Najveći test krafni: Slastičari za Telegram odabrali najbolje od njih 15
Okupili smo cijenjene slastičare koje su ih slijepo kušali i ocijenili
Upravo je počelo vrijeme poklada, klinci se maskiraju, kuće se opskrbljuju slatkišima, pripremaju se i kupuju krafne, pa smo odlučili provjeriti gdje se u Zagrebu mogu kupiti najbolje.
Kupili smo ih 15 u 15 slastičarnica, pekarnica i prodavaonica, a na testu na slijepo ocjenili su ih Zdravko Perić, glavni chef kuhinje hotela Le Meridien Lav u Splitu i voditelj Kulinarskog Instituta Kul IN, Jaroslav Horak, vlasnik zagrebačke slastičarnice Horak, slastičarka i vlasnica slastičarnice Meet Mia Mia Salman te slastičarka i vlasnica slastičarnice Le Kolač Ksenija Čalopek.
Ni jedan od slastičara nije znao otkuda su krafne koje ocjenuju. Nakon 15 kušanih komada zaključak je da je tijesto većine krafni bilo ili premasno ili presuho, a i stekli su dojam kao da ih većina radi od iste smjese. Krafne, kažu, ne bi trebale biti dosadne, već aromatične, sočne, mekane i mirisne, što se većina u ovom slučaju i nije pokazala.
FRUMENTUM
ADRESA: Barčev trg bb
CIJENA: 2,50 kuna
Prva krafna nije izazvala preveliko oduševljenje slastičara. “Meni je ovdje zanimljiviji nadjev nego sama krafna. I ne djeluje previše svježa. Ali prozračna je”, smatra Zdravko Perić. S njegovim sudom složio se i Jaroslav Horak, ali je primijetio da nadjev nije loš.
“Tijesto mi je malo industrijsko, ali punjenje popravlja priču.
Dobro je što krafna nije premasna”, zaključila je Ksenija Čalopek. No, Miji Salman je krafna bila mrvicu presuha.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 3
MLINAR
ADRESA: Barčev trg bb
CIJENA: 4,90 kuna
“Ova krafna izgleda malo ljepše, svježije, malo ‘naspavanije’ od prethodne”, rekao je Perić, dodajući da mu izgleda kao da je susjeda napravila krafnu pa se potrudila da joj uspije”.
Glavna zamjerka bila je u tome što je tijesto prazno, odnosno bez okusa, sa čime su se složili i Horak i Čalopek, naglasivši kako bi se aroma lako dobila dodavanjem limunove ili narančine korice. Svi su bili složni u tome da je pekmez jako dobar. No Salman je krafna bila premasna. “Osjetim mast kada je zagrizem”, objasnila je.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 3
DINARA
ADRESA: Barčev trg bb
CIJENA: 3,50 kuna
Stručnom Perićevu oku nije promaklo da se na krafni vide ubodi vilice, te je prije kušanja zaključio da je vjerojatno riječ o manjoj proizvodnji. “Bilo bi za očekivati da je krafna bolja, ali zapravo nije”, rekao je kada ju je zagrizao.
“Zbog ove krafne ne bih otišao 200 metara dalje samo da je kupim”, naglasio je. “Krafna u tijestu ima rupu što ne smije imati, to znači da je ulje bilo prejako prilikom pečenja”, nadodala je Mia Salman. Svi su se složili da izgleda kao domaća, ali okusom to nije. Nedostaje joj arome.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 3
VINCEK
ADRESA: Ilica 18
CIJENA: 7 kuna
Glavna zamjerka ovoj krafni je masnoća. “Više vuče na pecivo nego na krafnu”, objašnjava Čalopek. Perić je uočio da se ova krafna ističe žutom bojom, no njega okusom više podsjeća na brioš nego na krafnu. “Tehnički je dobro odrađena, lijepo je narasla, nije dobila suviše zraka, vidi se da je netko kontrolirao tijesto”, ističe Perić. Čalopek zamjera što je donji dio krafne prilično mastan.
