Vikend recept

Ovakvu još niste probali. Donosimo recept za slasnu gibanicu s pekmezom

Dala nam ga je Marija Herjavić Jerkić (@marija.h.j)

FOTO: @marija.h.j

Ni ovog vas vikenda nećemo ostaviti bez inspiracije za testiranje novih zanimljivih recepata. Između brojnih na koje smo kroz tjedan naišli, za oko nam je posebno zapeo onaj s profila gastro blogerice Marije Herjavić Jerkić. Specijalizirala se za tradicionalne recepte kojima uvijek doda i malo svog štiha, a ovaj je put svoje pratitelje odlučila počastiti recept za jednu sasvim posebnu gibanicu – onu s pekmezom. Cijeli recept i korake pripreme donosimo vam u nastavku.

Gibanica s pekmezom

@marija.h.j

Sastojci

Tijesto

  • 400g glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 jaje
  • 50g šećera
  • malo soli
  • vanilija
  • 15g ulja
  • 200ml mlijeka
  • 80g maslaca

Dodatno

  • (domaći) pekmez od marelica
  • malo ruma
  • žlica griza
  • grožđice
@marija.h.j

Priprema

1. Umijesiti tijesto od svih sastojka. Posudu pokriti i na toplome pustiti da se digne. Svi sastojci moraju biti sobne temperature, ne hladni.
Da se postupak ubrza, dizati u pećnici ugrijanoj na 50 stupnjeva.

2. Za nadjev u manju teglicu pekmeza umiješati ruma po želji, i dodati žlicu griza.

3. Razvaljati tijesto, premazati nadjevom, posipati grožđicama, formirati u željeni oblik i prebaciti u namašćeni kalup. Pokriti krpom i pustiti da se digne dok se pećnica ugrije na 170. Peći tridesetak minuta.

4. Gibanicu posipati šećerom u prahu.