Vikend recept

Pronašli smo recept za najkremastiju juhu od batata. Đumbir joj daje posebni šmek

Za njega je zaslužna Luna Džidić s bloga Sunberry Jam

FOTO: sunberryjam.com

Kad ste posljednji put skuhali krepku krem juhu? Ili još preciznije, kad ste zadnji put skuhali krem juhu koja nije od buče ili, eventualno, brokule? Mislimo da bi baš danas mogao biti dan u kojem ćete to promijeniti. Na food blogu Sunberry Jam iza kojeg stoji Luna Džidić pronašli smo recept za jednostavnu juhu od batata sa zanimljivim dodacima poput đumbira i kokosovog mlijeka. Cijeli recept možete provjeriti u nastavku.

Jednostavna juha od batata

sunberryjam.com

 

Sastojci

  • 1 + ½ šalice batata, narezanog na kockice
  • 1 šalica mrkve, narezane na kockice
  • ½ šalice korijena peršina, narezanog na kockice
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice naribanog svježeg đumbira
  • 2 šalice juhe od povrća ili vode
  • 2 žlice nutritivnog kvasca
  • 2 prstohvata himalajske soli

Priprema

  1. Batat ogulite, a mrkvu i peršin operite ili ogulite.
  2. Narežite batat, mrkvu i peršin na kockice od 1 – 1,5 cm. Češnjak nasjeckajte, a svježi đumbir naribajte.
  3. U dublju tavu ili lonac dodajte žlicu-dvije ulja i zagrijte ga. U tavu dodajte đumbir i češnjak te pirjajte na laganoj vatri pola minute ili dok ne omekšaju i puste aromu.
  4. Dodajte nasjeckano povrće i nastavite pržiti na laganoj vatri još koju minutu uz miješanje (pazite da ne zagori).
  5. U tavu ulijte povrtnu juhu ili temeljac, posolite i dodajte nutritivni kvasac te ostavite da se kuha deset do petnaest minuta, odnosno dok sve povrće ne omekša. Alternativno, možete preskočiti cijeli dio pirjanja na ulju, a sve povrće i začine samo kuhati u temeljcu dok ne omekšaju.
  6. Štapnim mikserom ili mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta.
  7. Ako je želite učiniti još kremastijim, prije miješanja možete dodati malo sojinog ili kokosovog mlijeka. Poslužite uz krišku (domaćeg) kruha.