Gastro tema

Od torte s narančom do mramornog kolača s pistacijama: Donosimo recepte za drugačije uskršnje slastice

9 recepata za uskrsne kolače koje će svi obožavati

FOTO: shutterstock

Ovih smo se dana dali u potragu i pronašli brojne recepte za uskrsne kolače koji će, sigurni smo, oduševiti vaše prijatelje i obitelj. Od ukusne proljetne torte od naranče do mramornog kolača od pistacija i tradicionalne uskršnje golubice – ovo su najbolji uskrsni kolači koje možete napraviti ovog proljeća. Osim toga, odabrali smo zabavne kekse sa zečićima i jajima, te druge prigodne slastice ukrašene cvijećem koje će vaš stol učiniti svečanijim.

Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale
shutterstock

Nakon što su košare spremne, svakako pripremite ostatak jelovnika, uključujući ukusnu uskršnju šunku, sve vegetarijanske priloge, francusku salatu i mnoštvo lakih predjela za početak zabave. Ali ne brinite, ovi prefini uskrsni kolači bit će zvijezda stola. Osim toga, mnoge od njih je prilično jednostavno napraviti, a neki, poput sirove torte od mrkve, čak i ne zahtijevaju pečenje. Pripremite se za fantastičnu inspiraciju za omiljene proljetne deserte.

Krem pita od limuna

Ova ukusna i jednostavna pita s kremom od limuna brza je i jednostavna za napraviti, a svidjet će se gostima za uskršnjim stolom, i to s dobrim razlogom. Svježe iscijeđeni sok od limuna je savršen dodatak koji čini pitu stvarno laganom i osvježavajućom. Domaća kora za pitu, opori i glatki nadjev od limuna i meringue, nemoguće joj je odoljeti.

Oprema

  • Mikser
  • Sokovnik za limun
  • Posuda za pitu

Sastojci

  • Domaće kore za pitu
  • 5 velikih žumanjaka (bjelanjke koristite u meringue ispod)
  • 320 ml vode
  • 200 g granuliranog šećera
  • 38 g kukuruznog škroba
  • 1/4 žličice soli
  • 120 ml svježeg soka od limuna
  • 1 žlica limunove korice
  • 28 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi

Meringue

  • 5 većih bjelanjaka, sobne temperature
  • 1/2 žličice tartar kreme
  • 100 g granuliranog šećera
  • 1/8 žličice soli

Upute

  • Ispecite koru za pitu
  • Napravite nadjev: umutite žumanjke u srednjoj zdjeli ili posudi za mjerenje tekućine. Staviti na stranu. Umutite vodu, granulirani šećer, kukuruzni škrob, sol, limunov sok i limunovu koricu u srednje velikoj posudi na srednjoj vatri. Smjesa će biti rijetka i mutna, a zatim će se početi zgušnjavati i pojavit će se mjehurići nakon otprilike 6 minuta. Kad se zgusne, promiješajte i smanjite vatru.
  • Temperirajte žumanjke: Vrlo polako umiješajte nekoliko velikih žlica tople mješavine limuna u tučene žumanjke. Zatim, također vrlo laganom pokretima, umiješajte smjesu žutanjaka u lonac. Ponovno pojačajte temperaturu na srednju. Kuhajte dok smjesa ne postane gusta i dok se na površini ne počnu pojavljivati veliki mjehurići. Maknite posudu s vatre i u pjenastu smjesu umiješajte maslac. U toplu djelomično pečenu koru rasporediti fil. Ostavite sa strane dok pripremate meringue. (Nemojte dopustiti da se nadjev previše ohladi jer želite topli nadjev kada na vrh stavljate meringue. Topli nadjev pomaže da se dva sloja spoje, sprječavajući odvajanje.)
  • Napravite meringue: ručnim mikserom ili s nastavkom za miksanje, tucite bjelanjke i kremu na srednjoj brzini 1 minutu, a zatim povećajte na veću dok se ne formiraju mekani vrhovi, još oko 4 minute. Dodajte šećer i sol, zatim nastavite tući velikom brzinom dok se ne formiraju sjajni čvrsti vrhovi, još oko 2 minute. Po vrhu nadjeva rasporedite meringu. Pazite da meringue raširite sve do rubova tako da dodiruje koru. To čini meringe kompaktnijim.
  • Pecite pitu na najnižoj rešetki pećnice 20-25 minuta. (Ako se meringue prebrzo zapeče, prekrijte je komadom folije, a da folija ne dodiruje meringue.) Kada je pita gotova, izvadite je iz pećnice, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 1 sat prije stavljanja u hladnjak. Ohladite 4 sata prije rezanja i posluživanja.
uskrsnja pita od limuna
shutterstock

