Gastro užitak

Što pripremiti za božićni ručak? Inspiraciju smo pronašli kod poznatih domaćih food blogerica

Hrana je uistinu dar koji vrijedi poklanjati cijeli Božić

Božić je sjajna prilika za recepte koje tijekom godine rjeđe pripremamo, pa im se baš zato najviše i veselimo, pogotovo jer nakon glavnog jela slijede najfiniji domaći božićni kolači. Bilo da imate običaj okupiti se s najmilijima na Božićnom ručku ili večeri, vjerujemo da je ovo razdoblje idealno za isprobavanje recepata. Bilo da poslužujete juhe i salate, obilate božićne priloge ili klasična pečenja, imamo posebne recepte za božićni ručak uz koje ćete oduševiti sve prisutne.

U nastavku imamo razne recepte i ideje za božićni ručak koji će vam pomoći da zasitite goste i obitelj. Pronaći ćete opcije za priloge, juhu i obroke koji ne zahtijevaju puno vremena. To znači da se možete manje fokusirati na boravak u kuhinji, a više na provođenje vremena s dragim ljudima, a u tome i jest poanta praznika.

božićni ručak recepti

Što se jede za božićni ručak kao predjelo?

Za predjelo možete biti maštoviti, jer inspiraciji nema kraja. Pronašli smo zanimljive recepte za predjela koja mogu poslužiti kao sjajan dodatak bogatom božićnom ručku.

Borići s tofuom i špinatom

Ako vam treba neka simpa, jednostavna i efektna ideja za blagdanska druženja – evo je! Borići od lisnatog s prefinim punjenjem od najboljeg tofua i špinata recept su domaće food blogerice Martine Djo koja je poznata po svojim sjajnim plant based receptima.

Sastojci:

  • 2 paketa lisnatog tijesta
  • 200 g svježeg tofua
  • 200 g svježeg špinata
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • Prstohvat papra
  • 3 žlice pasirane rajčice

Priprema:

  1. Rukama skroz usitnite, namrvite tofu. U tavi ugrijte maslinovo ulje pa dodajte tofu, sol i papar. Pržite 5-6 minuta uz povremeno miješanje.
  2. U međuvremenu operite i grubo narežite špinat. Stavite špinat na tavu i tako pecite dok skroz ne povene i spoji se s tofuom.
  3. Zatim dodajte pasiranu rajčicu i češnjak, dobro pomiješajte da se sjedini pa ugasite i pustite da se kratko ohladi.
  4. Raširite list tijesta i po njemu pravilno rasporedite smjesu s tofuom i špinatom. Poklopite drugim listom tijesta pa spojite kraće krajeve gornjeg i donjeg tijesta.
  5. Nožem po dužini isijecite 8 trakica. Svaku trakicu pažljivo smotajte u zmijicu u oblik bora pa zabijte štapić za ražnjiće. Složite borove na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Stavite peći 20 minuta u pećnicu ugrijanu na 180 stupnjeva. Pustite da se bar malo ohlade prije serviranja.

Juha od mrkve i crvene leće

Na Instagram profilu Doris Valković (@foodoris_) pronašli smo recept za juhu koja može biti izvrsno predjelo na božićnom ručku. Juha od mrkve, kokosa, pastrnjaka i crvene leće će vas osvojiti punim okusom, a kako je točno pripremiti, možete provjeriti u nastavku.

