Recepti i savjeti za osobe koje se tijekom liječenja raka suočavaju s gubitkom kilograma

Recepte je sastavio tim nutricionista iz Savjetovališta za prehranu KB Dubrava

FOTO: Shutterstock

Neželjeni gubitak kilograma, a samim time i mišićnog tonusa, jedna je nepoželjnih posljedica liječenja onkoloških bolesti. Kako bi olakšali pacijentima i njihovim obiteljima, stručnjaci Kliničke bolnice Dubrava sastavili su Priručnik dijetoterapije za osobe koje boluju od raka. Uz recepte za onkološke pacijente, sastavili su i vrijedne savjete za povećanje kalorijskog unosa koji su iznimno vrijedni osobama koje se tijekom liječenja raka suočavaju s gubitkom kilograma.

Kako povećati unos kalorija?

  • Sušeno voće: goji bobice, aronija, sušene šljive, brusnice i drugo suho voće sadrže puno više kalorija nego svježe voće. Dodajte ga jogurtu i žitaricama za doručak, riži na mlijeku, grizu, pudingu ili ga jedite kao međuobrok i desert.
  • Sjemenke: lanene, chia, bućine, sezamove i suncokretove sjemenke možete jesti kao grickalice ili ih dodati u žitarice za doručak, jogurte, salate, juhe, variva, sokove te kašice od voća i povrća (shakove i smoothie).
  • Mlijeko i mesne juhe: koristite punomasno mlijeko i mlijeko u prahu umjesto obranog jer ono zbog povećane količine masti sadrži i više kalorija. Kašice od povrća i mesa ako je potrebno razrijedite mesnom juhom ili mlijekom
  • Maslac ili ulje: variva, juhe ili pire od povrća nadopunite maslacem ili uljem (maslinovo, bućino ili repičino ulje)
  • Povrće na lešo, ribu ili pileće meso začinite maslinovim uljem time ćete poboljšati okus jela te unijeti korisne nezasićene masne kiseline i vitamin E
  • Gotovi enteralni pripravak: enteralni pripravak možete upotpuniti dodatkom voća ili povrća

Kako povećati unos bjelančevina?

  • Meso i riba: kuhano meso ili ribu narežite na sitne komadiće i dodajte u juhu, omlet ili salatu.
  • Jaja: glavnina bjelančevina u jajima nalazi se u bjelanjku. Budući da bjelanjak ima neutralan okus i boju možete ga dodati u puno različitih jela, kuhani bjelanjak ubacite u blender prilikom pripreme smoothiea i shakeova ili ga narežite na tanke šnite i dodajte u salatu ili sendvič.
  • Mliječni proizvodi: svježi sir ili skutu možete pomiješati s jogurtom, dodajte ga u shakeove sa šumskim ili bobičastim voćem, umiješati u mekano pripremljene žgance ili tijesto. Tvrde i polutvrde sireve naribajte po riži, tjestenini ili jajima pri pripremi kajgane, a sirutku koristite kao napitak ili za pripremu shakeova.

Salata od piletine

Sastojci:

  • Pileće meso kuhano 100 g
  • Jaje kuhano 50 g
  • Krumpir kuhani 30 g
  • Mrkva kuhana 50 g
  • Grašak kuhani 30 g
  • Kiseli krastavci 40 g
  • Kukuruz slatki 30 g
  • Limun 5 g
  • Maslinovo ulje 5 g

Priprema: Meso i povrće skuhajte i ohladite. Zatim dodajte kukuruz, kisele krastavce, kuhano jaje, začinite limunom, maslinovim uljem, malo soli, papra i sve dobro izmiješajte. Poslužite kao salatu.