Vikend recept

Ova crumble pita od jabuka točno je onoliko ukusna koliko i zamišljate

Dala nam ga je Tihana s Instagram profila i bloga Strawberry Soup

FOTO: Strawberry Soup

Što je bolje od pite od jabuka? Ako pitate Tihanu s Instagram profila i bloga Strawberry Soup odgovor je jednostavan – crumble pita od jabuka. Kao što možete pretpostaviti, radi se o tome da se piti od jabuka na vrh doda crumble, odnosno drobljenac koji nosi drugačiju, hrskaviju teksturu. Ako vam kažemo da se u njezinom crumbleu nalaze i lješnjaci, prilično smo sigurni da vas nećemo morati dodatno uvjeravati da ovaj recept pokušate prvom prilikom napraviti sami.

Ako ste ljubitelj deserta crumble od jabuka, onda nastavite čitati, Recept vam donosimo u nastavku i neka vas ne obeshrabri njegova duljina – zbilja nije pretjerano kompliciran.

Strawberry Soup

Crumble od jabuka: Recept za crumble pitu

Sastojci:

Prhko tijesto

  • 200 grama brašna (glatkog pšeničnog ili pirovog – ako koristite pirovo brašno, to može biti bijelo pirovo ili integralno pirovo, a može i kombinacija)
  • 100 grama hladnog maslaca
  • 50 grama šećera u prahu
  • 1 jaje (razmućeno)

Nadjev od jabuka

  • 200 grama brašna (glatkog pšeničnog ili pirovog – ako koristite pirovo brašno, to može biti bijelo pirovo ili integralno pirovo, a može i kombinacija)
  • 100 grama hladnog maslaca
  • 50 grama šećera u prahu
  • 1 jaje (razmućeno)

Crumble s lješnjacima

  • 70 grama zobenih pahuljica
  • 80 grama brašna (opet možete koristiti bijelo glatko ili pirovo brašno, provjereno funkcionira u oba slučaja)
  • 80 grama grubo mljevenih ili sitno narezanih prženih lješnjaka
  • 2-3 žlice meda ili 75 grama šećera
  • 70 grama maslaca
  • 1-2 žličice cimeta (ili količina po želji)

Umak od vanilije

  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije
  • 50 grama šećera
  • 1-2 žlice gustina
Strawberry Soup

Priprema:

Prhko tijesto

1. Pomiješajte brašno i šećer u prahu. Tome dodajte na sitne kockice izrezan hladni maslac pa prstima zamijesite mrvičastu smjesu, tako da se maslac i brašno lijepo pomiješaju i da ne ostanu veliki komadi maslaca.

2. Mrvičastoj smjesi dodajte razmućeno jaje pa ga najprije umiješajte vilicom u tijesto, a zatim rukama zamijesite prhko tijesto. Tijesto ne treba mijesiti dugo već samo toliko da se sastojci sjedine.

3. Tijesto oblikujte u kuglu ili disk, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na hlađenje najmanje sat vremena. Ovako pripremljeno prhko tijesto u hladnjaku može stajati i dva do tri dana dana ako kolač ne namjeravate peći odmah. Tako možete unaprijed pripremiti tijesto i olakšati si posao. U tom slučaju tijesto izvadite iz hladnjaka prije valjanja da malo opusti i omekša kako biste ga mogli razvaljati.

Nadjev od jabuka

1. Jabuke operite i očistite. Možete im oguliti koru ako želite, a i ne morate. Jabuke narežite na kockice otprilike jednake veličine.

2. U posudi pomiješajte narezane jabuke sa svim ostalim sastojcima i dobro izmiješajte. Možete ostaviti da malo odstoji da se svi sastojci prožmu kako biste dobili sočan nadjev.

Crumble s lješnjacima

1. Lješnjake ispržite na tavi dok se kožica ne počne odvajati. Kad se malo ohlade, odvojite kožicu od lješnjaka pa ih sarežite na sitno ili ugrubo sameljite.

2. Pomiješajte lješnjake, zobene pahuljice, brašno, cimet i šećer ili med.

3. Dodajte hladne kockice maslaca pa prstima napravite mrvičastu smjesu. Treba se sve povezati, no ne poput tijesta već treba ostati mrvičasto.

Umak od vanilije

1. Pomiješajte gustin i šećer i dodajte nekoliko žlica hladnog mlijeka. Smjesu dobro promiješajte da ne bude grudica.

2. U lončiću pomiješajte ostatak mlijeka i vrhnje za šlag. Mahunu vanilije rastvorite i sastružite ju u tu mješavinu.

3. Mlijeko, vrhnje i vaniliju zagrijte na laganoj vatri do vrenja, a zatim tome uz neprestano miješanje dodajte smjesu sa šećerom i gustinom. Kuhajte par minuta dok umak ne bude željene gustoće.

4. Umak od vanilije možete čuvati u staklenci u hladnjaku nekoliko dana. Ako se u hladnjaku zgusne, samo ga prije korištenja malo zagrijte.

Strawberry Soup

Slaganje i pečenje pite

1. Prhko tijesto izvadite iz hladnjaka. Ako je u njemu stajalo dugo, pustite da se tijesto malo opusti na sobnoj temperaturi (no ne dopustite da se skroz otopi jer će se tada lijepiti prilikom valjanja).

2. Tijesto razvaljajte u krug (Tihana je pekla u kalupu promjera 24 cm) pa ga stavite u kalup za pečenje.

3. Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka, a zatim i crumble.

4. Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta (ovisno o pećnici, možda ćete ju trebati peći koju minutu manje ili više pa pratite).

5. Dok se pita peče, pripremite umak od vanilije. Pitu možete poslužiti toplu ili hladnu, uz topli ili hladni umak od vanilije.