

Jedna od nezaobilaznih božićnih slastica svakako su i išleri, mali slatki, čokoladom preliveni kolačići koji potiču iz Austrije, a jedu se i diljem Hrvatske. Njihova je priprema relativno jednostavna pa vas ohrabrujemo da ih pokušate napraviti čak i ako nemate velikog slastičarskog iskustva.

Sastojci za tijesto:

  • 225 g brašna
  • 225 g maslaca
  • 120 g šećera
  • prstohvat soli
  • malo cimeta
  • 150 g mljevenih badema

Sastojci za čokoladno punjenje:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 75 g čokolade za kuhanje
  • 90 g maslaca
  • 125 g maskarpone sira
  • aroma ruma

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 600 g čokolade
  • 280 g maslaca

Postupak pripreme:

1. Možete koristiti pola oštrog i pola glatkog brašna. Pomiješajte brašno i šećer, dodajte 150g mljevenih badema, prstohvat soli, cimeta po želji (ne više od 8g). Sve pomiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

2. Omekšajte maslac na sobnoj temperaturi i dodajte ga. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi, zatim sat vremena u hladnjaku. Na pamučnom stolnjaku razvucite tijesto na debljinu od 2mm.

3. Sijecite ga čašom na kolutiće, posložite na pleh i pecite na 160 C oko 8-9 minuta.

4. Za punjenje odvojite 3 jaja, umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte žumanjke i 150 g šećera. Kuhajte smjesu na pari oko 25 min. Nakon toga dodajte 75 g čokolade za kuhanje i miješajte dok se sve ne sjedini.

5. Ostavite da se hladi uz povremeno miješanje. Izmiksajte 90 g maslaca sa sobne temperature, te mu postepeno dodajte punjenje. Kad dobijete ujednačenu masu, dodajte 125 g mascarpone sira i aromu ruma te pomiješajte.

6. Za glazuru otopite na pari 600 g čokolade i 280 g maslaca. Umačite kekse u čokoladu i slažite na posudu.

Božićni kolači Čokoladni išleri
WIKIPEDIA COMMONS

Pletenica s lješnjacima

Okus lješnjaka je uvijek nekako otmjen i baš blagdanski. Još kad to spojimo u meko i mirisno brioche tijesto, nastane prava blagdanska poslastica. Pletenica s lješnjacima je unatoč izgledu, za pripremu vrlo jednostavni božićni kolač.

Potrebni sastojci:

  • Brioche tijesto
  • 80 g mlijeka
  • 15 g kvasca
  • 400 g glatkog brašna
  • 100 g manitoba brašna
  • 5 jaja
  • 40 g šećera
  • 12 g soli fine granulacije
  • 300 g maslaca

Nadjev:

  • 200 g fino mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 50 g sjeckanih tostiranih lješnjaka
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 bjelanjak
  • 30 g pekmeza od marelica
  • korica dva limuna
  • 20 ml finog konjaka
  • 40 g zlatnih grožđica
  • cca 150 ml mlijeka

Sirup:

  • 100 g vode
  • 100 g smeđeg šećera demerera
  • 1 mahuna vanilije izrezana po pola

Postupak pripreme:

1. U dubokoj posudi maslac izradite sa soli i stavite u hladnjak. U brašno dodajte mrvljeni kvasac, šećer, jaja i mlijeko te dobro umijesite da tijesto postane jako glatko i elastično. Tada malo po malo dodajte hladni maslac narezan na listiće i umijesite dok tijesto u potpunosti ne apsorbira maslac i postane jako glatko, elastično i u potpunosti se odvaja od posude.

2. Prebacite tijesto u posudu za dizanje, poklopite poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi cca 2 sata da udvostruči volumen. Tada malo premijesite tijesto da splasne (tzv. punch down) pa ga spremiti u hladnjak na 3 sata.

3. Tijesto razvaljajte u pravokutnik 1 cm debljine, napunite nadjevom i zarolajte u roladu duljine cca 40 cm. Razrežite roladu po dužini na pola pa oblikujte. Pažljivo je stavite u kalup za pečenje i pustite da se diže na sobnoj temperaturi oko 1 sat.

4. Staviti peći na 160°c oko 40 minuta. Pečenu pletenicu prelijte sirupom i ostavite da se ohladi.

5. Za nadjev mlijeko zakipite pa njime pofurite lješnjake. Dodajte ih postepeno dok ne dobijete srednje gustu smjesu od lješnjaka. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.

