Odabrali smo top 5 jela koja prva trebate kušati na Fuliranju. Drugačija sarma je vrh

Održava se od 29. studenoga do 7. siječnja na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

Gastro vodič

Odabrali smo top 5 jela koja prva trebate kušati na Fuliranju. Drugačija sarma je vrh

Održava se od 29. studenoga do 7. siječnja na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

Iako smo kalendarski još uvijek u studenom, adventska događanja u gradu već su krenula. Fuliranje, food festival koji sad već tradicionalno ne propuštamo posjetiti, ove se godine održava od 29. studenoga do 7. siječnja na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, i ponovno donosi zbilja bogatu ponudu. Različita hrana, od kobasica i sarme preko pizza i bunsa moći će se kušati na čak 13 kućica (Nebo by Deni Srdoč Streetstyle, Izakaya, Institut za kobasice by Mate Janković, Picnic Mingle & Fun, Full Circle by Marko Palfi, Kužinavanje by Damir Tomljanović, Boogie Lab, Beg’s Plant Based Street Food, Santa’s Good Food, Chefs Burger by Ivan Pažanin, Rougemarin, Street Food Public, Briocherie), dok su tri kućice specijalizirane za ponudu pića (Punch House by Gin Garden, Gingle Bells i Rakijarnica).

Od ponedjeljka do petka fulirati se može od podneva do jedan sat poslije ponoći, a subotom i nedjeljom od 11 pa do jednog sata poslije ponoći. S Fuliranja, kao i ostalih adventskih lokacija, planiramo izvještavati redovito kako bismo vam ukazali na sve što ne smijete propustiti probati. Danas vam donosimo prvih 5 favorita koji su se, po našem mišljenju, već izdvojili i od kojih vrijedi početi.

Jedna posebna kobasica

Sastojci: pečenica, somun, dijon umak, svježi kupus, ukiseljeni luk
Gdje: Kužinavanje
Zašto nam se svidjelo: Nema adventske ponude bez kobasica, a mi smo jako sretni što smo već provog dana pronašli jednu odličnu. Pečenica je punog okusa, blago pikantna, a da u kombinaciji sa somunom ne bude preteška, kao balans su stavljeni kupus i ukiseljeni luk za svježinu. I umak je blag, ali ukusan. Ovo je jelo dokaz da sva jela s kobasicama u vrijeme adventa ne moraju biti konfekcijska.
Cijena: 6,50 eura


Smeš burger

Sastojci: dry aged juneća pljeskavica, cheddar sir, Devil umak, hrskavi luk i ragu od gljiva, brioche pecivo
Gdje: Nebo by Deni Srdoč Streetstyle
Zašto nam se svidjelo: Ovaj je burger izvrstan po svim kriterijima, od peciva do mesa preko dodataka pa do toga koliko su okusi i teksture generalno skladni. Volimo gljive, pa nam je njihov okus u prvom planu bio fora twist. Gourmet burger koji opravdava visoku cijenu.
Cijena: 12 eura


Drugačija sarma

Sastojci: juneći ragu, pjena od krumpira, kiseli kupus, ulje od peršina, dimljena paprika, sourdough foccacia
Gdje: Picnic Mingle & Fun
Zašto nam se svidjelo: Prije svega, moramo reći da pozdravljamo ideju da se na nekoj kućici servira pravo, kuhano i kompleksno jelo. Fora su nam bunsi, burgeri i sendviči, ali pri niskim temperaturama koje stižu nekad želimo i jelo na žlicu. A ovo je naprosto odlično. Moderna verzija sarme prilagođena street food formatu koja nas je osvojila već prošle godine. I dalje mislimo da, ako ćete probati samo jedno jelo na Fuliranju, neka to bude upravo ovo.
Cijena: 9,50 eura


Bao buns

Sastojci: prženi pileći file, pareno mliječno pecivo, majoneza od hrena i kopra, domaći kiseli krastavci, klice
Gdje: Full Circle by Marko Palfi
Zašto nam se svidjelo: Na Fuliranju smo kušali čak nekoliko dobrih bunsa, ali za prvu smo petorku odabrali ove Marka Palfija. Radi se o već poznatom festivalskom formatu comfort jela u kojem nam je super bio twist u vidu majoneze s hrenom i koprom.
Cijena: 8,80 eura


Pizza Bianca

Sastojci: mozzarella, ricotta, feta sir, špinat, sour pesto cream, karamelizirane cherry rajčice, mikro zelenje, tostirani orasi
Gdje: Pizza Social Club
Zašto nam se svidjelo: Manje je bitno koju konkretno pizzu s ove kućice odaberete. Važnije je to što je tijesto kod svake jako dobro; sredina je tanja, a rubovi prozračni. Znamo da street food festival nije nužno mjesto na kojem biste očekivali probati dobru napoletanu, ali ova je stvarno dobra. I praktična je opcija za dijeljenje s ekipom uz piće.
Cijena: 9,5 eura