Super desert

Imamo super jednostavan recept za Pavlovu s jagodama mladog chefa iz Apetit Cityja

FOTO: Filip Popović

Mladi chef iz Apetita osmislio je pet sezonskih deserata, a mi imamo recept za prefinu Pavlovu

Ako u bilo koje doba sada prođete nekom tržnicom, uvijek možete naći hrpu sezonskih namirnica, voća i povrća, a baš te namirnice su inspiracija chefovima kad je priprema deserata u pitanju. Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit osmislio je pet deserata za ove toplije dane, i u njima nije samo voće, ima i povrća. Evo ih redom.

Krema, sorbet i crumble

Filip Popović

Lagana krema od đumbira i limete sa sorbetom od bosiljka i jabuke i s crumbleom od zobenih pahuljica.

Rabarbara u sorbetu

Filip Popović

Rabarbara sous vide u sorbetu.

Soufflé i sladoled

Filip Popović

Soufflé od čokolade sa sladoledom od maline.

Mousse, keksići i pjenica

Filip Popović

Mousse od tamne čokolade s plavim kakao keksićima i pjenicom od kave.

Imamo njegov super desert za Pavlovu, možete je raditi doma

Filip Popović

Što vam treba za beze kore?

  • 16 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • Žlica škroba
  • Žlica limunovog soka ili octa
  • Žlica ekstrakta vanilije

Kako ih pripremate?

Bjelanjak istucite i lagano dodajete šećer. Miksajte do staklenaste guste smijese i dodajte ostatak. Razmažite u željenom obliku i sušite na 90 stupnjeva.

Što vam treba za kremu od vanilije?

  • 8 žutanjaka
  • pola litre mlijeka
  • pola litre vrhnja za kuhanje
  • 150 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • Mahuna vanilije
  • 2 dcl vrhnja za šlag

Kako je pripremate?

Zagrijte vrhnje i mlijeko do vrenja (pomiješati ostale sastojke i dodati malo zagrijanog mlijeka i vrhnja da se temperira). Ulijte smjesu žutanjka i kipućeg mlijeka i kuhajte lagano do zgušnjavanja. Procijedite i ohladite pa dodajte tučeni šlag.

Što vam treba za kremu od jagoda?

  • 0,5 kg jagoda
  • Šećer
  • Gustin

Kako je pripremate?

Jagoda i malo šećera (po potrebi) umiješajte i kuhajte na laganoj vatri s malo vode. Razradite štapnim mikserom i dodajte gustin pomiješan s vodom (cca. žlica gustina s 3 žlice vode). Zgusnite po potrebi.

Darko je vrhunski stručnjak

Filip Popović

Darko Škoranec svoje je znanje usavršavao na više tečajeva Gourmandise pod vodstvom vrhunskih svjetskih majstora slastičara. Dio edukacije prošao je u Beču te ostalim europskim gradovima, a danas svim gastro zaljubljenicima u zagrebačkom Apetit Cityiju u Masarykovoj sprema preukusne deserte.