6. Za pripremu sirupa sastružite srž mahune vanilije pa stavite u vodu srž i mahunu. Dodajte smeđi šećer pa zakuhajte. Pustite da kipi 1 minutu pa uklonite s vatre.

božićni kolač pletenica s lješnjacima
PRIVATNI ALBUM PETRE JELENIĆ

Biskupski kolač s brusnicama, bijelom čokoladom i limunom

Recepte Matejke Buče, koja stoji iza bloga Like Chocolate, obogatit će svaki blagdanski stol, a zaista nije kompliciran. Sočni biskupski kolač s brusnicama, bijelom čokoladom i limunom plijeni pažnju izgledom, ali i raskošnim okusom.

Sastojci:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 vrećica bourbon vanilija šećera, npr. Dolcela
  • 1 vrećica limun šećera, npr. Dolcela
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • po prstohvat mljevenog klinčića i soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 5 g praška za pecivo, npr. Dolcela
  • 280 g glatkog brašna, npr. Podravka
  • 100 g brusnica + sok 1 limuna
  • 120 g bijele čokolade

Glazura

  • 150 g šećera u prahu
  • 35-40 ml limunovog soka

Priprema:

1. Brusnice namočite u limunovom soku (dodajte vode ako je potrebno) barem jedan sat prije pečenja. Pećnicu zagrijte na 175°C, a kalup za kruh obložite papirom za pečenje.

2. Maslac i sva tri šećera dobro izradite mikserom, dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Zatim dodajte vrhnje i jaja pa kratko izmiksajte.

3. Zasebno izmiješajte brašno s praškom za pecivo i začinima pa to ubacite u smjesu od jaja i kratko izmiješajte pjenjačom ili mikserom na najmanjoj brzini.

4. Zatim iscijedite brusnice te nasjeckajte čokoladu na komadiće pa umiješajte u smjesu špatulom. Prebacite u kalup, poravnajte i pecite oko 60 do 70 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u kolač ne izađe čista. Pazite da ne prepečete jer će onda kolač biti suh.

5. Ohladite u kalupu pa prelijte glazurom koju ste napraviti miješajući šećer u prahu i limunov sok. Glazura neka bude gusta da ne curi previše s kolača.

socni bozicni biskupski kolac
LIKE CHOCOLATE

 

Lava cake od limuna

Sastojci:

  • 150 g bijele čokolade
  • 115 g maslaca
  • 85 g glatkog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 g lemon curda
  • korica jednog limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 jaja
  • 4 žumanjka
  • dodatno šećer u prahu

Za lemon curd

  • 2 limuna
  • 55 g maslaca
  • 110 g šećera
  • 2 manja jaja

Priprema:

1. Za lemon curd (možete napraviti i dan prije) naribajte koricu oba limuna i iscijedite sok.

2. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte šećer, limunovu koricu i sok te razmućena jaja i miješajte na vatri dok se ne počne zgušnjavati. Kad vam smjesa počne ostajati na kuhači, gotovo je. Prelijte u teglicu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa prebacite u hladnjak. Dobit ćete otprilike 200 grama lemon curda.

3. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Osam remekina (posudice u kojima ćete peći lava cake) premažite dobro maslacem.

4. Otopite maslac i bijelu čokoladu. Dodajte brašno, šećer u prahu, lemon curd, koricu limuna i ekstrakt vanilije. Lagano sve promiješajte. Dodajte jedno po jedno jaje i žumanjke. Smjesu podijelite po osam remekina, stavite peći 15ak minuta.

5. Izvadite iz pećnice i ostavite pet minuta da odstoji te zatim nožem lagano odvojite kolač od remekina te ga preokrenite na tanjur za posluživanje. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

bozicni kolaci Lava cake od limuna
ANITA KOZINA

Fritule s jogurtom

Uz ovaj recept za fritule, drugi vam ne trebaju. Dovoljno je jednostavan da ga može pratiti svatko, a opet dovoljno zanimljiv da ponudi jednu višu razinu okusa i tekstura. Recept za sočne fritule je osmislila Marija Herjavić Jerkić, u cijelosti ga donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 1 jogurt
  • 1 jaje
  • 200g glatkog brašna
  • 50g šećera
  • vanilija
  • korica naranče
  • pola pecivnog praška
  • žlica-dvije ruma ili rakije
  • malo soli
  • šećer u prahu za posip

Postupak pripreme:

1. Sve sastojke dobro povežite u homogenu smjesu i pomoću žličice ispuštajte u lagano zagrijano duboko ulje. Neka ulje ne bude prevruće jer će se izvana zapeći, a u sredini ostati sirove.

2. Ulja treba biti dovoljno da fritule ne dodiruju dno lonca. Nemojte prepuniti lonac jer fritule narastu, tako da im ostavite mjesta da se mogu same okretati.

