Vikend recept

Ova torta od borovnica i ricotte može se jesti i za doručak. Osmislila ju je slavna kuharica

Jednostavna je koliko i ukusna

FOTO: shutterstock

Da se razumijemo, nije da prakticiramo jedenje slastica za doručak. No, tortu čiji vam recept danas donosimo, njezina je kreatorica, slavna američka kuharica Ina Garten zamislila da se jede upravo tako, uz čašu fine kave ili čaja. Naravno, vi je možete jesti i u bilo koje drugo doba dana. U svakom slučaju, radi se o vrlo jednostavnoj torti od ricotte i borovnica (koje možete zamijeniti i drugim šumskim voćem po želji) koja će se svidjeti, prilično smo sigurni, svima. Prije nego što krene sezona čupavaca i breskvica, počastite se i ovom finom slasticom.

Torta od borovnica i ricotte

Sastojci

  • 140 g maslaca sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 3 velika jaja sobne temperature
  • 240 g ricotte
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ribane korice limuna
  • 160 g šalice brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • malo soli
  • 340 g svježih borovnica (može i zamrznute)
  • Prosijani šećer u prahu

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i pobrašnite kalup (ili tavu koja može u pećnicu) od 23 centimetra, pa otresite sav višak brašna.

2. Stavite maslac i šećer u zdjelu miksera i miksajte na srednjoj brzini tri minute, dok ne postanu svijetli i pahuljasti, stružući po potrebi niz stijenke zdjele. Dok je mikser u niskoj brzini, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Dodajte ricottu, kiselo vrhnje, vaniliju i koricu limuna i dobro promiješajte. Tijesto će izgledati zgrušano, to je u redu.

3. U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i žličicu soli. Dok je mikser u niskoj brzini, polako dodajte suhe sastojke u tijesto, miješajući dok se ne sjedine. Umiješajte dvije trećine borovnica u tijesto. Premjestite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite vrh. Preostale borovnice rasporedite po torti, lagano ih utiskujući u površinu.

4. Pecite 45 do 55 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi kroz 15 minuta. Tortu izvadite iz kalupa i lagano pospite vrh slastičarskim šećerom. Poslužite toplu ili na sobnoj temperaturi.