GASTRO

Evo kako napraviti najsočniji falafel na pet različitih načina

FOTO: Anton/Unsplash

Priprema dobrog falafela podrazumijeva i par kulinarskih trikova

Falafel je jedno od onih jela čije porijeklo svojataju brojne zemlje, od Izraela do Libanona. Najsigurnije je reći da se radi o bliskoistočnom specijalitetu, odnosno okruglicama od slanutka (ili rjeđe, boba) s tahinijem, maslinovim uljem, češnjakom, lukom, peršinom i korijanderom.

Danas se jede diljem svijeta, a mnogi ga, zbog jednostavne pripreme, sve češće odlučuju raditi i sami. Sve što vam treba je dobar blender, kvalitetni sastojci i poneki kulinarski trik koji će osigurati da vam falafel uvijek bude sočan koliko i hrskav. Kako to postići? Savjetujemo vam da pažljivo pogledate video recepte s YouTubea, iza kojih stoje chefovi, ali i poznati food blogeri, ali jednu stvar svakako morate imati na umu. Nikako nemojte koristiti slanutak iz konzerve već onaj suhi. Uz klasične varijante, uvrstile smo i neke malo drugačije, poput pečenog (umjesto prženog) falafela ili falafela s ciklom. Sve ih provjerite u nastavku.

Tradicionalni libanonski falafel

Falafel s ljutom Tabouleh salatom

Hrskavi falafel s dodatkom cikle

Pečeni falafel

Goldie falafel i tortilji prema receptu Michaela Solomonova