Ovakvu još niste probali. Donosimo recept za slasnu gibanicu s pekmezom
Dala nam ga je Marija Herjavić Jerkić (@marija.h.j)
Ni ovog vas vikenda nećemo ostaviti bez inspiracije za testiranje novih zanimljivih recepata. Između brojnih na koje smo kroz tjedan naišli, za oko nam je posebno zapeo onaj s profila gastro blogerice Marije Herjavić Jerkić. Specijalizirala se za tradicionalne recepte kojima uvijek doda i malo svog štiha, a ovaj je put svoje pratitelje odlučila počastiti recept za jednu sasvim posebnu gibanicu – onu s pekmezom. Cijeli recept i korake pripreme donosimo vam u nastavku.
Gibanica s pekmezom
Sastojci
Tijesto
- 400g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 jaje
- 50g šećera
- malo soli
- vanilija
- 15g ulja
- 200ml mlijeka
- 80g maslaca
Dodatno
- (domaći) pekmez od marelica
- malo ruma
- žlica griza
- grožđice
Priprema
1. Umijesiti tijesto od svih sastojka. Posudu pokriti i na toplome pustiti da se digne. Svi sastojci moraju biti sobne temperature, ne hladni.
Da se postupak ubrza, dizati u pećnici ugrijanoj na 50 stupnjeva.
2. Za nadjev u manju teglicu pekmeza umiješati ruma po želji, i dodati žlicu griza.
3. Razvaljati tijesto, premazati nadjevom, posipati grožđicama, formirati u željeni oblik i prebaciti u namašćeni kalup. Pokriti krpom i pustiti da se digne dok se pećnica ugrije na 170. Peći tridesetak minuta.
4. Gibanicu posipati šećerom u prahu.