ZAJEDNIČKA OCJENA: +3
BILLA – KRAFNA SEKULA
ADRESA: Banjavčićeva ulica 13
CIJENA: 3,69 kuna
U jednoj od ponuđenih krafni na iznenađenje našeg žirija uopće nije bilo pekmeza. “Nema ni mrvicu marmelade u ovoj krafni”, čudila se Mia, a Čalopek je nadodala da je ni pekmez ne bi spasio. Krafna im je jednostavno bila presuha i premasna. Nazvali su je kraljicom masnoće.
“Nakon prženja krafna se mora staviti na papirnati ubrus kako bi on upio masnoću, što ovdje nije slučaj. Tu su pogreške tehničke prirode – krafna nije odmašćena i nema pekmeza”, zaključuje Perić.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 2
SPAR – KRAFNA STIL PEKARNA
ADRESA: Borongajska cesta 75
CIJENA: 2,99 kuna
Od svih krafni ova je vizualno najviše očarala naše slastičare. No, nije sve ostalo samo na vanjskom dojmu. Pokazala se i vrlo ukusnom. “Finog je okusa i nije suviše masna”, kaže Mia. Horaku se dopao pekmez od marelice. “Zbog ove krafne prošetao bih se 200 metara dalje. Tako ja zamišljam krafnu”, objašnjava Perić, dodajući kako ona sigurno ne bi zamastila papirnatu vrećicu.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 4
JAKŠIĆ
ADRESA: Kralja Zvonimira 30
CIJENA: 7 kuna
“Fino tijesto i dosta marmelade u odnosu na veličinu”, smatra Čalopek, dok Mia nadodaje da se u tijestu osjeća, ali stidljivo, okus ruma, što je i pohvalila. Horaku se svidjelo što se vidi da je krafna potpuno svježa i predivne žute boje.
Kao i kod nekih prethodnih Perić je uočio glavni problem, a to je što nakon pečenja krafna nije odmašćena, no okus tijesta koji također malo podsjeća na brioš mu se svidio.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 4
BILLA – KRAFNA LA LORRAINE
ADRESA: Banjavčićeva ulica 13
CIJENA: 2,99 kuna
Glavna zamjerka naših slastičara ovoj krafni odnosila se na pekmez koji je bio prekiseo. “Ovo je najkiselija marmelada do sada”, naglašava Čalopek. Horak i Perić su zaključili da se tijesto za krafnu nije dovoljno diglo te se osjeti previše okus ulja. “Mnogo se toga htjelo napraviti, ali se u tome nije uspjelo”, kaže Perić. Mia je samo kratko komentirala da je krafna loša i bezukusna.
ZAJEDNIČKA OCJENA: +1
PAN PEK
ADRESA: Tržnica Dolac
CIJENA: 4,50 kuna
“Ova krafna smrdi na ulje”, smatra Salman. Perić je uočio da je kod većine testiranih krafni nadjev taj koji spašava situaciju. A svi su se složili da krafnu, ako je tijesto ukusno, pekmez ne bi trebao spašavati. “Kao i kod mnogih prethodnih krafni, tako i kod ove, kao da se s pekmezom pokušava zamaskirati masnoća”, uočava Čalopek. Krafna je našem žiriju bila premasna. “Volio bih osjetiti okus dizanog tijesta, a ne razumijem zašto nitko ne oplemeni tu marmeladu koja je okusom gotovo ista kod svih. Kao da svi imaju istu bijelu plastičnu kantu s marmeladom koju koriste. Ako i je tako, trebalo bi je oplemeniti”, zaključuje Perić.
ZAJEDNIČKA OCJENA: +2
KONZUM K PLUS
ADRESA: Meštrovićev trg 1
CIJENA: 5,99 kuna ( dvije krafne u pakiranju)
Prije testiranja ove krafne koja je jedina bila u pakiranju i sigurno taj dan nije bila pečena, to smo i naglasili kako bi znali o čemu je riječ. To su slastičari i uočili jer je donji dio krafne bio malo gnjeckav od pekmeza zbog duljeg stajanja. “Krafna nema neki specijalni okus, a marmelada je razvodnjena, što mi se ne sviđa”, ocijenila je Salman. Horaku se nije dopao okus tijesta i činilo mu se da krafna nije bila dovoljno pečena. To je zaključila i Čalopek kojoj je bila gnjecava i nedovoljno pečena.