Sastojci:

  • 1 veća mrkva ili dvije manje
  • 1 pastrnjak
  • 1/4 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica kima (sjemenke)
  • 3/4 šalice kokosovog mlijeka (iz konzerve)
  • 1/3 šalice crvene leće
  • 1 + 1/2 šalice vode
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • sol, papar (prema ukusu)
  • opcionalno: sjemenke sezama, čili pahuljice, ulje sezama

Priprema:

  1. Ogulite mrkvu i pastrnjak (ako su organski ne treba guliti već samo dobro oprati). Narežite na kockice. Luk i češnjak nasjeckajte na sitno.
  2. Na maslinovom ulju popirjate luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte kim i popržite kratko, zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i pastrnjak.
  3. Pirjajte nekoliko minuta, zatim dodajte vruću vodu, leću, kokosovo mlijeko iz konzerve, đumbir te sol i papar.
  4. Kuhajte dok povrće ne omekša, prebacite u blender i izmiksajte u kremastu juhu bez komadića (može i sa štapnim mikserom).
  5. Vratite u posudu za kuhanje i začinite još po potrebi. Servirajte s dodacima po želji (sjemenke, hladno prešano ulje, začini i sl.)
Juha od mrkve i crvene leće

Božićni recept za juhu od tikve

Juha je odlična ideja koja će upotpuniti svaki božićni ručak, te pripremiti želudac na masniju hranu koja obično prevladava na blagdanskim slavljima. Zato, ne odbijajte juhu ovih blagdana, štoviše, pripremite ju za svoje goste. Iako možda imate svoj recept za kremastu juhu od tikve, ponekad je stvar u malim dodacima koji daju drugačiji okus istim jelima. Domaća food blogerica @sit_nica donosi recept za butternut juhu na svoj način, i poručuje – kad je trbuhu toplo i glava je mirna! ⁣⁣

Sastojci:

  • manja butternut tikva⁣⁣
  • 1 glavica luka⁣⁣
  • 2 mrkve⁣⁣
  • 2 češnja češnjaka⁣⁣
  • 1.5 litra domaćeg povrtnog temeljca⁣⁣
  • 1/2 litre zobenog mlijeka⁣⁣
  • 1 žlica kuzu⁣⁣
  • sol, kajenski papar, kumin, cimet, curry ⁣

Priprema:

  1. Na kokosovom ulju kratko dinstajte luk pa dodajte tikvu i mrkvu narezanu na kockice.
  2. Dinstajte par minuta pa dodajte začine, a zatim nakon par minuta i povrtni temeljac.
  3. Kuhajte 30ak minuta ili dok tikva i mrkva skroz ne omekšaju, zatim dodajte mlijeko i kuzu razrađen s par žlica hladne vode.
  4. Izblendajte sve u blenderu ili štapnim mikserom te začiniti dodatno po želji. ⁣⁣⁣⁣

Božićni ručak recepti za glavna jela

Ovi svečani recepti su ili super brzi ili pripremljeni unaprijed da vam pomognu u pripremi jela oko nadolazećeg užurbanog blagdana. S ovim receptima za božićni ručak vaša bogata dekoracija na blagdanskom stolu bit će upotpunjena.

Porchetta

Tradicionalno je uvijek nekakvo pečenje na stolu povodom blagdana, a ovog Božića možete isprobati nešto drugačiju rolanu pečenku, onu talijansku. Jedna od najomiljenijih domaćih food blogerica, Slavonka, na svom Instagram profilu donosi recept za rolanu pečenku – Porchettu. Slasna, aromatična sporo pečena svinjska potrbušina na talijanski način razlikuje se u mirodijama i punjenju iako postoje mnoge verzije porchette koje nisu punjene.

Sastojci:
za 4 osobe

  • 3 kg svinjske potrbušine u komadu, bez kostiju s kožom
  • 40 g soli
  • 1 buketić peršina
  • 100 g tostiranih badema
  • Korica 1 naranče
  • Žličica suhog timijana
  • Žličica suhog ružmarina
  • Malo ljute tucane paprike
  • 100 ml ulja – suncokretovo/maslinovo

Priprema:

