Gastro vodič

9 najboljih restorana u Zadru s bogatom ponudom mediteranskih i azijskih jela

Vodič kroz najbolje zadarske restorane

FOTO: Instagram

Osim što je Zadar popularna destinacija za vikend izlete, od nedavno je prepoznata i po šarolikoj gastro sceni koja iz sezone u sezonu gradi nova kulinarska imena. Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje s modernim twistom, zadarski restorani nisu samo mjesta koje će nahraniti tijelo, već i dušu. Kroz spoj tradicije, kreativnosti i vrhunske kvalitete, ovi restorani nude nezaboravno gastronomsko iskustvo. Upravo zbog toga pripremili smo veliki vodič kroz najbolje restorane u Zadru koji će vas iznenaditi gastro kreacijama i srdačnom dobrodošlicom.

Foša

Adresa: Kralja Dmitra Zvonimira 2
Što nude: Riblji restoran Foša spoj je dalmatinske tradicije i suvremenih trendova. U pripremi jela koriste se namirnicama koje dolaze iz zadarskog podneblja. Na tanjurima se vidi koncept zdrave prehrane i kreativne suvremene gastronomije. Sve koji dođu čeka degustacijski meni od pet sljedova za 90 eura i degustacijski menu od osam sljedova za 120 eura. Ako volite meso možete naručiti pačja prsa (29 €) i Dry Age Rib Eye (40 €).

@foša restaurant

Pet bunara dine & wine

Adresa: Stratico 1
Što nude: Već 40 godina Zadrani i njegovi gosti mogu pored istoimenog trga uživati u inovativnim gastro delicijama pripremljenim od sezonskih, organskih i lokalno uzgojenih namirnica. Na meniju će se tako naći organsko meso, divljač, riba, perad, povrće i žitarice. Jela će se dobro slagati s vrhunskim vinima koja imaju u ponudi.

@pet bunara

Konoba Skoblar

Adresa: Trg Petra Zoranića 3
Što nude: Preko puta Providurove palače čekaju vas domaća jela pripremljena i poslužena na kreativan način. U ponudi imaju i vegetarijanska jela. Kod njih možete doći ne samo na ručak ili večeru već i na doručak i brunch. Neka od jela koja spremaju su tartar od tune, riblji file, janjeći kotlet, biftek, lešo meso i varivo od čičvarde.

@konoba skoblar

Bruschetta

Adresa: Mihovila Pavlinovića 12
Što nude: Još jedna zadarska gastro destinacija na kojoj ćete na tanjuru doživjeti Dalmaciju. Pored finih zalogajčića s kojima možete započeti ručak ili večeru na meniju će se naći zeleni njoki od koprive s brancinom, fuži s junećim fileom, buzara od dagnji, škampi na žaru, file kovača sa sušenim rajčicama i raviolima od špinata te marinirana svinjska rebarca.

@restaurant bruschetta zadar

Harbor CookHouse @ Club

Adresa: Obala kneza Branimira 6a
Što nude: U starom dijelu Zadra stari je hangar pretvoren u koncept restoran s modernim industrijskom stilom u uređenju interijera. Ono po čemu je ovo mjesto postalo prepoznato su steakovi kao što su tomahawk i T-bone svaki s dva umaka i dva priloga i Harbor burgerima poput tuna ili vegan burgera.

@harbor cookhouse @ club

Maguro restaurant & sushi bar

Adresa: Borelli ulica 10a
Što nude: U ovom restoranu azijske kuhinje koriste se mediteranske namirnice. Cvijet soli stiže iz Ninske solane, povrće iz lokalnih OPG-ova, a vino od lokalnih vinara. Glavna namirnica u ovom restorana je tuna. Na meniju goste očekuje Ebi bun (14 €), Tuna tataki (17,50 €), Hosomaki asparagus (5,30 €), Tonkatsu pork (17,40 €), Dan dan noodles (13,10 €), tuna steak (26,90 €) te Hoisin ducks (25,60 €).

@maguro restaurant @ sushi bar

NOMU sushi & wine

Adresa: Ulica Majke Margarite 3
Što nude: Nakon Zagreba je i na zadarskoj Kalelargi otvoren poznati restoran s probranim jelima japanske gastronomije s jedne strane te pršutom, sirevima i vinom s druge strane. Svježu ribu za pripremu sushija nabavljaju lokalno, dok im riža stiže iz Japana. Možemo reći da taj restoran spaja najbolje od japanske i mediteranske kuhinje.

@nomuzadar

Botanist

Adresa: Mihovila Pavlinovića 4
Što nude: U Varoši uz samo more vegani i svi koji žele probati nešto novo čekaju vas gastro specijaliteti, od toplih i hladnih juha, salata, ukusnih hamburgera od veganskog mesa pa sve do deserata.

@the botanist

Konoba Rafaelo

Adresa: Obala kneza Trpimira 50
Što nude: Pravim gurmanskim specijalitetima počastite se prvom prilikom kad svratite u Zadar. Posebno bi izdvojili jela s roštilja, Placu Rafaelo i Rapan Placu. Da ne ostane samo na tome tu je i bogat izbor deserata i vina kojima ćete zaokružiti večeru.

@konoba.rafaelo