VIKEND RECEPT

Ova karpatka s jabukama izgleda predobro da je ne bismo probali napraviti. Recept se lako prati

FOTO: pregacha

Recept za karpatku s jabukama s nama je podijelila Irena Gavran (@pregacha)

Za one koji ne znaju, klasična karpatka je tradicionalna poljska krem ​​pita punjena pudingom ili kremom od vanilije, i može se raditi od jednog ili više tipova tijesta. Food blogerica Irena Gavran, čiji Instagram profil Pregacha revno pratimo, karpatku je poželjela u jesenskoj verziji, sa sočnim jabukama. Sa svojim je pratiteljima podijelila kako je ova slastica oduševila i nju i cijelu njezinu obitelj, a kako nas je jako zaintrigirala, tako smo je i sami poželjeli replicirati. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Karpatka s jabukama recept

Karpatka s jabukama recept
pregacha

Karpatka s jabukama – sastojci

Kore

150ml vode
100ml mlijeka
100g maslaca
Prstohvat soli
Pola žličice šećera
150g brašna
5 jaja

Sastojci za kremu od jabuka

4 jabuke (500g)
50g šećera
50g maslaca
1 veća žličica cimeta
100ml vode
10g gustina

Krema

750ml mlijeka
150g šećera
Ekstrakt od vanilije po želji
2 žumanjka (L)
60g gustina
40g glatkog brašna
150g maslaca

Karpatka s jabukama priprema:

Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 centimetara obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ako nemate dva, priredite jedan, pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.

Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno od jednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko dvije minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.

Karpatka s jabukama sastojci
pregacha

Kad ste završili, tijesto ostavite desetak min da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto, pjenjačom ili mikserom. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Lagano ga razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 minuta u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite ju na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.

Jabuke očistite i ogulite, pa narežite na sitne kockice. Ubacite u posudu s maslacem, šećerom i cimetom, pa dinstajte ili ukuhavajte dok jabuke ne omekane. Dodajte vodu u kojoj ste lijepo umiješali gustin, pa kuhate dok se sve ne zgusne. Ostavite da se krema hladi.

600 ml mlijeka stavite kuhati s pola šećera. Preostalo mlijeko i šećer dobro izmutite sa žumanjcima. Dodajte i oba brašna. U tu smjesu dodajte provrelo mlijeko, miješajte da ne dobijete grudice. A zatim vratite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Maslac sobne temperature miksate ds postane kremast, a zatim ubacujete malo po malo ohlađene kreme i miksate dok ne dobijete lijepu kremu.

Karpatka s jabukama priprema
pregacha

Karpatka s jabukama – slaganje

Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje. Vratite obruč od kalupa oko te kore. Istresite pripremljenu kremu i poravnajte. Zatim rasporedite ohlađenu kremu od jabuka i poravnajte. Na kraju stavite drugu koru, koju možete izrezati na kriške i poslagati, jer vam to olakšava rezanje torte. Poslužite tortu posutu šećerom u prahu ili prelivenu s malo karamele.