GASTRO

Figa Garden ima novi fora koncept. Izraelske delicije odsad možete kušati u centru grada

FOTO: Aleksandar Selak

Mladi poduzetnik Ofek Aviv izraelsku je prijestolnicu zamijenio Zagrebom, a njegov najnoviji projekt je revitalizacija šarmantnog Figa Gardena

Vrlo je malo barova ili restorana u strogom centru grada koja se mogu pohvaliti vlastitim vanjskim prostorom odvojenim od gradske vreve. Figa Garden, smješten u Gundulićevoj 39, jedno je od takvih mjesta. Ako ondje još nikad niste bili, vrlo ćete se vjerojatno iznenaditi terasom zbog koje ćete na trenutke zaboraviti da niste na odmoru nekom pitoresknom mediteranskom gradiću. Figu Garden smo upravo zbog tog posebnog toplog ugođaja i uvijek vesele atmosfere, a ovih smo dana dobili dodatni motiv za češće posjete. Vlasništvo je prije nekoliko mjeseci preuzeo mladi izraelski poduzetnik Ofek Aviv, i odlučio uvesti stanovite promjene, a u prvom redu ponuditi hranu.

“U Zagreb sam stigao prije tri godine, u posjet sestri koja je ovdje studirala medicinu”, započinje nam pričati. U rodnom je Izraelu radio u hospitality sektoru, pa kad se i sam odlučio preseliti u Zagreb, uključio se u projekt boutique hostela koji se trebao transformirati uslijed izazova pandemije – i tako je nastao danas već dobro poznati Bustan Bar, koji je osmislio upravo Ofek. Kad je projekt postavio na noge, tražio je, kako nam je ispričao, nove poslovne izazove i postao vlasnikom Figa Gardena. “Bilo mi je važno postići ugodnu atmosferu, ležeran pristup osoblja, stvoriti mjesto na koje će se svatko raditi vratiti”, nastavlja.

Jerusalem bagle premijerno u Zagrebu

U odnosu na koncept kakav je bio prije, kako smo već spomenuli, u Figa Garden sada možete naručiti i hranu. “Malo po malo, volio bih zagrebačkoj publici predstavljati tipična izraelska i bliskoistočna jela. Zato sam za početak odabrao Jerusalem bagle, pecivo koje ulični prodavači prodaju u staroj jezgri Jeruzalema, upravo u specifičnom obliku u kojem ga i mi služimo ovdje”, priča nam. Doznajemo i kako se vruće pecivo u originalu jede samo uz mješavinu začina za’atar, no naš nam sugovornik priča kako je svojim gostima ipak htio ponuditi malo raskošniju paletu okusa.

Jerusalem bagle (48 kuna)

Pecivo smo tako dobili servirano, osim uz za’atar, i uz dva umaka. Jedan je većini već poznati tahini, od sjemenki sezama (inače baza još poznatijeg humusa), dok je drugome, koji nosi naziv matbucha, baza rajčica i mogli bismo ga okarakterizirati kao bliskoistočnu varijantu salse. Konačno, na pladnju se nalazi i malo labneha, bliskoistočnog mliječno proizvoda koji bismo konzistencijom smjestili negdje između grčkog jogurta i svježeg sira.

Sve komponente rade sami, uz iznimku peciva koje im po njihovoj recepturi, zbog logističkih komplikacija, izrađuje jedna pekarnica. Ovo smo jelo konzumirali uz kavu, kao neku varijantu bruncha, ali bez problema bismo ga mogli naručiti i kao doručak ili navečer uz koktele. “Jelo je, između ostalog, odlično za dijeljenje u večernjim varijantama, i to nam je i bio cilj. Čini mi se da ljudi sve više traže mjesta na kojima, uz piće, imaju opciju nešto prigristi, bilo slano ili slatko”, kaže. Otkrio nam je i da početkom iduće godine planira predstaviti još neka jela, kao i to da će ona ponovno biti jednostavna. No, nešto posebno ističe.

“Ljudi načelno vole probavati nove stvari, ali ne treba ih strašiti okusima koji su potpuno van onog na što su navikli. Svaka se kuhinja mora prilagoditi mjestu na koje dolazi. Ovo pecivo mi je stoga dobar primjer. Nešto je novo, a opet nije ništa pretjerano egzotično”, poručuje. Uz pecivo, na meniju nudi još i tri slastice; kolač od limuna i maka, od višnje i jogurta te cookiese s komadićima čokolade, no nas je više zanimala priča iza dva pića koja se po novom nalaze u ponudi, a koja također potječu iz Izraela.

Piće koje (s razlogom) nazivaju zagrljajem u čaši

Limonana, limunada s mentom, tipično je osvježavajuće piće koji Izraelci piju tijekom vrućina koje ondje gotovo nikad ne prestaju, dok u toplom sahlabu uživaju tek nekoliko tjedana godišnje.

“Riječ je o napitku na bazi mlijeka s ružinom vodicom koji se služi uz cimet, kokos i mrvljene lješnjake. U Izraelu ga zovemo zagrljajem u čaši i tih nekoliko tjedana koliko su temperature ondje niske, doista ga svi piju”, pojašnjava Ofek. Topli zagrljaj i ostale delicije u Figa Gardenu preko tjedna možete dobiti od 9 do 23 sata, petkom i subotom od 10 do ponoći, a nedjeljom od 10 do 16 sati.