  1. Prvo pripremite punjenje. U sjeckalicu dodajte peršin, bademe, koricu naranče, timijan, ružmarin i malo ljute tucane paprike te ulje. Blendajte dok ne dobijete sitne komadiće badema.
  2. Potrbušinu prvo zarolajte pa si označite koji dio kože ide unutar pečenke. Taj dio kože odstranite kako vam ne bi bilo žilavo. Zatim potrbušinu okrenite tako da koža bude prema dolje. Mesni dio zarežite nožem u oblik romba i onda posolite pazeći da sol gurate u sve procjepe.
  3. Sad premažite s punjenjem. Dobro ga utisnite.
  4. Zarolajte vašu porchettu pazeći da dio gdje ste skinuli kožu bude unutar. porchette, odnosno, s te strane krećete rolati.
  5. Zavežite ju kuharskim koncem ili ju obavijte mrežicom. Ovo možete napraviti i dan prije pečenja, a možete ju peći i taj dan kad ju rolate.
  6. Peče se na rešetki, 160 stupnjeva 2.5 h. Nakon 2,5 h, pojačajte temperaturu na 250 i pecite još 20ak minuta samo dok korica ne zahrskavi. Ako imate ventilator, taj proces će trajati svega 10 minuta
  7. Pustite da odmori na sobnoj temperaturi 30 minuta i onda je spremna za rezanje.

Piletina Marbella

Glavni adut ovog jela je marinada sa suhim šljivama, maslinama i kaparima koja rezultira mekom, nevjerojatno ukusnom piletinom koja će zasigurno svakog impresionirati. Jelo je pripremio poznati chef Darko Debić, a sam recept je vrlo jednostavan: ubaciti piletinu u marinadu, ostaviti da odstoji u hladnjaku preko noći i ispeći u pećnici. Kako Darko kaže, čarolija leži u činjenici da, koliko god je jednostavno za pripremiti, dobiveno jelo djeluje posebno – sočna piletina ušuškana između zelenih maslina i slatkih suhih šljiva u slasnim sokovima od pečenja. Vjerujemo da je ovo sjajna opcija za cijelu obitelj ako tražite što pripremiti za Božićni ručak.

Sastojci:
za 4 do 6 osoba
Vrijeme pripreme: 60 minuta i vrijeme mariniranja

  • 1 Međimursko pile
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 100 g suhih šljiva bez koštica
  • 50 g zelenih maslina bez koštica
  • 30 g kapara
  • 3 lista lovora
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i prerezana popola
  • 2 mandarine prerezane popola
  • 2 žličice sušenog origana
  • sol
  • papar
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • peršin za dekoraciju

Priprema:

  1. Pile narežite na manje komade. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, ocat, suhe šljive, masline, kapare, lovor, češnjak, mandarine, origano, sol i papar.
  2. Dodajte komade piletine i sve promiješajte kako bi marinada obložila meso. Ostavite preko noći u hladnjaku ili barem nekoliko sati.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Posložite piletinu u jednom sloju u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite marinadu. Ulijte vino i pospite piletinu smeđim šećerom.
  4. Pecite 50 do 60 minuta, prelijevajući dva do tri puta meso sokom od pečenja iz posude nakon što piletina počne tamnjeti.
  5. Ukrasite piletinu peršinom i poslužite uz prilog po želji: kuhanu brokulu, pire od bundeve ili krumpira, pržene kriške krumpira, kus kus ili kremastu palentu.

Losos u medu i češnjaku

Ako po defaultu pripremate meso za božićni ručak, možda će vas ovaj recept potaknuti na nešto drugačije. Ovo jelo je dokaz da Božićni ručak recepti ne moraju nužno biti kompleksni, jer je losos u medu i češnjaku spreman za pola sata. Osim toga, vrlo je ukusno i hranjivo, te bogato visokim količinama omega-3 masnih kiselina. Ako za blagdanskim stolom imate ljubitelje ribe, vjerujemo da će ih oduševiti recept koji u cijelosti donosimo u nastavku.

