Ove godine francusku salatu možete napraviti prema jednom od ovih 5 recepata
Klasična, veganska i fitness varijanta francuske salate
Blagdanski stol nezamisliv je bez francuske salate koju svatko radi na svoj način. Dok će joj neki dodati jabuku i celer drugi će kako bi bila laganija majonezu zamijeniti mileramom i grčkim jogurt. Da bi u njoj mogli uživati i vegani u francusku salatu se dodaje veganska majoneza. U jednoj varijanti se krumpir može zamijeniti bezglutenskom tjesteninom. U nastavku saznajte kako se radi najbolja klasična francuska salata, te kako ove godine na drugačiji način napraviti francusku salatu.
Klasična francuska salata
Sastojci:
- 1 veći krumpir
- 3 veće mrkve
- 4 jaja
- 350 gr kiselih krastavaca
- 350 gr majoneze
- 1 žlica senfa
- sok od 1/2 limuna
- sol i papar
Priprema:
U loncu neka se kuhaju krumpir u kori, jaja i mrkva. Nakon što se skuhaju ocijedite ih u pustite da se ohlade. Ogulite i na kockice narežite krumpir, jaja i mrkve. Njima ćete dodati na kockice narezane krastavce i ocijeđeni grašak. Na kraju dodajte majonezu, senf, limunov sok i začine i sve dobro promiješajte. Poslužite tek kad se dobro ohladi.
Francuska salata recept s jabukom i celerom
Sastojci:
- 200 gr mrkve
- 200 gr graška
- 200 gr kuhanih krumpira
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 100 gr kiselih krastavaca
- 1 veća jabuka
- 2 stabljike celera
- 300 gr majoneze
- 2 žlice senfa
- 30 ml limunovog soka
Priprema:
Sastojke za salatu narežite na kockice. Kuhani krumpir, jaja, krastavce i jabuku ostavite sa strane. U vodu koja je zakuhala ubacite grašak kojem ćete nakon što omekša dodati mrkvu i celer. Sve zajedno kuhajte još 10-ak minuta. Za dressing pomiješajte majonezu, limunov sok, senf, sol i papar. Sve sastojke ubacite u veliku zdjelu, dodajte dressing i sve dobro promiješajte. Stavite na nekoliko sati hladnjak dok se ne ohladi.
Fitness francuska salata
Sastojci:
- 2 batata
- 4 mrkve
- nekoliko komada kiselih krastavaca
- šalica smrznutog graška
- 3 kuhana jaja
- 6 jušne žlice milerama
- 8 jušnih žlica grčkog jogurta
- sol i papar
Priprema:
Batat i mrkvu ogulite, narežite na kockice i prvu u proključalu vodu stavite kuhati mrkvu, a nakon dvije minute i batat te smrznuti grašak i pustite da se kuha dok ne omekša. Narežite krastavce i kuhana jaja. Njima nakon što se skuha dodajte povrće. Povežite s mileramom i grčkim jogurtom. Posolite i poparite po ukusu.
Francuska salata recept bez jaja i majoneze
Sastojci:
- 500 gr smrznute mješavine za francusku salatu
- 7 komada kiselih krastavaca
- 150 gr veganske majoneze
- 1,5 čajna žličica senf
- sol
Priprema:
Nakon što voda zaključa u nju ubacite smrznuto povrće koje će se kuhati sve dok ne omekša. Dok se kuha na kockice narežite kisele krastavce. Zajedno pomiješajte kuhano povrće, kisele krastavce te im dodajte majonezu, senf i sol. Tko želi pojačati francusku salatu može joj dodati i tofu.
Veganska francuska salata s tjesteninom
Sastojci:
- smrznuti grašak i mrkva
- 2 čaše tjestenine bez glutena
- 3-4 žlice veganske majoneze
- po želji peršin
Priprema:
Skuhajte tjesteninu, grašak i mrkvu. Dok se ovo kuha na kockice narežite krastavce. U ohlađeno povrće umiješajte skuhanu tjesteninu, krastavce i majonezu. Prije posluživanja pustite da se ohladi barem sat vremena.