3. Kad se okrenu i dobiju zlaćanu boju sa svake strane, vadite ih na kuhinjski papir da upiju višak ulja. Pospite ih šećerom u prahu, cimet-šećerom, čokoladnim umakom.

bozicni kolaci fritule s jogurtom
MARIJA HERJAVIĆ JERKIĆ

Limun cupcakes

Ne zanimaju vas božićni kremasti kolači, a ni suhi božićni kolači vam nisu najomiljeniji? Onda su limun cupcakes idealne slastice ovog Božića. Traže malo više vremena, ali na kraju vrijede truda i izgledaju sjajno na blagdanskom stolu.

Potrebni sastojci:
Smjesa je dovoljna za 24 muffina

  • 300 g integralnog pirovog brašna
  • 120 g eritrita u prahu
  • prašak za pecivo
  • jedna čašica jogurta
  • 3 dl mlijeka
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • ekstrakt vanilije

Lemon curd

  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 125 g eritrita u prahu
  • 80 ml limunovog soka
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • 80 g maslaca

Krema od sira za dekoraciju

  • 150 g krem sira
  • 150 ml vrhnja za šlag (mliječne masti)
  • 80 g eritrita u prahu
  • malo vanilije
  • naribana korica jednog limuna

Priprema

1. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke. Zatim u smjesu sa suhim dodajte mokre sastojke. Sve skupa miješajte dok se smjesa u potpunosti ne sjedini. Dobivenu smjesu rasporedite po kalupima. Pecite 10 minuta na 180˚C ili dok na drvenom štapiću za provjeru ne ostanu mrvice.

2. Pjenjačom umutite jedno cijelo jaje i žumanjke. Zatim u tu smjesu dodajte eritrit, limunov sok i koricu limuna. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne, desetak minuta je dovoljno. Zatim maknite sa štednjaka te dodajte maslac koji ste prethodno narezali na manje komadiće. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kremu pustite da se ohladi. Za to vrijeme napravite u muffinima rupice u koje ćete dodavati kremu. Kremu možete prebaciti u slastičarsku vrećicu ili puniti uz pomoć manje žličice.

3. Krem sir i eritrit zajedno miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim istucite vrhnje te ga ručno umiješajte u smjesu sira i eritrita. Dodajte vaniliju i naribanu koricu limuna. Smjesu prebacite u vrećicu za kremu i dekorirajte po želji.

bozicni kolaci limun cupcakes
@PAO.MI.JE.SECER

Kuglof s kikiriki maslacem

Slastice s kikiriki maslacem uvijek dobro prolaze, pa čak i u blagdansko vrijeme. Ovaj sočni božićni kolač se peče otprilike sat vremena, a za samu pripremu vam nije potrebno puno vremena. Kuglof se treba dobro ohladiti prije rezanja pa preporučujemo da ga napraviš večer prije serviranja.

Sastojci:
Kalup za kuglof promjera 23 centimetra

Tijesto

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 175 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g jogurta
  • 100 g oštrog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • ¾ žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo

Punjenje

  • 50 g kikiriki maslaca
  • 50 g krem sira
  • 1 jaje
  • 5 g škrobnog brašna

Preljev

  • 60 ml mlijeka
  • 50 g glatkog kikiriki maslaca
  • 150 g šećera u prahu

Priprema:

1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka, zatim žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jogurt i maslac te sve umutite do pjenaste konzistencije. Prosijte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa dodajte u smjesu.

2. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg pa lagano umiješajte u smjesu. Zatim pripremite punjenje; umutite sve sastojke u jednoličnu smjesu.

3. Stavite polovicu tijesta u kalup za kuglof promjera 23 centimetra koji ste prethodno premazali maslacem i posuli oštrim brašnom. Zatim po polovici tijesta rasporedite punjenje i na to staviti drugu polovicu tijesta.

4. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 40 minuta. Nakon 20-ak minuta, ako kuglof tamni, prekriti ga folijom. Provjerite štapićem za ražnjić je li kuglof pečen nakon 35 minuta. Ako nije, ostavite ga još 5 do 10 minuta.

5. Izvadite, pustite kuglof da ostane u kalupu oko 10 minuta pa ga izvaditi na rešetku da se hladi (najbolje preko noći).

6. Kada je kuglof hladan prelijte ga preljevom: mlijeko i kikiriki maslac zagrijati na laganoj vatri dok smjesa ne postane jednolična (paziti da ne zavre). Dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte pjenjačom. Prelijte ga preko kuglofa i pustite da se stisne.

bozicni kolac kuglof s kikiriki maslacem
@OKRUGLICA79

Božićni kremasti kolači

Iako smo svi za potpuno domaće recepte, Božić je također jedan od najboljih blagdana za kreativnost s kupovnim opcijama pogotovo kad su u pitanju božićni kremasti kolači. Treba vam samo malo glazure, bombona, čokoladica i malo kreativnosti za stvaranje blagdanskih remek-djela.

