Test

Isprobale smo 29 krafni iz tri grada i znamo koje imaju najbolje tijesto, pekmez i okus

FOTO: Borko Vukosav

Uposlile smo pola redakcije i isprobale 29 krafni koje smo kupile u tri grada – Zagrebu, Samoboru i Velikoj Gorici

Ovih dana na svakom koraku možete naići na krafne, gotovo svugdje su na akciji i dosta se teško odlučiti koju kupiti. Fašnik je ipak vrijeme u kojem su krafne najčešća slastica pa baš zato, da vam olakšamo potragu, napravile smo veliki test.

Borko Vukosav

Kupile smo 29 krafni u nekoliko kvartova u Zagrebu, Samoboru i Velikoj Gorici. Svaku krafnu smo fotografirale, isprobale i ocijenile na temelju finoće tijesta, pekmeza i općeg dojma. Ujedno smo svaku i izvagale i napisale cijenu da dobro znate koje se najviše isplati kupiti.

Neke su nas iznenadile koliko su male ili velike, a neke ne cijenu nisu opravdale.

Klara Premium Store, 4,50 kuna, 46 grama

Borko Vukosav

Ova krafna je malo masna, tijesto nije previše debelo, fino je i mekano, ali korica je malo suha. U tijestu ima i malo limunove korice što poboljšava okus. Pekmez je od marelice, a uglavnom ga ima samo na jednoj strani krafne.

Romana, 3,50 kuna, 43 grama

Borko Vukosav

Dovoljno mekana, nije previše masna. Pekmez je ukusan i u njemu je ili neki dodatak ili je mješavina nekoliko pekmeza jer je ukusan i pun okusa.

Pekarna Jarun, 4,50 kuna, 40 grama

Borko Vukosav

Tijesto bi moglo biti malo mekše, ali ništa strašno. Pekmeza bi moglo biti više, nije ga premalo, ali moglo bi biti više na nekim dijelovima krafne. Lagane su i nisu masne.

Ružica (Velika Gorica), 3,49 kune, 55 grama

Borko Vukosav

Tijesto je previše mekano, čak odaje dojam kao da nije do kraja pečeno. Nije previše masna, ali je dosta suha. Pekmez ima okus kao da je bio dosta jeftin.

Bibi (Velika Gorica), 3,50 kuna, 78 grama

Borko Vukosav

Tvrda i dosta masna krafna, a korica izvana je još masnija te malo prepečena pa daje gorkasti okus. Malo je pekmeza i cijela je okusa kao da je napravljena dan prije i odstajala. Jedan od komentara je bio da ima okus kao košta samo kunu i pol.

Pekarnica Jadran, 4 kune, 56 grama

Borko Vukosav

Ova krafna dosta je suha i blago slanija, kao da se i dalje osjeti kvasac ili kao da nije do kraja izrađen. Pekmeza ima malo i nije najbolje raspoređen po krafni.

Pekara Vili, 4 kune, 73 grama

Borko Vukosav

Tijesto je iznutra mekano, a izvana blago tvrdo i kao prepečeno, a takvog je i okusa. Blago je gorko umjesto da bude samo slatko. Pekmez je okej, ali je okus masnog tijesta previše jak i prevladava.

Pekarna Dafina, 3 kune, 76 grama

Borko Vukosav

Dosta suho tijesto koje je čak malo i tvrdo. Marmelada je dosta ukusna, vjerujemo da je od marelice uz još neki voćni dodatak.

Pekara Dinara, 3,50 kune, 59 grama

Borko Vukosav

Jako suho tijesto bez masnoće. Suho iznutra i izvana. Nije gotovo nimalo masna. Pekmez je slabog okusa, nismo uspjele razaznati od čega je.

Pekarna Klas, 3 kune, 76 grama

Borko Vukosav

Ova krafna ima zanimljivu teksturu pa smo zaključile da se radi o drugačijem tijestu, kao da nije ono za krafne. “Imam osjećaj kao da jedem slanac pržen u ulju”, bio je jedan od komentara. Nije nimalo puhasto već se stisne čim zagrizete. Pekmez je zato ukusan, ali kao da je malo razvodnjen.

Pekarna Bu&Ba, 3 kune, 63 grama

Borko Vukosav

Tijesto je gusto i dosta žilavo, a cijela krafna je malo previše slatka. Nije previše masna i ima mnogo pekmeza koji nije loš.

Pekarna AMG, 4 kune, 51 gram

Borko Vukosav

Jako fin pekmez i mekano tijesto, nije previše masna, a pekmez nije ni previše sladak, baš taman. Nije zagorena već je cijela ukusna.

