FOTO: Zvonimir Barišin/PIXSELL
26.12.2023., Split, Restoran GoodFood  I gdja. Vana Grgurinovic pobjednica je natjecaja u kojem je napravila svoju Salatu.

Kakav hit! Salata psihologinje iz Splita oduševila internet i završila u ponudi poznatog lanca restorana

Više od 10.000 glasova osvojila je Vanina salata Think Pink u našem nagradnom natječaju s Good Foodom

Gastro spektakl

Kakav hit! Salata psihologinje iz Splita oduševila internet i završila u ponudi poznatog lanca restorana

Više od 10.000 glasova osvojila je Vanina salata Think Pink u našem nagradnom natječaju s Good Foodom

26.12.2023., Split, Restoran GoodFood  I gdja. Vana Grgurinovic pobjednica je natjecaja u kojem je napravila svoju Salatu.
FOTO: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Ako ste se ikad pitali koja je tajna, ili bolje rečeno – recept za pobjedu, to su kvinoja, rikola, crveni radič, piletina, tofu, rotkvica, cikla, sol, papar, limun i edamame. Ovaj put u doslovnom smislu jer je riječ o pobjedničkoj salati našeg natječaja kreiranog u suradnji s lancem restorana Good Food.

Kako smo već pisali, netom prije blagdana završio je naš natječaj Super1 Salad Stilist putem kojeg smo tražili salatu čiji je recept toliko dobar da je zavrijedio čak mjesec dana biti u ponudi Good Fooda. Dobili smo više od 250 originalnih recepata u tjedan dana, i iako je bilo teško odabrati jer su svi bili primamljivi, naš je stručni žiri prema ključnim gastronomskim parametrima ipak suzio odabir na 10 najboljih recepata koji su nagrađeni s poklonom bonom u iznosu od 50 eura u Good Foodu.

Čitatelji su pak s 24.500 glasova odlučili da je najbolja salata Think Pink koju je kreirala psihologinja i buduća psihoterapeutkinja Vana Grgurinović. Nakon što su joj se slegli dojmovi, uhvatili smo je za razgovor kako bismo doznali priču iza njezine salate, što ju je inspiriralo i je li očekivala ovu pobjedu.

Voli isprobavati nova jela

Zvonimir Barišin/PIXSELL

Skromna Vana pak kaže da se nadala pobjedi, ali je nije očekivala jer je konkurencija zaista bila dobra. Za naš natječaj je pak saznala putem Instagrama i odmah pomislila da je to izazov koji je kao stvoren za nju. “Inače često radim salate i općenito jako volim kuhati, a i veliki sam fan Good Fooda. Često pripremam salate kod kuće, pogotovo tijekom radnog tjedna jer su brzo gotove, nutritivno su vrijedna opcija, a i dobro dođu za isprazniti frižider”, kaže nam. Najčešće improvizira sa sastojcima, odnosno koristi ono što ima kod kuće.

“Počela sam ih pripremati više iz praktičnih razloga, međutim, u međuvremenu su mi se jako svidjele pa sam ih počela raditi sve češće. U restoranu obično biram druge opcije, osim kad je riječ o restoranima specijaliziranima za zdravu prehranu. Najčešće kuham kući, ali volim otići i u restoran. Jako volim isprobavati nova jela i namirnice. Nekoliko puta mjesečno i naručim hranu, ali ipak više volim jesti u restoranu ili skuhano kod kuće”, govori pobjednica natječaja.

Kao dijete je bila izbirljiva

Zvonimir Barišin/PIXSELL

Hranu u Good Foodu jako voli i njihov je vjerni gost već godinama. Iz ponude joj se najviše, pogodili ste, sviđaju salate, ali voli i bowlove, burgere i tortilje. “Od njih najčešće naručujem hranu online, jer mi lokacija njihovog restorana nije baš blizu. Kad sam u Zagrebu, obavezno posjetim Good Food restoran jer imaju širu ponudu nego u Splitu. Od njihovih salata bih izdvojila Tiger’s garden i The magnificent seven kao najdraže”, ističe Vana.

