Zimski recept

Ovo doba godine ne možemo zamisliti bez kuhanog vina. Imamo dva prefina recepta za crno i bijelo

Pije se svugdje po svijetu, a pogotovo zimi

FOTO: Unsplash

Malo tko ne voli kuhano vino, a pogotovo u blagdanskom razdoblju. Jednako kao što nas sangria podsjeća na ljeto, tako nam je kuhano vino glavna asocijacija na zimu. Čim vrijeme zahladi, volimo prošetati do adventskih kućica i pijuckati kuhano bijelo vino ili crno. No, ako ste više kućni tip i pripremate blagdanska druženja u zatvorenom, za vas imamo odličan recept za kuhano vino.

Domaće kuhano vino nevjerojatno je jednostavno za pripremu, a jako pitko i ukusno. Okus je lako prilagoditi ovisno o vašim preferencijama pomoću omiljenih začina i dodataka. Rezultat je savršeno piće za zimske i praznične zabave s kojim će se svi osjećati toplo i ugodno. U nastavku donosimo naš recept koji koristi crno vino i tradicionalne začine, te recept za bijelo kuhano vino koji je nešto drugačiji. I, najbitniju stavku, odnosno savjet, oko obira vrste vina koje je dobro koristiti za kuhanje.

Kako je nastalo kuhano vino?

Poznato i kao mulled wine, glühwein, vino caliente, glögg, vin brulé, bisschopswijn, vin chaud, candola, vinho quente…ili doslovno stotinu drugih imena, ovisno o tome gdje na svijetu pijete kuhano vino. Ono nastaje kuhanjem najčešće crnog vina s raznim začinima, kriškama naranče, rakijom i medom dok se sve ne zagrije i sjedini.

Kuhano vino izvorno potječe iz doba starih Rimljana, gdje su grijali vino sa začinima kako bi im bilo toplije na zimskim hladnoćama. Zagrijano i začinjeno vino evoluiralo je kroz vrijeme pa sada uključuje različite mješavine aroma, poput đumbira, papara, kardamoma i začinskog bilja.

recept za kuhano vino
Unsplash

Koje je najbolje vino za kuhano vino?

Suhe sorte crnog vina su najbolja opcija kao što su Merlot, Malbec i Cabernet Sauvignon ili vina voćnog okusa poput Zinfandela i Grenache. Ona će spriječiti da vaše kuhano vino bude preslatko i dobro će se uskladiti sa svim dodatnim začinima. Ovdje nema potrebe trošiti novac na skupa vina — poslužit će boca suhog crnog ili bijelog vina srednje klase.

Slično pripremi sangrie, također je uobičajeno tradicionalno kuhano vino zaliti s malo likera. Brandy je dobar izbor ili neka domaća voćna rakija, poput likera od naranče, koja također može biti aromatična alternativa.

Recept za kuhano vino

Domaće kuhano vino je najlakši recept ikada za zimsku i blagdansku zabavu. Doslovno je potrebno oko 10 ak minuta za pripremu. Potpuno je prilagodljivo vašim okusima, uz omiljene začine i likere, a može se napraviti u crnoj ili bijeloj varijanti. Osim toga, vaš dom će zajamčeno mirisati apsolutno nevjerojatno i zagrijati vas u hladnoj zimskoj noći.

Sastojci za kuhano crno vino:

  • 1 boca suhog crnog vina (750 ml) Ako pripremate veću količinu, samo sve sastojke poduplajte.
  • 2 dcl šalice rakije (ili likera od naranče)
  • 1 naranča, narezana na kolutiće (oguljena, ako želite manje gorčine)
  • 8 cijelih klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvjezdice anisa
  • 2 do 4 žlice meda ili javorovog sirupa (ili zaslađivač po želji)

Dekoracija: kriške citrusa (naranča, limun i/ili limeta), dodatni štapići cimeta, zvjezdasti anis

Da biste napravili kuhano crno vino, jednostavno…

  1. Sjedinite sastojke. Dodajte vino, liker, kriške naranče, klinčiće, cimet, zvjezdasti anis i 2 žlice zaslađivača u veliki lonac. Kratko promiješajte da se sve sjedini.
  2. Stavite da se kuha. Zagrijte vino na srednje jakoj vatri, gotovo do vrenja, ali smanjite vatru prije nego krene ključati kako alkohol ne bi ispario. Kad smanjite vatru, potpuno pokrijte lonac i pustite da vino kuha najmanje 15 minuta ili do 3 sata.
  3. Procijedite i začinite. Pomoću finog mrežastog cjedila uklonite i bacite u bio otpad kriške naranče, klinčiće, štapiće cimeta, zvjezdasti anis i đumbir. Kako bi dali kuhanom vinu dodatnog okusa umiješajte željenu količinu dodatnog sladila.
  4. Poslužite. Dekorirajte vino dodacima i poslužite ga dok je vruće u šalicama otpornim na toplinu.
kuhano crno vino
Unsplash

Sastojci za kuhano bijelo vino:

  • 6 litara bijelog vina (npr. Reisling)
  • 1 naranča
  • 16 klinčića
  • 2 do 4 žlice meda ili javorovog sirupa (ili zaslađivač po želji)
  • 2 dcl soka od naranče
  • 1 limun narezan na ploške
  • 8 slomljenih štapića cimeta
  • 14 cijelih bobica pimenta
  • 6 zgnječenih mahuna kardamoma

Dekoracija: kriške limuna, štapići cimeta, svježi muškatni oraščić

Da biste napravili kuhano bijelo vino, jednostavno…

  1. Neoguljenu, opranu naranču nabodite klinčićima. Prepolovite ju.
  2. Ulijte vino, zaslađivač i sok od naranče u veliki lonac. Dodajte prepolovljenu naranču sa klinčićima, limun i ostale začine.
  3. Na vrlo laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte 20-30 minuta.
  4. Prelijte u šalice i ukrasite kriškom limuna, štapićem cimeta i svježe naribanim muškatnim oraščićem.