Top recepti

Ove godine francusku salatu možete napraviti prema jednom od ovih 5 recepata

Klasična, veganska i fitness varijanta francuske salate

FOTO: shutterstock

Blagdanski stol nezamisliv je bez francuske salate koju svatko radi na svoj način. Dok će joj neki dodati jabuku i celer drugi će kako bi bila laganija majonezu zamijeniti mileramom i grčkim jogurt. Da bi u njoj mogli uživati i vegani u francusku salatu se dodaje veganska majoneza. U jednoj varijanti se krumpir može zamijeniti bezglutenskom tjesteninom. U nastavku saznajte kako se radi najbolja klasična francuska salata, te kako ove godine na drugačiji način napraviti francusku salatu.

Klasična francuska salata

Sastojci:

  • 1 veći krumpir
  • 3 veće mrkve
  • 4 jaja
  • 350 gr kiselih krastavaca
  • 350 gr majoneze
  • 1 žlica senfa
  • sok od 1/2 limuna
  • sol i papar

Priprema:

U loncu neka se kuhaju krumpir u kori, jaja i mrkva. Nakon što se skuhaju ocijedite ih u pustite da se ohlade. Ogulite i na kockice narežite krumpir, jaja i mrkve. Njima ćete dodati na kockice narezane krastavce i ocijeđeni grašak. Na kraju dodajte majonezu, senf, limunov sok i začine i sve dobro promiješajte. Poslužite tek kad se dobro ohladi.

Klasična francuska salata
shutterstock

Francuska salata recept s jabukom i celerom

Sastojci:

  • 200 gr mrkve
  • 200 gr graška
  • 200 gr kuhanih krumpira
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • 100 gr kiselih krastavaca
  • 1 veća jabuka
  • 2 stabljike celera
  • 300 gr majoneze
  • 2 žlice senfa
  • 30 ml limunovog soka

Priprema:

Sastojke za salatu narežite na kockice. Kuhani krumpir, jaja, krastavce i jabuku ostavite sa strane. U vodu koja je zakuhala ubacite grašak kojem ćete nakon što omekša dodati mrkvu i celer. Sve zajedno kuhajte još 10-ak minuta. Za dressing pomiješajte majonezu, limunov sok, senf, sol i papar. Sve sastojke ubacite u veliku zdjelu, dodajte dressing i sve dobro promiješajte. Stavite na nekoliko sati hladnjak dok se ne ohladi.

Francuska salata s jabukom i celerom
shutterstock

Fitness francuska salata

Sastojci:

  • 2 batata
  • 4 mrkve
  • nekoliko komada kiselih krastavaca
  • šalica smrznutog graška
  • 3 kuhana jaja
  • 6 jušne žlice milerama
  • 8 jušnih žlica grčkog jogurta
  • sol i papar

Priprema:

Batat i mrkvu ogulite, narežite na kockice i prvu u proključalu vodu stavite kuhati mrkvu, a nakon dvije minute i batat te smrznuti grašak i pustite da se kuha dok ne omekša. Narežite krastavce i kuhana jaja. Njima nakon što se skuha dodajte povrće. Povežite s mileramom i grčkim jogurtom. Posolite i poparite po ukusu.

Fitness francuska salata
shutterstock

Francuska salata recept bez jaja i majoneze

Sastojci:

  • 500 gr smrznute mješavine za francusku salatu
  • 7 komada kiselih krastavaca
  • 150 gr veganske majoneze
  • 1,5 čajna žličica senf
  • sol

Priprema:

Nakon što voda zaključa u nju ubacite smrznuto povrće koje će se kuhati sve dok ne omekša. Dok se kuha na kockice narežite kisele krastavce. Zajedno pomiješajte kuhano povrće, kisele krastavce te im dodajte majonezu, senf i sol. Tko želi pojačati francusku salatu može joj dodati i tofu.

Francuska salata bez jaja i majoneze
shutterstock

Veganska francuska salata s tjesteninom

Sastojci:

  • smrznuti grašak i mrkva
  • 2 čaše tjestenine bez glutena
  • 3-4 žlice veganske majoneze
  • po želji peršin

Priprema:

Skuhajte tjesteninu, grašak i mrkvu. Dok se ovo kuha na kockice narežite krastavce. U ohlađeno povrće umiješajte skuhanu tjesteninu, krastavce i majonezu. Prije posluživanja pustite da se ohladi barem sat vremena.