Pekarnica Kajzerica, 3 kune, 58 grama

Borko Vukosav

Suho tijesto i tvđe, doima se kao da je malo duže stajala. Osjeti se okus masti u kojoj je pečena. Nema dovoljno pekmeza unutra, samo u obrisima.

Slastičarnica Amelie, 8 kuna, 106 grama

Borko Vukosav

Ova krafna jedna je od većih koje smo isprobale. Mekoća tijesta je dobra, ali ne ono što očekujete od krafne. Nisu nimalo masne, a tijesto nema jak okus. Pekmez je ukusan, ali bi bilo bolje da ga je više premda je dobro raspoređen.

Slastičarnica Zagreb, 8 kuna, 87 grama

Borko Vukosav

S ovog krafnom smo imale osjećaj kao da je malo sirova, a i jako se osjetila slanost i kvasac. Okus im je malo čudan. Tijesto je mekano, ali natopljeno masnoćom. Prevladava okus tijesta, pekmez se jedva osjeti.

Slastičarnica Princess, 7 kuna, 48 grama

Borko Vukosav

Ova krafna je jako malena, ali zato ima zanimljivu aromu u mirisu i okusu, a tijesto je fino, mekano i pufasto. Nimalo masna. Pekmez je izvrstan, kao domaći od breskve i marelice. Jedan od komentara je bio da je “odlična i vrijedi svake kune”.

Slastičarnica u prolazu (Samobor) 7 kuna, 100 grama

Borko Vukosav

Također jedna od većih krafni koja je jako suha i fali joj masnoće. Tijesto je tvrdo, ali ima dodatak limunove korice koji je ukusan. Pekmez je prosječan, marmelada.

Pekarnica Noć i Dan (Samobor), 4 kune, 90 grama

Borko Vukosav

Ova krafna kao da nije uspjela, tijesto se baš nije podiglo. Okus nije previše sladak niti općenito jak. Marmelada je ukusna, ali bi bilo bolje da je ima još.

Sršek Zdravljak, 9 kuna, 87 grama

Borko Vukosav

Jedna od najskupljih krafni je mekana, ali ne i previše masna. Izvana su tamne pa djeluju masnije no što jesu. Tijesto je dosta žilavo, a pekmeza ima premalo.

Pekarna Patrik, 4 kune, 73 grama

Borko Vukosav

Jako mekano i fino tijesto koje nije masno. Pekmez je jako ukusan i fin, ali moglo bi ga biti više.

Mlinar, 2,50 kune (akcijska cijena), 79 grama

Borko Vukosav

Jako mekano tijesto, prekrasno raspoređen pekmez i šećer u prahu je jedini koji se ostao držati. Nije masna, jedino što ima miješani voćni pekmez umjesto marelice koji nije baš nabolji.

Pekara Dubravica, 4,80 kuna, 57 grama

Borko Vukosav

Tijesto je mekano i fino, a cijela krafna nije masna u odnosu na neke isprobane. Pekmeza je jako puno i ukusan je.

Vincek, 8 kuna, 121 gram

Borko Vukosav

Ova krafna je najveća od isprobanih. Jako su ukusne, nisu previše masne, a tijesto je mekano i pjenasto. Pekmeza ima malo, ali je jako ukusan.

Slastičarnica Magnolia, 8 kuna, 110 grama

Borko Vukosav

Također velika krafna. Tijesto je prhko i dosta mekano, nije masna nego taman. Pekmez je previše sladak, ali ga ima dosta.

Vicius, 4 kune, 44 grama

Borko Vukosav

Mogla bi biti mekša i laganija, ali nije previše masna. Ima jako puno pekmeza i koji nije previše sladak.

Jakšić, 7 kuna, 83 grama

Borko Vukosav

Mekano tijesto, ali malo previše masno. Pekmeza ima dosta, od marelice je i jako ukusan.

Cukeraj, 8,50 kuna, 79 grama

Borko Vukosav

Tijesto nije previše mekano, ali zato nije ni previše masno. Pekmeza je puno, jako je sladak i dobar je omjer pekmeza i tijesta. Na vrhu ima mnogo šećera u prahu.

Pan-pek, 2,90 kuna, 65 grama

Borko Vukosav

Dosta masna krafna. Tijesto bi moglo biti mekše, ali je dobro pečeno. Pekmeza nema dovoljno i nije najbolje raspoređen.

Karolina, 5 kuna, 50 grama

Borko Vukosav

Jako fino i mekano tijesto, koje je više pijesno, pritisne se nakon ugriza umjesto da se ponovno diže. Pekmez je blago kiselkast, osvježavajuć i daje fin završetak.