Sacher torta s čokoladnom kremom

Ako vas privlače isključivo božićni kremasti kolači, vrlo vjerojatno će vas oduševiti, tzv. lažna Sacher torta s čokoladnom kremom koja se radi bez miksera, iz jedne posude. Za recept je zaslužna Irena Gavran s bloga i istoimenog Instagram profila Pregacha, a cijelog vam ga donosimo u nastavku.

Potrebni sastojci:

Biskvit

  • 150g maslaca (može i margarin ako koristite)
  • 200g glatkog brašna (Irena je koristila Farina Tip 00)
  • Pola praška za pecivo
  • 30g kakaa
  • 150g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 125 ml tekućeg jogurta

Krema

  • 100g maslaca
  • 200g tamne čokolade
  • 200ml vrhnja za šlag
  • 70g šećera u prahu
  • pekmez za mazati biskvite

Postupak pripreme:

1. Prvo napravite kremu. U posudu za kuhanje stavite maslac narezan na kockice, čokoladu nasjeckanu na sitnije komade, vrhnje za šlag i šećer. Stavite na srednju vatru i kuhate dok se krema ne ujednači, a čokolada i maslac u potpunosti ne otope. Inače, po zimi kremu možete hladiti na sobnoj temperaturi, gdje ne grijete, pa će trebati par sati da se ohladi. A možete u hladnjaku do par sati. Bitno je da se krema stisne, ali da ostane maziva. Za biskvit otopite maslac i ostavite sa strane.

2. Kalup za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje na dnu, a obruč namastite. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva nek se zagrijava. U veću posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte i šećere i pomiješajte pjenjačom. Tim suhim sastojcima dodajte otopljeni maslac, razmućena jaja i jogurt, te miješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

3. Smjesu istresite u pripremljeni kalup, poravnajte dobro i stavite peći 30-40 min, ovisno o vašoj pećnici. Provjerite čačkalicom, te ako čačkalica izađe čista – gotov je.

4. Kad se biskvit ohladilo, prerežite ga na pola. Jednu polovicu biskvita stavite na tanjur za posluživanje, pa na njega vratite obruč od kalupa za torte. Namažite biskvit s dvije žlice pekmeza. Na biskvit premazan pekmezom stavite 2/3 kreme i ravnomjerno ju razmažite.

5. Drugu polovicu biskvita isto namažite s dvije žlice pekmeza i to onu stranu koju ćete staviti na kremu. Pažljivo to napravite, kako vam biskvit ne bi popucao u rukama.

6. Na kraju, po tom biskvitu razmažite preostalu kremu, pa tortu stavite na hlađenje. Nakon hlađenja, maknite obruč. Torta je jako stisnuta kad ju izvadite iz hladnjaka, pa ju prije posluživanja možete izvaditi desetak minuta ranije.

bozicni kremasti kolaci Sacher torta
@PREGACHA

Cheesecake u obliku kuglofa

Cheesecake u obliku kuglofa se sigurno nalazi na listi najpopularniji božićni kolači, ali ako ste raspoloženi za mali twist ovih blagdana, ovaj kolač će vam se sigurno svidjeti. Recept za cheesecake kolač u formi kuglofa, s čokoladnim biskvitnim tijestom donosi Anamarija sa bloga Mrvice sa stola.

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 125 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 200 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 150 g tamne čokolade
  • 4 žlice kakaa
  • 1/2 praška za pecivo

Mascarpone krema

  • 500 g mascarponea
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g gustina

Priprema:

1. Za biskvitno tijesto prvo čokoladu otopite na pari. U posebnoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i vanilin šećer, dodajte ulje i jedno po jedno jaje (između dodavanja svakoga kratko izmiksajte smjesu).

2. Brašno, prašak za pecivo i kakao promiješajte, prosijte i dodajte u smjesu maslaca i šećera. Zatim dodajte mlijeko, kratko promiješajte i na kraju dodajte otopljenu čokoladu. Sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.

3. Za mascarpone kremu prvo kratko izmiksajte jaja s obje vrste šećera, zatim dodajte mascarpone i gustin i dobro sjednite sve sastojke.

4. Kalup za pečenje dobro namastite i pobrašnite pa ulijte 2/3 tamne smjese. Žlicom ili špatulom smjesu utisnite prema rubovima kalupa tako da vam u sredini ostane prostor u koji ćete uliti mascarpone kremu.

5. Mascarpone kremu zatim ulijte u kalup, zagladite a preko nje rasporedite ostatak tamne smjeste i poravnajte.

6. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 50 do 55 minuta. Pečeni kolač kratko prohladite i još mlaki izvadite iz kalupa.

bozicni kolaci cheesecake kuglof
@MRVICESASTOLA