Što se inače njezine prehrane tiče, smatra da je ona balansirana. Jede sve, a posebice pazi da joj se na meniju nađu nutritivno vrijedne namirnice. Drugim riječima, kod nje je glavna mediteranska prehrana. “Smatram da nedostaje restorana koji u ponudi imaju zdrave, a ukusne recepte koji su pripremljeni sa svježim i kvalitetnim namirnicama”, navodi.

Za sebe kaže da nije picky eater, štoviše, veliki je gurman i postoji jako malo stvari koje ne voli jesti. Obožava isprobavati nova jela, zanimljive namirnice i internacionalnu kuhinju. “Ne borim se da pronađem stvari koje mi se sviđaju u restoranima, zapravo, borim se da se odlučim samo za jedno jelo jer bih najradije probala sve. Jako puno vremena provodim razmišljajući o hrani, proučavajući recepte i učeći o kulinarstvu općenito. To mi je velika strast. Najviše volim talijansku kuhinju i mediteransku, a volim i azijsku te meksičku. Nije uvijek bilo tako, kao dijete sam bila vrlo izbirljiva, povrće nisam jela gotovo uopće, roditelji su vodili vječne borbe sa mnom za stolom. Međutim, s vremenom sam nekako sve zavoljela i postala pravi gurman”, prisjeća se.

Umak je nastao spontano

Zvonimir Barišin/PIXSELL

Što se pak tiče njezine pobjedničke salate, nastojala je da njezin naziv bude zvučan, a opet da je dobro opisuje, baš u stilu postojećeg Good Food menija. “Budući da nisam jako kreativna sa smišljanjem imena, u tome mi je pomogao moj dečko. Tako da je on zaslužan za ime ove salate”, iskreno će.

U salate najčešće kao bazu stavlja neku žitaricu poput kvinoje i bulgura ili pak kuskus jer uz umak dobro povežu jelo. “Rikola i crveni radič su mi među dražim salatama, pa su i one zaslužile mjesto u ovom receptu. Umak je nastao spontano, humus često radim, pa sam ga odlučila učiniti malo uzbudljivijim te sam dodala ciklu da bude ružičaste boje”, kaže.

Također, dodala je i piletinu te tofu zbog dodatnih proteina, a i sviđa joj se okus tih namirnica kad su dobro začinjeni i prepečeni na tavi. Daju dobar tvist jelu. “Edamame mahune obožavam, a rotkvica je također tu zbog ružičaste boje. Oduševila me kombinacija okusa u ovoj salati, kao i njen izgled, a i ukućani su bili zadovoljni”, govori.

Prijateljicu vodim na salatu

Zvonimir Barišin/PIXSELL

Toplo se nada da će njezina salata biti novi hit među posjetiteljima Good Fooda. “Ako neće ova, imam ja još puno drugih ideja. Poslala sam više recepata na ovaj natječaj, nisam se mogla odlučiti koji mi je draži. Smatram da se ova salata dobro uklapa u meni Good Fooda. Jako me veseli činjenica da će se moja salata naći na meniju i što ću moći sjesti u restoran i pojesti jelo po svom receptu. Najdraži sastojak ove salate mi je definitivno umak, jako je ukusan i zanimljiv”, kaže nam Vana.

Osim titule pobjednice, dobila je i pravo da mjesec dana besplatno jede u Good Foodu, a definitivno to planira iskoristiti do maksimuma. “Planiram ići kad god budem imala vremena. O da, postoji već duga lista čekanja koga ću sve počastiti. Moram reći da sam bila iznenađena koliko su se angažirali moji prijatelji, obitelj i kolege s posla s ciljem da dobijem što više glasova. Ovim putem se još jednom zahvaljujem svima. Na snimanje vodim prijateljicu Tajanu koju je također ova cijela priča jako razveselila. Znamo se cijeli život, prošla je sa mnom sve faze mog života, pa sam odlučila da želim da bude i dio ove priče”, poručuje naša sugovornica.


Sadržaj nastao u suradnji s Good Foodom.