Sastojci:

Za losos

  • 4 fileta lososa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/2 žličice dimljene (ili obične) paprike

Za umak

  • 3 žlice maslaca
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 6 režnjeva češnjaka (protisnutih)
  • 1/2 šalice meda
  • 3 žlice vode
  • 3 žlice soja umaka
  • 1 žlica sriracha umaka
  • 2 žlice soka od limuna

Priprema

  1. Najprije posušite losos papirnatim ručnikom, a zatim ga začinite sa soli, paprom i paprikom. Staviti ga na stranu.
  2. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i postavite rešetku na sredinu pećnice.
  3. U veliku tavu dodajte maslac i ulje da se zagriju na srednje jakoj vatri. Nakon što se maslac otopi, dodajte češnjak, vodu, soja umak, srirachu i pirjajte oko 30 sekundi dok se umak ne zagrije. Dodajte med i limunov sok.
  4. Na istu tavu stavite losos s kožom prema dolje i pržite ga 3-4 minute ili dok ne porumeni, a vrhove podlijevajte sokom iz tave.
  5. Još jednom premažite lososa umakom pa stavite tavu u pećnicu da se peče još 5-6 minuta. Kad se vrhovi lososa zapeku, losos je pečen. Po želji ukrasite mljevenim peršinom.
božićni ručak recepti
shutterstock

Saltimbocca i kremasta palenta

Mlada food blogerica koja stoji iza Instagram profila @cimetrolice često iznenadi svojim neuobičajenim izborom recepata koji nas uvijek razvesele. Pomislili smo kako bi Saltimbocca baš moglo biti Božićno jelo koje tražite ovih blagdana jer je aromatično i jednostavno za pripremu. Talijanska Saltimbocca je inače teletina umotana u pršut i kadulju te marinirana u vinu, ulju ili slanoj vodi, ovisno o regiji ili vlastitom ukusu. Kako kaže Marita, ovdje je važno zamoliti svog mesara da izreže lijepe tanke teleće odreske, a sve ostalo je prilično jednostavno. Palenta je zapravo zvijezda ovdje i jedan od najboljih priloga koje možete napraviti, ako se dobro napravi.

Sastojci:

  • 500 g telećih odrezaka, tanko narezanih i izbušenih batićem za meso, a ne oklagijom
  • puno svježih listova kadulje
  • pršut, ovdje je najbolje koristiti one mekše dijelove
  • bijelo vino
  • brašno
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • 1 šalica palente
  • 4 šalice temeljca ili vode
  • ribani parmezan
  • maslac

Priprema:

  1. Teleće trakice istucite i začinite paprom (ne morate soliti). U svaku dodajte ploške pršuta i kadulje te to pričvrstite čačkalicom.
  2. Stranu bez pršuta udubite u brašno i zagrijte malo ulja u tavi na srednje jakoj vatri. U ulje prije mesa dodajte šaku listova kadulje kako bi pustila arome.
  3. Sad dodajte teletinu i pržiti s obje strane, glazirajte tavu vinom (oko 60 ml) i još malo vode kad alkohol ispari iz vina.
  4. Ostružite sve smeđe komadiće iz umaka. Tajna je u tome što ovaj krak možete napraviti u tri odvojene serije tako da dobijete puno umaka.
  5. Stavljajte sve sa strane kada je gotovo i držite poklopljeno nakon dodavanja svake nove serije. Također možete dodati malo maslaca samo u umak kako bi se sve sjedinilo s mesom.
  6. Za palentu zagrijte 4 šalice temeljca (najbolje pilećeg) i kad provrije dodajte palentu u lagano miješajući pjenjačom. Kuhajte par minuta pa ugasite vatru i dodajte puno svježeg ribanog parmezana i komadić maslaca.
  7. Začinite po želji i poklopite par minuta pa poslužite.

