FOTO: Aleksandar Selak

Obišli smo sve kućice na Pizza Festivalu i izdvojili 5 favorita koje vrijedi probati. Pržena je baš fora

Održava se na trgu J.J. Strossmayera, od 18. do 28. svibnja

Gastro test

Obišli smo sve kućice na Pizza Festivalu i izdvojili 5 favorita koje vrijedi probati. Pržena je baš fora

Održava se na trgu J.J. Strossmayera, od 18. do 28. svibnja

FOTO: Aleksandar Selak

Street food festivali u Zagrebu su već postali dijelom moderne gastronomske tradicije. I što je još važnije, mnogi od tih festivala su doista dobri, osmišljeni tako da daju dodatnu vrijednost ponudi glavnog grada, s izlagačima koji se trude otići korak dalje od onog što je nužno. Od 18. do 28. svibnja, svakog dana od podneva do ponoći, svi zainteresirani moći će doći na Strossmayerov trg i istražiti ponudu novog izdanja Pizza Festivala Zagreb.

Ondje se kroz deset kućica nude talijanske delicije, od 26 vrsta pizze, preko sourdough foccacia i domaće tjestenine do gelata. Obišli smo sve kućice redom; Mrs. Fogg, Al Dente, Pizza Social Club, RougeMarin, Full Circle Pizza by Marko Palfi i Lana Bene, Bite of Fun by Melkior Bašić, Poma Food Boutique, Beg’s Plant Based, Pizza Fritta i Luxury Gelato Pri suncu. Temeljito smo istražili što sve nude, testirali jela i izdvojili favorite koje apsolutno morate probati. Naš gastro vodič donosimo vam u nastavku.

Mortadela & Stracciatella pizza

Kućica: Al Dente
Sastojci: krema od ricotte, mozzarella fior di latte, mortadela, pesto od pistacija, straciatella di bufala, drobljeni pistacio, bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje
Cijena: 15,50 €
Zašto nam se svidjelo: Riječ je o vjerojatno najboljoj pizzi koju smo na cijelom festivalu probali. Tijesto, koje u restoranu Al Dente opisuju kao napoletanu canotto, s debljim rubovima, nevjerojatne je pahuljaste teksture. Sastojci već dovoljno govore sami za sebe, a mi posebno pohvaljujemo dodatak fine kreme od ricotte. Pizza na koju se sigurno vraćamo još koji put.

Peperoni

Kućica: Mrs. Fogg
Sastojci: umak od rajčice, ekstra djevičansko maslinovo ulje, mozzarella, svinjeća ljuta kobasica, ukiseljene jalapeño paprike
Cijena: 4,70 €
Zašto nam se svidjelo: Odlična pizza za sve one koji vole ljuto, u što se mi svakako ubrajamo, ali i one željne svojevrsne pizza nostalgije. Kako su nam na kućici pojasnili, njihovo je tijesto inspirirano onim kakve su nekad radile naše majke i bake; deblje je od prosječnog, ali ipak rađeno u skladu sa suvremenim načelima duge fermentacije. Svaka je pizza comfort food, ali ova posebno.

Il Padrino

Kućica: Rougemarin
Sastojci: umak od rajčice, maslinovo ulje, slani inćuni, mozzarella, krupne mrvice, ricotta, origano, karamelizirani luk
Cijena: 11,6 €
Zašto nam se svidjelo: Ekipa iz Rougemarina ostaje dosljedna sicilijanskom stilu pizze, ali i izlaženju iz ustaljenih okvira onog što Hrvati na pizzi uglavnom jedu. Ovaj su put tako, između ostalog, napravili pizzu s bogatim okusom inćuna koja nije za svakoga, ali koja će se onima koji nemaju ništa protiv ribe na pizze iznimno svidjeti. Nismo to očekivali, ali inćuni i karamelizirani luk pokazali su se kao dobitna kombinacija. Od nas ide zdušna preporuka.

Pizza Fritta – Ispirato al Napoli

Kućica: Pizza Fritta
Sastojci: umak od rajčice, mozzarella, šunka, gljive, bosiljak
Cijena: 7 €
Zašto nam se svidjelo: Specijalitet inspiriran onim koji se nudi na ulicama Napulja. Ni manje ni više, riječ je o štruci (calzone) punjenoj mahom klasičnim sastojcima za pizzu koja se prži u dubokom ulju. Toliko je zasitna (i masna) da je ne preporučujemo pojesti cijelu, ali je zato odlična opcija za uzeti s nekim dok ispijate neko fino craft pivo ili koktele. Sigurno nije najzdravija opcija, ali mi joj nekako nismo mogli (ni htjeli) odoljeti.

Roastbeef

Kućica: Poma
Sastojci: foccacia, pečene marinirane tikvice, roastbeef, mozzarella, bosiljak, rajčica, maslinovo ulje, aceto od smokve
Cijena: 9,50 €
Zašto nam se svidjelo: Neovisno o tome što se zove Pizza Festival, u ponudi se, kao što smo spomenuli, nudi poneko drugo jelo. Mi vjerujemo da smo najbolje među takvima pronašli na kućici Poma, koja nude više opcija sendviča u foccaciama. Ova s roastbeefom očigledni je izbor većine, a posebno želimo istaknuti činjenicu da ni na jednom sastojku, pa tako ni mesu, nimalo ne štede. Bonus tip: nude i prefine spritz koktele.

Sladoled, razne vrste

Kućica: Pri suncu
Izbor: razni mliječni okusi sladoleda, veganske i bezglutenske sorbeto opcije
Cijena: od 2 € za običnu do 2,50 € za premium kuglicu
Zašto nam se svidjelo: Sladoledi craft brenda Pri suncu odlično kotiraju među poznavateljima domaće slastičarske scene, a s obzirom da su inače dostupni za narudžbu isključivo putem weba i dostavnih servisa, ovaj je festival odlična prilika da ih probate ako još niste. Znamo, nisu baš jeftini, ali ništa što dolazi s predznakom craft nije, a iz prve ruke možemo potvrditi da su školski odrađeni. Kušali smo premium okuse pistacijo i badem s medom, kao i sorbet od jagode i sve ih redom možemo iskreno preporučiti.