KUHALE SMO

Probale smo napraviti malo drugačije krafne, one koje se peku u pećnici. Imamo recept

FOTO: Lucija Eichler

Nedavno smo pisale kako smo napravile veliki tekst krafni iz tri grada, od kojih su sve bile pržene u ulju. Sada ćete naići na njih na svakom koraku i, znamo i same, nekad im je baš teško odoljeti.

Ako ih izbjegavajte zato što su previše masne, isprobale smo napraviti recept za nešto zdraviju verziju – krafne pečene u pećnici. Recept je jako sličan, isto se podiže tijesto pa će vam trebati dosta vremena da ih napravite, ali rezultat je odličan.

Recept za krafne iz pećnice

Sastojci za krafne iz pećnice

  • kocka svježeg kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 70 grama šećera
  • 2 jaja
  • 75 grama maslaca
  • 500 grama oštrog brašna
  • 150 grama jogurta
  • prstohvat soli
  • korica limuna
  • šećer u prahu

Priprema krafni iz pećnice:

  1. Prvo razlomite kvasac u mlijeku i čekajte da se aktivira. Kada se počne podizati, pomiješate ga s brašnom, jajima, maslacom i jogurtom. Ne bi bilo loše da maslac prije miješanja otopite, a da jogurt i mlijeko malo odstoje na vanjskoj temperaturi prije nego ih koristite. Dodajte pratohvat soli i limunove korice za bolji okus.
  2. Ostavite tijesto na toplom mjestu da se diže oko 40 minuta. Ako vidite da se ne podiže nakon 20 minuta, možete ga staviti u pećnicu koju ste zagrijali na 30 stupnjeva. Kada se tijesto digne, dobro ga razvaljajte. Ako vam je previše mekano ili gnjecavo, dodajte još brašna.
  3. Kad ste izvaljali tijesto, oblikujte krugove. Mi smo koristile običnu čašu. Ako vam se tijesto i dalje lijepi, čašu možete posipati brašnom.
  4. Krugove namjestite na pleh u kojem pečete, a ne bi bilo loše da ih stavljate na papir za pečenje. Prije nego ih stavite peći, ostavite tijesto da se podiže još negdje pola sata, da se krafne udvostruče.
  5. Nakon toga ih premažite kombinacijom malo maslaca i žumanjka pa stavite peći na 180 stupnjeva oko pola sata do 40 minuta. Za kraj ih možete puniti pekmezom ili marmeladom, ili samo kao mi, posipati šećerom u prahu.

Dobar tek!

Lucija Eichler