Kolač s makom od limuna

Lagani i pahuljasti kolač od limuna i maka ispunjena svijetlim, svježim okusom citrusa zbog kojeg ćete se vraćati po još jednu krišku. Preliven gustom glazurom od vanilije, ovaj kolač u obliku kruha savršena je poslastica za doručak ili desert nakon uskršnjeg ručka. Najbolje od svega, štruca s limunom gotova je za otprilike sat vremena uz samo nekoliko namirnica koje vjerojatno imate pri ruci.

Sastojci

  • 113 g neslanog maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 213 g plus 1 žličica granuliranog šećera
  • 3 velika jaja, sobne temperature
  • 1 1/2 žlica limunove korice
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 1/2 žličica vanilije
  • 205 g plus 2 žlice višenamjenskog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1 1/2 žlica maka
  • 123 g običnog grčkog jogurta, sobne temperature

Za glazuru

  • 120 grama prosijanog šećera u prahu
  • 2–3 žlice punomasnog mlijeka
  • 1-2 žlice punomasnog grčkog jogurta (za zgušnjavanje glazure)

Priprema

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C
  • Kalup za kruh poprskajte sprejom za kuhanje i obložite komadom papira za pečenje koji pokriva dno i proteže se preko kratkih strana kalupa. Koristit ćete ih kao ručke za izvlačenje štruce iz kalupa nakon što se malo ohladi
  • U maloj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Staviti na stranu
  • U zdjeli s pomoću električnog miksera opremljenog nastavkom s lopaticom, tucite zajedno maslac i šećer dok ne postanu blijedi i pjenasti (oko 3 minute).
  • Dodajte jaja jedno po jedno i dobro umutite nakon svakog dodavanja jajeta
  • Dodajte limunovu koricu, limunov sok i vaniliju. Miješajte dok se ne sjedini
  • Dok je mikser na niskoj razini, dodajte malo mješavine brašna u smjesu maslaca i šećera, a zatim naizmjenično dodajte grčki jogurt, a završite mješavinom brašna
  • Izvadite iz miksera i drvenom kuhačom ili gumenom kuhačom umiješajte mak
  • Miješajte dok se jedva sjedini. Nemojte pretjerati s miješanjem
  • Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju i pecite 55-60 minuta dok ne porumeni, provjerite čačkalicom
  • Ako se kolač prebrzo zapeče pred kraj pečenja, prekrijte ga aluminijskom folijom
  • Izvadite iz pećnice i ohladite u tavi na rešetki 10 minuta
  • Koristeći drške papira za pečenje, pažljivo podignite kolač iz kalupa i ostavite ga da se ohladi na rešetki

Za glazuru

  • Kada se torta ohladi na dodir, u maloj posudi u pjenu pomiješajte šećer i mlijeko
  • Žlicom prelijte glazuru po vrhu torte tako da se malo polije sa strane
  • Po želji pospite vrh s još 1/2 žličice maka

Kolač s makom od limuna

Čokoladna torta od naranče

Ova sočna i jednostavna čokoladna torta od naranče napravljena je od slojeva pahuljaste, ali dekadentne čokoladne torte koja je prožeta svježom koricom naranče i sokom od naranče zapečenim u tijestu. Između slojeva tijesta nalazi se bogata krema od čokoladnog maslaca koju je lako napraviti i koja se također koristi za glazuru vanjske strane torte. Jednostavan, a impresivan, ovaj kolač će se svidjeti svakom ljubitelju čokolade.

