Imamo super jednostavan recept za Pavlovu s jagodama mladog chefa iz Apetit Cityja
Mladi chef iz Apetita osmislio je pet sezonskih deserata, a mi imamo recept za prefinu Pavlovu
Ako u bilo koje doba sada prođete nekom tržnicom, uvijek možete naći hrpu sezonskih namirnica, voća i povrća, a baš te namirnice su inspiracija chefovima kad je priprema deserata u pitanju. Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit osmislio je pet deserata za ove toplije dane, i u njima nije samo voće, ima i povrća. Evo ih redom.
Krema, sorbet i crumble
Lagana krema od đumbira i limete sa sorbetom od bosiljka i jabuke i s crumbleom od zobenih pahuljica.
Rabarbara u sorbetu
Rabarbara sous vide u sorbetu.
Soufflé i sladoled
Soufflé od čokolade sa sladoledom od maline.
Mousse, keksići i pjenica
Mousse od tamne čokolade s plavim kakao keksićima i pjenicom od kave.
Imamo njegov super desert za Pavlovu, možete je raditi doma
Što vam treba za beze kore?
- 16 bjelanjaka
- 250 g šećera
- Žlica škroba
- Žlica limunovog soka ili octa
- Žlica ekstrakta vanilije
Kako ih pripremate?
Bjelanjak istucite i lagano dodajete šećer. Miksajte do staklenaste guste smijese i dodajte ostatak. Razmažite u željenom obliku i sušite na 90 stupnjeva.
Što vam treba za kremu od vanilije?
- 8 žutanjaka
- pola litre mlijeka
- pola litre vrhnja za kuhanje
- 150 g šećera
- 80 g glatkog brašna
- Mahuna vanilije
- 2 dcl vrhnja za šlag
Kako je pripremate?
Zagrijte vrhnje i mlijeko do vrenja (pomiješati ostale sastojke i dodati malo zagrijanog mlijeka i vrhnja da se temperira). Ulijte smjesu žutanjka i kipućeg mlijeka i kuhajte lagano do zgušnjavanja. Procijedite i ohladite pa dodajte tučeni šlag.
Što vam treba za kremu od jagoda?
- 0,5 kg jagoda
- Šećer
- Gustin
Kako je pripremate?
Jagoda i malo šećera (po potrebi) umiješajte i kuhajte na laganoj vatri s malo vode. Razradite štapnim mikserom i dodajte gustin pomiješan s vodom (cca. žlica gustina s 3 žlice vode). Zgusnite po potrebi.
Darko je vrhunski stručnjak
Darko Škoranec svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je u Beču te ostalim europskim gradovima, a danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju u Masarykovoj sprema preukusne deserte.