Top recept

Ideje za ukusna jela od kelja koja morate probati

Uživajte u ukusnim jelima od kelja koja će vas oduševiti

FOTO: Unsplash.com

Kelj je hranjiva namirnica koju obavezno uvrstite u svoj jelovnik. Jela od kelja su brojna i postoje različiti recepti kako se priprema kelj. Od kelja se pripremaju juhe, variva, salate, smoothiji…

Donosimo recepte za dva jednostavna jela od kelja – salata od kelja i varivo od kelja.

Salata od kelja

Jednostavno jelo od kelja, a vrlo ukusno i zasitno.

Sastojci:

  • listovi glavice kelja
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/3 šalice prženih badema ili pinjola
  • 1/3 šalice suhih brusnica

Dresing za salatu od kelja:

  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1/2 žličice senfa
  • 1 do 2 žlice meda – prema ukusu
  • sol
  • papar

 

Priprema:

Najprije napravite dresing od svih sastojaka. Neka se svi sastojci dobro prožmu.

Nasjeckajte kelja i stavite ga u posudu. Pokapajte s maslinovim uljem i s malo soli. Promiješajte dok kelj malo ne omekša. Preko kelja prelijte preljev i dobro promiješajte.

Dodajte parmezan i bademe. Promiješajte i poslužite jelo od kelja. Ova salata od kelja savršen je izbor za prilog uz svako glavno jelo. Unesite malo zelenog povrća u svoj jelovnik i pripremite jelo od kelja za samo 10 minuta.

Varivo od kelja

Barem jedanput na tjedan na jelovnik uvrstite varivo. Neka to bude varivo od kelja.

Sastojci:

  • žlica maslaca
  • manja glavica luka – nasjeckana
  • 1/2 l pilećeg temeljca
  • manja rajčica – nasjeckana
  • 3 šalice nasjeckanog kelja
  • šalica bijelog graha iz konzerve

Priprema:

Luk narežite na trakice. Zagrijete maslinovo ulje i dodajte luk. Dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte kelj, grah, sol, pileći temeljac i grah.

Kuhajte uz povremeno miješanje dok se varivo ne zgusne. Ovo jelo od kelja možete poslužiti uz tostirani kruh s češnjakom.