Sastojci

  • 500 g granuliranog šećera
  • 2 žlice narančine korice, plus još 1 za ukras
  • 320 g višenamjenskog brašna
  • 86 g kakaa u prahu
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 0,25 žličice soli
  • 3 jaja, sobne temperature
  • 240 g mlaćenice, sobne temperature
  • 2 žličice vanilije
  • 180 g ohlađenog soka naranče
  • 80 ml ulja

Postupak

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180° C. U velikoj zdjeli ili u zdjeli ručnog miksera opremljenog nastavkom s lopaticom pomiješajte 320 g šećera i preko toga naribajte koricu naranče.
  2. Zatim dodajte 320 g brašna, 125 grama kakaa u prahu, 2 žličice sode bikarbone, 1 žličicu praška za pecivo i ¼ žličice soli. Miješajte na niskoj brzini ili lagano miješajte pjenjačom da se sjedini.
  3. Mikserom na maloj brzini ili drvenom kuhačom dodajte jedno po jedno jaje sobne temperature i miksajte dok se smjesa potpuno ne sjedini.
  4. Polako ulijte 250 ml mlijeka, 2 žličice vanilije, soka od naranče i 80 ml ulja. Miješajte srednjom brzinom ili ručno 1 minutu dok se smjesa ne ujednači.
  5. Okrugle kalupe za torte poprskajte sprejom za pečenje ili brašnom. Ravnomjerno izlijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 35-40 minuta ili dok se vrhovi ne stvrdnu i kolač ne počne odmicati od posude.
  6. Složite tortu. Stavite jednu koru na dasku za torte ili pladanj za posluživanje. Premažite glazurom od čokoladne kreme od maslaca. Stavite drugu koru na vrh i premažite cijelu tortu. Možete upotrijebiti stražnju stranu žlice i njome prijeći preko glazure za lakše nanošenje.
  7. Na vrh stavite naranče umočene u čokoladu ili koricu naranče kao ukras. Također možete dodati narančinu koricu između tijesta.
Čokoladna torta od naranče
shutterstock

Mramorni kolač s čokoladom i pistacijama

Napravljen od pudinga od pistacija i kiselog vrhnja, ovaj sočni i aromatični kolač od pistacija i čokolade istinski će napraviti vaše uskrsno slavlje bogatijim. Ovaj jednostavan kolač možete napraviti za oko sat vremena, bilo da radite svoje tijesto ili koristite gotovi miks za kolače. Također, može ići bez glazure ili ukrašavanja, a izgledati jednako primamljivo.

Tamna smjesa

  • 2 manja jaja
  • 90 g maslaca sobne temperature
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 140 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 80 g šećera
  • 1 vanillin šećer
  • 4 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

Smjesa s pistacijama

  • 2 manja jaja
  • 90 g maslaca sobne temperature
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 70 g šećera
  • 150 g brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • 1 vanillin šećer
  • 80 g kreme ili paste od pistacija
  • prstohvat soli

Sirup za biskvit

  • 125 ml vode
  • 25 g šećera
  • velika žlica ruma

Glazura

  • 150 g mliječne čokolade
  • 100 g tamne čokolade
  • 40 g bijele čokolade
  • 30 ml ulja
  • 20 g sjeckanih neslanih pistacija
  • 20 g kreme od pistacija

Postupak

  1. Za tamnu smjesu, pomiješajte omekšali maslac sa šećerima, soli i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo i vrhnje, te na kraju umiješajte kako prah. Sve sjedinite.
  2. Za smjesu od pistacija ponovite sve isto te na kraju umiješajte kremu od pistacija i sve sjedinite.
  3. Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pripremite uski, a duguljasti kalup, namastite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. U kalup naizmjenično stavljate svijetlu, pa tamnu smjesu.
  4. Kolač pecite na 180°C cca. 45 minuta do 1 sat. Provjerite štapićem ili čačkalicom je li pečen (štapić mora biti suh). Ohladite cijelu posudu s kolačem na rešetki 15 minuta, a zatim ga pažljivo odvojite od kalupa i pustite da se skroz ohladi.
  5. Sirup za biskvit radite tako da na vatri u lončiću rastopite šećer u vodi, maknite s vatre i dodate rum. Pomoću kista premažite kolač vrućim sirupom.
  6. Možete ga samo posuti šećerom u prahu, a možete napraviti glazuru. Potpuno ohlađeni mramorni kolač stavite na rešetku, a ispod rešetke aluminijsku foliju. Na pari otopite obje čokolade i dodajte ulje. Prelijte mramorni kolač pripremljenom glazurom po vrhu i pustite da pada preko bočnih strana. Pospite sjeckanim pistacijama.
  7. Kolač ostavite u hladnjaku 30 minuta da se čokolada stisne. Izvadite ga iz hladnjaka, rastopite bijelu čokoladu i dodajte joj kremu od pistacija. Stavite u slastičarsku vrećicu i prošarajte po crnoj glazuri.
mramorni kolac pistaciji
shutterstock

Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale

Colomba pasquale ili colomba di Pasqua je talijanski tradicionalni uskrsni kruh, pandan dvjema poznatim talijanskim božićnim slasticama, panettoneu i pandoru. Uskršnja Golubica, kako je zovemo kod nas, ime je dobila po talijanskoj riječi za golubicu, pa to objašnjava i njezin oblik. Originalna Colomba se radi sa svježim kvascem, ali ovo je brža i lakša varijanta. Tijesto sadrži arancine, koricu naranče i limuna, a vanjska korica ukrašena je bademima i krupnim šećerom.

Sastojci

  • Kalup za colombu od 750g ili ga sami napravite ovako
  • 350 g glatkog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 naranča – korica
  • 1 limun – korica
  • aroma gorkog badema
  • 100 g kandirane korice naranče
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g šećera u granulama
  • 100 g cijelih badema

Priprema

  1. Izmiksajte žumanjke sa šećerom i maslacem sobne temperature dok se ne pretvore u pjenu. Naizmjenično dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i mlijeko. Zatim dodajte koricu naranče i limuna, kandiranu koricu naranče, malo soli i aromu gorkog badema.
  2. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, lagano ih umiješajte u smjesu.
  3. Smjesu ulijte u kalup za colombu od 750g. Po vrhu složite cijele bademe i pospite šećerom u granulama.
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen, ako čačkalica ostane suha kolač je gotov.
Uskršnja Golubica recept
shutterstock

Uskrsni čokoladni muffini

Čokoladni muffini su najjednostavniji recept za Uskrs koji će pogotovo razveseliti najmlađe. Možete dodati i neko voće, figurice ili jednostavno čokoladna jaja na vrh. Krema od sira odlično paše i daje im svježinu.

Biskvit

  • 280 g brašna
  • 250 g šećera
  • 2 jaja + 1 žumanjak
  • 360 ml kiselog vrhnja
  • 100 g kakao u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 120 ml ulja

Krema od sira

  • 300 ml šlaga
  • 300 g krem sira
  • naribana korica 1 limuna
  • šećer u prahu po želji

Priprema

  1. Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za muffine s 12 košarica.
  2. Jaja i šećer stavite u mikser i miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte ulje i kiselo vrhnje i miksajte dok se ne poveže.
  3. Sve suhe sastojke pomiješajte i žlicu po žlicu dodajte u mokre sastojke dok miksate na najmanjoj temperaturi.
    Puniti mješavinu u kalupe skoro do vrha pa u svaki dodati jedno punjeno čokoladno jaje i ugurati ga do kraja.
  4. Pecite na 180 stupnjeva cca 15-18 minuta te napravite test čačkalicom je li pečeno.
  5. Pustiti da se ohladi.

Priprema kreme

  1. Krem sir stavite u posudu za miksanje i malo promiksajte. Dodajte koricu limuna i šlag, usput dodajte šećer po želji, te miksajte dok ne postane čvrsto.
  2. Kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje i punite na muffine. Ukrasite s par malih čokoladnih jaja.
Uskrsni čokoladni muffini
shutterstock

Uskrsni keksići

Svježi su, lijepi i baš proljetni. Savršen dodatak uskršnjim košarama!