ZAJEDNIČKA OCJENA: -3
LIDL
ADRESA: D.Svetice 46
CIJENA: 2,99 kuna
“Tijesto podsjeća više na kruh nego na krafnu, pečena je naglo na visokoj temperaturi, nema neki okus po krafni”, jasan je Horak. S njime se složila Čalopek, dodajući kako se stječe dojam da svi rade i imaju jedno tijesto u koje prema želji dodaju mrvicu soli pa onda dobiju kruh ili malo zaslade pa dobiju krafnu. “Ovo već postaje engima kako dizano tijesto može biti tako suho, kako to mogu dopustiti”, čudio se Perić, dodajući da izgleda kao napuhani kruh. Također mu nije jasno zašto svi izbjegavaju, pa tako i ovi, u tijesto dodati neku aromu kako bi se dobio okus, pogotovo limun koji balansira masnoću.
ZAJEDNIČKA OCJENA: +2
KLARA
ADRESA: Dolac 1
CIJENA: 2,99 kuna
Tijesto ove krafne naše je slastičare asocirao na kruh, a Čalopek je naglasila da to tijesto ne bi bilo dobro ni za kruh. “Nije moguće da se krafna koja je napravljena od dizanog tijesta toliko mrvi i da je toliko suha. Možda je čak ovo najnekvalitetnije brašno koje je korišteno za izradu krafni”, ocijenio je Perić. No, Miji krafna ipak nije bila toliko loša, jer nije bila premasna i osjetila je blagu aromu ruma.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 2
PRINCESS
ADRESA: GaJeva 4
CIJENA: 9,50 kuna
Najbolja do sada, složno kimaju glavom slastičari. “Prva koja je zamirisala kada smo je otvorili, ima dosta arome, osjeti se rum, definitivno najbolja do sada i ono važno – nije premasna”, zaključuje Čalopek. Podjednako je bila oduševljena i Salman pogotovo činjenicom da je napokon osjetila neku drukčiju notu. “Ovako ja zamišljam krafnu”, zaključuje Perić, a s njiime se slažu i ostali. “Pomalo je briošasta, osjeti se limun”, opisuje je Perić. Od svih dosad kušanih definitivno najbolja, malo nedostaje do petice.
ZAJEDNIČKA OCJENA: +4
KAUFLAND
ADRESA: Kneza Branimira 119
CIJENA: 2,69 kuna
“Vidite kako se lijepo guli kao krumpir, a to ne bi smjela”, pokazuje nam Perić krafnu kojoj kao od šale skida koricu. “Da nije pržena nego pečena, to bi bio kruh”, ističe, dodajući da se osjeti i okus plijesni, što samo pokazuje da je brašno loše kvalitete. “Krafna jednostavno ostavlja loš okus u ustima”, nadodaje Mia. Svi su složni da je marmelada kao i sama krafna jako loša.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 1
DUBRAVICA
ADRESA: Gajeva 2a
CIJENA: 4,30 kuna
Tijesto ove krafne dobro je prošlo na testu naših kuhara. Prema Salman, tijesto je malo sočnije u odnosu na druge krafne, a svi su primijetili da se, kada su prerezali krafnu, osjetio njezin miris, što nije bio slučaj s većinom drugih krafni. “Osjetim i rum u tijestu.
Ovo tijesto je pomalo mljackasto, tako ja i zamišljam dizano tijesto. Ne djeluje kao da je rađena jedna od milijun”, ocijenio je Perić, sa čime su se složili i ostali.
ZAJEDNIČKA OCJENA: 4
Velika priča je objavljena u tiskanom izdanju Telegrama 30. siječnja 2016.