Ideje za ukusna jela od kelja koja morate probati
Uživajte u ukusnim jelima od kelja koja će vas oduševiti
Kelj je hranjiva namirnica koju obavezno uvrstite u svoj jelovnik. Jela od kelja su brojna i postoje različiti recepti kako se priprema kelj. Od kelja se pripremaju juhe, variva, salate, smoothiji…
Donosimo recepte za dva jednostavna jela od kelja – salata od kelja i varivo od kelja.
Salata od kelja
Jednostavno jelo od kelja, a vrlo ukusno i zasitno.
Sastojci:
- listovi glavice kelja
- maslinovo ulje
- sol
- 1/2 šalice parmezana
- 1/3 šalice prženih badema ili pinjola
- 1/3 šalice suhih brusnica
Dresing za salatu od kelja:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1/2 žličice senfa
- 1 do 2 žlice meda – prema ukusu
- sol
- papar
Priprema:
Najprije napravite dresing od svih sastojaka. Neka se svi sastojci dobro prožmu.
Nasjeckajte kelja i stavite ga u posudu. Pokapajte s maslinovim uljem i s malo soli. Promiješajte dok kelj malo ne omekša. Preko kelja prelijte preljev i dobro promiješajte.
Dodajte parmezan i bademe. Promiješajte i poslužite jelo od kelja. Ova salata od kelja savršen je izbor za prilog uz svako glavno jelo. Unesite malo zelenog povrća u svoj jelovnik i pripremite jelo od kelja za samo 10 minuta.
Varivo od kelja
Barem jedanput na tjedan na jelovnik uvrstite varivo. Neka to bude varivo od kelja.
Sastojci:
- žlica maslaca
- manja glavica luka – nasjeckana
- 1/2 l pilećeg temeljca
- manja rajčica – nasjeckana
- 3 šalice nasjeckanog kelja
- šalica bijelog graha iz konzerve
Priprema:
Luk narežite na trakice. Zagrijete maslinovo ulje i dodajte luk. Dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte kelj, grah, sol, pileći temeljac i grah.
Kuhajte uz povremeno miješanje dok se varivo ne zgusne. Ovo jelo od kelja možete poslužiti uz tostirani kruh s češnjakom.