Zapečena caprese piletina

Možda ste već čuli za caprese salatu, ali jeste li isprobali caprese piletinu? Istina, ovo jelo nije tipičan odgovor kad vas pitaju: “što se jede za božićni ručak?”, ali će djeca sigurno biti oduševljena kad ga vide na božićnom stolu. Recept smo pronašli kod Ene Kokanović Nagy, koja se krije iza bloga Slavonka. Sve što vam je potrebno je jedna dobra tava koja ide u pećnicu (ili neka druga manja vatrostalna posuda), malo želje za kuhanjem te nekoliko sastojaka koje možete provjeriti u nastavku.

Sastojci:

  • 1 polovica pilećih prsa
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 kuglice mozzarelle
  • 200g rajčica (Ena je koristila Rajske rajčice)
  • sol, papar, crvena paprika
  • svježi bosiljak

Priprema:

  1. Pećnicu uključite na 220 stupnjeva i pustite da se zagrijava.
  2. U tavu prvo dodajte vrhnje za kuhanje, a onda rajčice narezane na fete. Prekrijte kompletnu površinu tave rajčicama. Na to dodajte fete mozzarelle. Dodajte zatim piletinu narezanu na odreske, a koju ste prethodno začinili po želji.
  3. Na vrh još dodajte koju cherry rajčicu ako imate pa pecite sve zajedno 30 do 40 minuta.
  4. Kod posluživanja dodajte svježi bosiljak i uživajte.
piletina caprese recept
SLAVONKA

Prilozi za božićni ručak

Osim glavnog jela, prilozi su bitan dio svakog Božićnog ručka ili večere. U nastavku imamo nekoliko recepata koji će upotpuniti blagdansku gozbu i učiniti ju još svečanijom.

Topla krumpir salata

Originalno njemački recept, topla krumpir salata garantirano će biti omiljeni prilog na vašem blagdanskom stolu. Postoji nekoliko varijanti krumpirove salate koje dolaze iz različitih regija u Njemačkoj. Dok neki uopće ne koriste slaninu, drugi dodaju senf, a neki će čak birati isključivo točno određenu sortu krumpira. Evo kako možete napraviti ovaj ukusni božićni prilog.

Sastojci:

  • 2 kg krumpira (žuti ili crveni krumpir)
  • 400 g debelo narezane slanine
  • 60 ml biljnog ulja
  • 1 manji bijeli luk, narezan na ploške
  • 100 ml vinskog octa
  • 100 ml goveđe juhe
  • 1 žlica šećera
  • nasjeckani svježi peršin i/ili svježi kopar
  • sol i crni papar, po ukusu

Priprema:

  1. Skuhajte krumpir. Probajte ih vilicom i ocijedite kad postignu željenu mekoću (oko 20 minuta). Pustite da se malo ohlade, zatim ih gulite i narežite na ploške. Stavite u veliku zdjelu.
  2. Pecite slaninu u velikoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom i vilicom izmrvite, ostavljajući mast u tavi.
  3. Dodajte ulje i luk u tavu i pirjajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Dodajte ocat, goveđu juhu i šećer i lagano prokuhajte.
  4. Zatim nježno ubacite narezani krumpir, polovicu slanine i polovicu začinskog bilja. Kuhajte dok se ne zagrije, povremeno miješajući. Dodajte sol i crni papar po ukusu.
  5. Prelijte preostalom slaninom i začinskim biljem. Ostavite 15-20 minuta da se okusi prožmu. Poslužite toplo.
Topla krumpir salata

Zapečeni kiseli kupus s jabukama

Ako vas zanimaju prilozi za božićni ručak koji se slažu s mesom, a mogu biti i samostalni obrok, isprobajte zapečeni kiseli kupus s jabukama. Po želji možete dodati i pancetu. Osim što je kupus visoko hranjivo povrće, uz minimalno začina i dodataka, ovaj prilog bi vas mogao ugodno iznenaditi. Možete ga jesti uz pohano meso, faširance ili vege odrezak.