Sastojci

  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 180 g hladnog maslaca
  • 2 žlice limunovog soka
  • naribana korica 1/2 većeg limuna
  • prstohvat soli

Za punjenje

  • marmelada od marelica (ili druga po želji)
  • šećer u prahu

Priprema

  1. U veću zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer, sol i na kockice narezan hladni maslac. Maslac prstima trljajte u brašno tako da dobijete mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte 1 jaje i 2 žlice limunovog soka pa umijesite glatko tijesto. Ako vam je tijesto suho i mrvi se, dodajte još malo limunovog soka.
  3. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte direktno na papiru za pečenje kako prenošenjem oblici ne bi izgubili oblik.
  4. Modlicom u različitim oblicima izrezujte keksiće. Manju rupu na keksima izrezuje malom okruglom modlicom, čepom od ulja/soka ili obrnutom stranom nastavka za dekoraciju torti.
  5. Kekse pecite 5-7 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Keksi trebaju ostati svijetli. Pečeni keksi na dodir su još malo mekani, ali hlađenjem će očvrsnuti. Ohlađene kekse spajate marmeladom od marelica i posipajte šećerom u prahu.
uskrsni keksi
shutterstock

Linzeri u obliku jaja s limun kremom

Uskrsni kolači ne bi bili potpuni bez keksića u obliku jaja. Ovi Linzer keksi će vam se topiti u ustima, a za to je uvelike zaslužan jedan svakodnevni, ali vrlo važan sastojak.

Sastojci

  • 330 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 90 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za kremu od limuna:

  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunove korice (oko 1 limuna)
  • 60 ml svježeg limunovog soka (oko 1-2 limuna)
  • 50 g maslaca
  • Prstohvat soli

Priprema

  1. U posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Ručnim mikserom oko 4-5 minuta izradite šećer i maslac dok ne postanu lagani i pjenasti. Dodajte jaje i nastavite miksati još minutu.
  2. Sasvim smanjite brzinu i u 3 serije dodajte suhe sastojke, dobro izmiješajte.
  3. Tijesto podijelite na dva koluta pa zamotajte u foliju i ohladite dok se ne stisne, najmanje 2 sata.
  4. Ostavite kolut tijesta da odstoji na sobnoj temperaturi dok malo ne omekša, oko 5 minuta.
  5. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenom listu papira za pečenje pa izrežite oblik jaja. Ako nemate modlicu u obliku jaja uzmite standardnu, okruglu modlicu za kekse i lagano ju rukama spljoštite da dobije jajasti oblik.
  6. Manju rupu na keksima izrezuje malom okruglom modlicom, čepom od ulja/soka ili obrnutom stranom nastavka za dekoraciju torti.
  7. Ostatke premijesite i ponovite postupak te isto ponovite i s preostalim dijelom tijesta.
  8. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite 10 minuta. Ostavite da se kolačići ohlade na plehu za pečenje.

Punjenje

  1. Napunite posudu s 2 dl vode i stavite na jaku vatru. Nakon što voda počne ključati, smanjite vatru na lagano. Stavite žumanjke, šećer, limunovu koricu, limunov sok i sol u staklenu posudu i stavite iznad posude s vodom.
  2. Miješajte pjenjačom dok se smjesa potpuno ne sjedini, a zatim nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta, oko 12 minuta. Maknite posudu s vatre i umiješajte maslac sobne temperature. Pustite da se ohladi.
  3. Promiješajte kremu od limuna pa ispunite kolačiće i ostavite da se stisnu, 15–20 minuta. Pospite šećerom u prahu.
Linzeri u obliku jaja s limun kremom
shutterstock

Čokoladna gnijezda

Mrvičasti čokoladni kolačići u obliku gnijezda. Svakako vrijedi probati za Uskrs!

Sastojci

  • 470 g brašna
  • 2 jaja
  • 200 g masla
  • 235 g šećera
  • pola žličice sode za pečenje
  • 40 g kakao praha

Priprema

  1. Pjenasto umutite jaja sa šećerom, te dodajte omekšali maslac.
  2. Prosijte brašno. Dodajte sodu bikarbonu i kakao. U smjesu od jaja postupno dodajte suhe sastojke, te rukama zamijesite tijesto.
  3. Stavite u zamrzivač na 1 sat.
  4. Čim se tijesto stvrdne, stavite ga u mašinu za mljevenje mesa ili prstima oblikujte tanke dugačke niti od tijesta, te formirajte gnijezda.
  5. Stavite gnijezda na papir za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180C 15 minuta.
  6. Ukrasiti čokoladnim jajima ili glaziranim orasima.
Čokoladna gnijezda - Uskrsni kolači
shutterstock