Sastojci:

  • 15 ml ulja
  • 200 g dimljene slanine
  • 1 luk
  • 500 g K Plus kiselog kupusa
  • 1 jabuka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 dl vode
  • 20 g maslaca
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. U zagrijanu tavu stavite ulje, slaninu narezanu na kockice i sitno nasjeckani luk te dinstajte 10ak minuta.
  2. Narežite kiseli kupus, češnjak i jabuku, te sve zajedno dodajte u tavu.
  3. Dinstajte 15-20 minuta uz povremeno podlijevanje vodom ili temeljcem.
  4. Na dno vatrostalne posude rasporedite kiseli kupus s jabukama i slaninom, a preko kupusa stavite kockice maslaca i pecite u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 30 minuta.
Zapečeni kiseli kupus s jabukama
shutterstock

Salata od krumpira

Neizostavan prilog svakako je salata od krumpira koju vole djeca i odrasli, a odlično se slaže s mesnim i ribljim jelima. Sastojci su jednostavni, a većinu sigurno već imate smočnici i hladnjaku. Kao i kod svakog recepta, cijela bit je u detaljima. Bitno je voditi računa o tome koju sortu krumpira koristite, koliko kuhate krumpir, pa čak i koji temeljac koristite – neki tvrde da je trik upravo u korištenju goveđeg umjesti povrtnog temeljca.

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 1 srednje velika glavica ljubičastog luka
  • 250 ml goveđe juhe
  • 1 žlica octa od bijelog vina
  • 3 žlice suncokretova ulja
  • 1 žličica senfa
  • 2 prstohvata soli
  • malo svježe mljevenog papra
  • nekoliko grančica svježeg peršina

Priprema:

  1. Krumpir dobro operite, te ga u komadu, neoguljenog stavite u lonac hladne vode. Kuhajte ga oko 30 minuta.
  2. Kad je krumpir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu i pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio. Zatim ga ogulite i narežite na ploške podjednake debljine.
  3. Očistite luk i nasjeckajte ga na sitne kockice, dodajte ga u posudu s narezanim krumpirom i sve zajedno promiješajte.
  4. U toplu goveđu juhu dodajte senf, ocat, ulje, te sol i papar, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krumpira.
  5. Lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
  6. Nasjeckajte svježi peršin nasitno, pospite ga po salati, a prema potrebi salatu dodatno začinite solju i paprom.
salata od krumpira
shutterstock

Hrskavi zgnječeni krumpir

Koliko ste puta pokušali postići savršeno pečen i hrskav krumpir kao s food blogova ili iz kuharica i koliko puta niste uspjeli? Napravljen od jednostavnih sastojaka, uz ovaj recept prilozi za božićni ručak će biti potpuni. Osim za Božić, hrskavi krumpir je prilog koji je savršen za svaku priliku. Hrskavi izvana, a kremasti iznutra.

Sastojci:

  • 1 kg mladog žutog krumpira
  • 1½ žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica češnjaka (može i u prahu)
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • 2 žličice nasjeckanog svježeg kopra

Priprema:

  1. U velikom loncu pomiješajte krumpir i 1 žličicu soli. Dodajte dovoljno vode u lonac da prekrije krumpire.
  2. Pustite da zavrije na srednje jakoj vatri i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 15 minuta.
  3. Dobro ocijedite i pustite da se ohladi dok se pećnica zagrijava. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  4. Premažite lim za pečenje 1 žlicom ulja. Stavite krumpir na lim za pečenje. Koristeći dno posude ili čaše, pritisnite i izgnječite krumpir.
  5. Preostalu 1 žlicu ulja pokapajte preko krumpira i pospite češnjakom u prahu, paprom i preostalom polovicom žličice soli.
  6. Pecite 40 do 45 minuta ili dok ne porumene, a rubovi ne budu hrskavi. Izvadite iz pećnice i prije posluživanja pospite koprom.
Hrskavi zgnječeni krumpir božićni prilog